Aurinkopaneelit tuovat tuottoa taivaalta – aurinkosähkö on Kartanogolfille kannattava sijoitus

Julkaistu 23.5.2018

Savon korkeudella aurinkopaneelit tahkoavat liki ilmaista sähköä jopa yhdeksän kuukautta vuodessa.

Viimein on taivas sininen sadepäivien jälkeen. Petteri Ruuskanen painaa aurinkosähkövoimalan näyttötaulun painiketta. Esiin ilmestyy numeroita.

Ne paljastavat, että vajaassa vuodessa eli kesäkuun 2017 lopusta, jolloin Joroisten Kartanogolf Oy:n aurinkosähkövoimala käynnistettiin, on laitteisto tuottanut sähköä yli 10 000 kilowatti­tuntia. Se lähentelee tasoa, joka kuluu 120-neliöisen sähkölämmitteisen omakotitalon lämmittämiseen vuodessa.

Tänään ollaan vasta aamupäivässä, joten etelään suunnatut paneelit eivät ole parhaassa kulmassa aurinkoon nähden. Siitä huolimatta voimalan tuotto on nyt reilut 17 kilowattia. Puolen päivän tienoilla tuotanto saattaa ylittää jo oman kulutuksen. Silloin alkaa ylijäämäsähköä virrata voimalasta Savon ­Voiman verkkoon.

Kartanogolfin päärakennus, aurinkopaneelit katolla

Kannattava sijoitus

Oma aurinkosähkövoimala on Joroisten Kartanogolf Oy:lle hyvä sijoitus, toimitusjohtaja Petteri Ruuskanen sanoo. Voimala tuottaa sähköä keväästä pitkälle syksyyn. Sydäntalvella sähköntuotanto on käytännössä nolla, mutta tämä sopii golfkentän vuodenkiertoon hyvin, sillä talvella on kenttäkin suljettu.

Kesällä eniten sähköä syö viheriöiden kastelujärjestelmä ja toiseksi eniten ravintola kylmälaitteineen. Nurmia kastellaan tarvittaessa jopa päivittäin – tai oikeammin öisin, sillä sadetus pyritään hoitamaan silloin, kun pelaajat ovat poissa nurmilta. Noin 37 kilowatin pumppu nostaa vettä läheisestä joesta. Kentän noin 65 hehtaarin kokonaispinta-alasta on sadetuksen piirissä noin 20 hehtaaria. Vettä kuluu vajaa satatuhatta kuutiota kaudessa.

Kastelu on tarkkaa puuhaa, Ruuskanen selvittää. Se aloitetaan, kun viheriöille alkaa ilmestyä kuivia laikkuja, ja jatkuu vain niin pitkään, että nurmi jälleen vihertyy. Samaa tarkkaa linjaa noudatetaan lannoittamisessa.

– Emmehän ole heinänkasvattajia, Ruuskanen naurahtaa.

Kauden aikana lähes kaikki aurinkosähkövoimalan tuottama sähkö kuluu omassa käytössä, mikä on ideaali tilanne.

Ympäristöarvot edellä

Kartanogolf on satsannut ympäristöystävälliseen toimintaan jo vuosia, ja tämä on myös huomattu. Vuonna 2013 kentän Kesäkartano-ravintola sai Joutsenmerkin. Vuonna 2017 kenttä palkittiin Suomen Golfliiton ympäristöpalkinnolla. Lisäksi Kartanogolfille on myönnetty arvostettu kansainvälinen golfkenttien ympäristösertifikaatti GEO, yhtenä harvoista suomalaiskentistä.

Satsaus aurinkoenergiaan jatkaa Petteri Ruuskasen mukaan tätä määrätietoista työtä.

– Toki aurinkosähkö on myös imagollinen asia. Pelaajat kiertävät monia kenttiä ja vertailevat niitä. Vasta harvalla kentällä on oma aurinkovoimala.

Kartanogolfin mailla aurinkopaneelit ovat hyvin pelaajien näköpiirissä. Etenkin viimeisellä väylällä ne osuvat silmään väistämättä ja jättävät positiivisen mielikuvan kentästä ja yrityksen toiminnasta, Ruuskanen pohtii.

Jatkossa kentälle ehkä tehdään näyttötaulu, jossa voisi pyöriä voimalan sähköntuottolukemien ohella vaikka säätietoa, hän ideoi. Ja jos aurinkosähköä tarvitaan tulevaisuudessa lisää, on klubirakennuksen etelään antava katonlape vielä kokonaan käyttämättä.

Aurinkoenergian imago­etu on Petteri Ruuskasen mielestä merkittävä kaikkien muiden hyvien puolien lisäksi.

Sujuvasti toimitettu

Kartanogolf valitsi aurinkosähköjärjestelmän suunnittelijaksi ja toimittajaksi Savon Voiman. Ruuskasen mukaan valinta perustui paitsi pitkään asiakassuhteeseen myös siihen, että Savon Voimalla on vankka kokemus aurinkosähkövoimaloiden toteuttamisesta

Kartanogolfin aurinkosähkövoimala on järeämpi, kuin pientaloihin tarjottavat järjestelmät. Voimalan huipputeho on reilut 22 kilowattia ja se yltää noin 18 000 kilowattitunnin vuosituotantoon.

Järeydestä huolimatta oli paketin hinta Ruuskasen mukaan kilpailukykyinen. Kokonaisinvestointi jäi vajaaseen 25 000 euroon. Valtion myöntämä aurinkoenergiatuki kattoi summasta neljänneksen. Investoinnin kuoletusaika jää noin kymmeneen vuoteen.

Kartanogolf tilasi voimalan asennuksineen avaimet käteen -periaatteella. Ruuskanen naurahtaakin olleensa työmatkalla asennuksen aikaan.

– Kun palasin, olivat paneelit katolla, voimala valmiina ja laskukin oli sovitun mukainen. Sujuvaa toimintaa.

Järeä järjestelmä

Mitä uutta?

Joroisten Maaveden vesivoimalaitos on otettu saneerauksen jälkeen tuotantokäyttöön

Savon Voima on uusinut Maaveden vesivoimalaitoksen loppuun palvelleet voimalaitoskoneistot ja -automaation. Uusitun laitteiston myötä laitoksen aiheuttama ympäristökuormitus pienenee, sillä turbiinirakenteissa ei käytetä öljyjä vaan voiteluaineena on vesi.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
9.4.2021

Savon Voima Oyj:n yhtiökokoustiedote 2021

Savon Voima Oyj:n varsinainen yhtiökokous pidettiin 9.4.2021 Siilinjärvellä. Emoyhtiön ja konsernin tuloslaskelma ja tase edelliseltä tilikaudelta vahvistettiin yhtiökokouksessa.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.4.2021

Onko sähkölaite turvallinen? Tarkista nämä, kun ostat sähkölaitteita verkkokaupasta

Sähkölaitetta ostaessa on hyvä tarkistaa muutama asia, etenkin jos olet tekemässä ostoksia verkkokaupassa EU-alueen ulkopuolella. Myös vastuu voi olla yllättävää näissä tilanteissa.
Lue lisää

Kotona,
7.4.2021

Sähköasemakatkaisijan laukeaminen aiheutti laajan sähkökatkon

Lauantaina 3.4.2021 klo 5.45 laukesi Fingridin asemalta Iloharjusta katkaisija Suonenjoen suuntaan aiheuttaen laajan sähkökatkon, joka koski noin 23 000 asiakasta Suonenjoen, Rautalammin, Konneveden, Vesannon, Keiteleen, Pielaveden, Maaningan ja Karttulan alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
3.4.2021

Toivon pilkahduksia järvitaimenelle

Järvitaimenella ei mene hyvin. Vaeltavat kannat ovat vuosikymmenten mittaan kärsineet muun muassa uittoon, voimantuotantoon tai vesistöjen säännöstelyyn liittyvien ruoppausten ja patoamisten, ravinnekuormituksen sekä tehostuneen kalastuksen johdosta. Energiayhtiönä emme ole jääneet katselemaan tilannetta sivusta.
Lue lisää

Blogi, Ympäristö,
1.4.2021

Pidä ilmalämpöpumppu kunnossa – katso energianeuvojan ohjeet omiin huoltotoimiin

Keväällä on aika puhdistaa ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet, jos sitä ei talvella tehnyt. Puolessa vuodessa suodattimiin kertyy pahimmillaan villasukan paksuinen pölykerros.
Lue lisää

Kotona,
31.3.2021