Aurinkopaneelit tuovat tuottoa taivaalta – aurinkosähkö on Kartanogolfille kannattava sijoitus

Julkaistu 23.5.2018

Savon korkeudella aurinkopaneelit tahkoavat liki ilmaista sähköä jopa yhdeksän kuukautta vuodessa.

Viimein on taivas sininen sadepäivien jälkeen. Petteri Ruuskanen painaa aurinkosähkövoimalan näyttötaulun painiketta. Esiin ilmestyy numeroita.

Ne paljastavat, että vajaassa vuodessa eli kesäkuun 2017 lopusta, jolloin Joroisten Kartanogolf Oy:n aurinkosähkövoimala käynnistettiin, on laitteisto tuottanut sähköä yli 10 000 kilowatti­tuntia. Se lähentelee tasoa, joka kuluu 120-neliöisen sähkölämmitteisen omakotitalon lämmittämiseen vuodessa.

Tänään ollaan vasta aamupäivässä, joten etelään suunnatut paneelit eivät ole parhaassa kulmassa aurinkoon nähden. Siitä huolimatta voimalan tuotto on nyt reilut 17 kilowattia. Puolen päivän tienoilla tuotanto saattaa ylittää jo oman kulutuksen. Silloin alkaa ylijäämäsähköä virrata voimalasta Savon ­Voiman verkkoon.

Kartanogolfin päärakennus, aurinkopaneelit katolla

Kannattava sijoitus

Oma aurinkosähkövoimala on Joroisten Kartanogolf Oy:lle hyvä sijoitus, toimitusjohtaja Petteri Ruuskanen sanoo. Voimala tuottaa sähköä keväästä pitkälle syksyyn. Sydäntalvella sähköntuotanto on käytännössä nolla, mutta tämä sopii golfkentän vuodenkiertoon hyvin, sillä talvella on kenttäkin suljettu.

Kesällä eniten sähköä syö viheriöiden kastelujärjestelmä ja toiseksi eniten ravintola kylmälaitteineen. Nurmia kastellaan tarvittaessa jopa päivittäin – tai oikeammin öisin, sillä sadetus pyritään hoitamaan silloin, kun pelaajat ovat poissa nurmilta. Noin 37 kilowatin pumppu nostaa vettä läheisestä joesta. Kentän noin 65 hehtaarin kokonaispinta-alasta on sadetuksen piirissä noin 20 hehtaaria. Vettä kuluu vajaa satatuhatta kuutiota kaudessa.

Kastelu on tarkkaa puuhaa, Ruuskanen selvittää. Se aloitetaan, kun viheriöille alkaa ilmestyä kuivia laikkuja, ja jatkuu vain niin pitkään, että nurmi jälleen vihertyy. Samaa tarkkaa linjaa noudatetaan lannoittamisessa.

– Emmehän ole heinänkasvattajia, Ruuskanen naurahtaa.

Kauden aikana lähes kaikki aurinkosähkövoimalan tuottama sähkö kuluu omassa käytössä, mikä on ideaali tilanne.

Ympäristöarvot edellä

Kartanogolf on satsannut ympäristöystävälliseen toimintaan jo vuosia, ja tämä on myös huomattu. Vuonna 2013 kentän Kesäkartano-ravintola sai Joutsenmerkin. Vuonna 2017 kenttä palkittiin Suomen Golfliiton ympäristöpalkinnolla. Lisäksi Kartanogolfille on myönnetty arvostettu kansainvälinen golfkenttien ympäristösertifikaatti GEO, yhtenä harvoista suomalaiskentistä.

Satsaus aurinkoenergiaan jatkaa Petteri Ruuskasen mukaan tätä määrätietoista työtä.

– Toki aurinkosähkö on myös imagollinen asia. Pelaajat kiertävät monia kenttiä ja vertailevat niitä. Vasta harvalla kentällä on oma aurinkovoimala.

Kartanogolfin mailla aurinkopaneelit ovat hyvin pelaajien näköpiirissä. Etenkin viimeisellä väylällä ne osuvat silmään väistämättä ja jättävät positiivisen mielikuvan kentästä ja yrityksen toiminnasta, Ruuskanen pohtii.

Jatkossa kentälle ehkä tehdään näyttötaulu, jossa voisi pyöriä voimalan sähköntuottolukemien ohella vaikka säätietoa, hän ideoi. Ja jos aurinkosähköä tarvitaan tulevaisuudessa lisää, on klubirakennuksen etelään antava katonlape vielä kokonaan käyttämättä.

Aurinkoenergian imago­etu on Petteri Ruuskasen mielestä merkittävä kaikkien muiden hyvien puolien lisäksi.

Sujuvasti toimitettu

Kartanogolf valitsi aurinkosähköjärjestelmän suunnittelijaksi ja toimittajaksi Savon Voiman. Ruuskasen mukaan valinta perustui paitsi pitkään asiakassuhteeseen myös siihen, että Savon Voimalla on vankka kokemus aurinkosähkövoimaloiden toteuttamisesta

Kartanogolfin aurinkosähkövoimala on järeämpi, kuin pientaloihin tarjottavat järjestelmät. Voimalan huipputeho on reilut 22 kilowattia ja se yltää noin 18 000 kilowattitunnin vuosituotantoon.

Järeydestä huolimatta oli paketin hinta Ruuskasen mukaan kilpailukykyinen. Kokonaisinvestointi jäi vajaaseen 25 000 euroon. Valtion myöntämä aurinkoenergiatuki kattoi summasta neljänneksen. Investoinnin kuoletusaika jää noin kymmeneen vuoteen.

Kartanogolf tilasi voimalan asennuksineen avaimet käteen -periaatteella. Ruuskanen naurahtaakin olleensa työmatkalla asennuksen aikaan.

– Kun palasin, olivat paneelit katolla, voimala valmiina ja laskukin oli sovitun mukainen. Sujuvaa toimintaa.

Järeä järjestelmä

Mitä uutta?

Runsaasti ukkosen aiheuttamia sähkövikoja Savon Voima Verkon jakelualueella

Maanantain ja tiistain välisen yön aikana ukkosrintamat ovat riepotelleet Savon Voima Verkon jakelualuetta aiheuttaen runsaasti sähkövikoja Ylä-Savon alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
28.6.2022

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäen Kaakinmäessä

Tiistaina 28.6.2022 kello 8.00-16.00 välisenä aikana on Pieksämäellä kaukolämmön jakelukeskeytys Kaakinmäen alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
27.6.2022

Siilinjärven sähköaseman 110 kilovoltin katkaisijan laukeaminen aiheutti laajan sähkökatkon

Siilinjärven sähköaseman 110 kilovoltin katkaisijan laukeaminen aiheutti laajan sähkökatkon
Lue lisää

Häiriöt,
25.6.2022

Joroisten Huutokoskeen 8 000 ­­­järvitaimenen poikasta ­– Uhanalaista järvitaimenkantaa ylläpidetään Savon Voiman tukemilla vapaaehtoisilla kalaistutuksilla

Savon Voiman ja Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n yhteistyönä istutettiin noin 8000 startattua järvitaimenen poikasta Joroisten Huutokoskeen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
21.6.2022

Siilinjärven taajamaan uutta sähköverkkoa – vanha voimajohto puretaan Taivallahden ja Pyylammen asuinalueilta 

Hankkeen eteneminen näkyy nyt Taivallahden alueella, jonne on uutta voimajohtoa varten keväällä raivattu johtokatua, ottaen samalla huomioon mm. liito-oravien elinympäristöt.
Lue lisää

Ajankohtaista, Säävarma, Ympäristö,
20.6.2022

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna heinäkuussa

Asiakaspalvelupiste on suljettuna 4.7.–29.7. välisen ajan. Voit ottaa meihin yhteyttä chatilla, puhelimitse tai sähköpostilla.
Lue lisää

Ajankohtaista,
20.6.2022