Toivala–Vuorela-alueen kaukolämpö valmiina uudelle vuosikymmenelle

Julkaistu 19.12.2019

Savon Voiman Siilinjärven Toivala–Vuorela-alueen kaukolämmön tuotantoon vuonna 2019 tehdyt investoinnit ovat valmistuneet suunnitellusti. Takojantien biolämpökeskukselle rakennettiin savukaasujen pesu- ja lämmöntalteenottolaitteisto, jonka avulla saavutettava energiansäästö vastaa noin 400 omakotitalon lämmöntarvetta. Lisäksi Simpantielle rakennettiin uusi vara- ja huippulämpökeskus turvaamaan kaukolämmön toimitusvarmuutta kaikissa tilanteissa. 

Molemmat investoinnit tulivat ajankohtaisiksi kaukolämpöverkon laajennuttua Rissalan alueelle.

– Investoitu savukaasujen pesu- ja lämmöntalteenottolaitteisto tuo hyötysuhteen parantumisen myötä merkittävän säästön polttoaineiden käytössä. Lisäksi investointi kasvattaa biolämpökeskuksen tehoa ja tämä ehkäisee öljyn osuuden kasvua kaukolämmön tuotannossa, vaikka kaukolämpöverkon tehontarve kasvaakin Rissalan alueelle laajentumisen myötä. Investoinnin avulla varmistamme kaukolämmön ympäristöystävällisyyden sekä säilytämme paikallisten energialähteiden korkean, noin 95 prosentin osuuden kaukolämmön tuotannossa. Sahoilla sivutuotteena syntyvän uusiutuvan puupolttoaineen osuus on yli 80 prosenttia ja paikallisen turpeen osuus noin 15 prosenttia, kertoo käyttöpäällikkö Mika Sutinen.

– Uusi öljyä käyttävä Simpantien vara- ja huippulämpökeskus turvaa taas kaukolämpöasiakkaiden lämmönsaannin kovimmilla pakkaskeleillä sekä mahdollisissa päätuotantolaitoksen eli Takojantien biolämpökeskuksen häiriötilanteissa. Vara- ja huippulämpökeskukset ovat merkittävässä roolissa kaukolämmön tuotannossa, vaikka niiden kokonaistuotantomäärä on pieni. Niiden ansiosta lämmöntoimitus saadaan turvattua asiakkaille myös poikkeustilanteissa, toteaa Sutinen. 

– Kaukolämmön ympäristöystävällisyyden jatkuva kehittäminen on yksi tärkeimmistä tavoitteistamme. Toivala–Vuorela-alueella savukaasujen pesu- ja lämmöntalteenottolaitteiston seurauksena päästöt pienenevät polttoaineen säästön ja savukaasujen tehokkaamman puhdistuksen seurauksena. Lisäksi savukaasujen hukkalämmön hyödyntäminen parantaa merkittävästi kaukolämmön tuotannon energiatehokkuutta ja vähentää polttamisen tarvetta. Myös Simpantien vanhan lämpökeskuksen tilalle rakennettu uusi lämpökeskus ja öljysäiliö pienentävät tuotannon ympäristöriskejä, toteaa Sutinen.

Lisätietoa:

Mika Sutinen
Käyttöpäällikkö
mika.sutinen(at)savonvoima.fi
P. 044 723 7397


Savon Voima on 20 toimialueensa kunnan omistama energiakonserni, jonka muodostaa emoyhtiö Savon Voima Oyj sekä sen täysin omistama tytäryhtiö Savon Voima Verkko Oy. Liiketoimintaamme ovat sähköverkkoliiketoiminta, kaukolämmön tuotanto ja jakelu sekä sähkön tuotanto. Sähkön myyntiliiketoiminta, salkunhallintapalvelut sekä uudet energiaratkaisut -liiketoiminnat siirtyivät 1.1.2019 Savon Voiman osittain omistamaan (46,2 %) Väre osakeyhtiöön. Savon Voima -konsernin liikevaihto oli viime vuonna 187,7 miljoonaa euroa ja henkilöstöä on noin 160. 

Mitä uutta?

Etsimme motivoitunutta ja aikaansaavaa verkostoanalyytikkoa sähköverkkoliiketoimintaamme

Tehtäviisi kuuluu datan käsittelyä ja analysointia sekä johtopäätösten, toimenpiteiden ja suositusten tekemistä. Tuot esiin uusia tapoja hyödyntää ja visualisoida dataa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
25.4.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Kiuruvedellä

Perjantaina 26.4. kello 9.00–16.00 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Kiuruvedellä Asematien alueella. Keskeytys koskee kiinteistöjä Asematien ja Kievarintien alueilla
Lue lisää

Häiriöt,
25.4.2024

Savon Voima lisää Vasaralankosken juoksutusta kevättulvan hillitsemiseksi

Vesitilanteen takia Savon Voiman Maaveden vesivoimalaitoksen ohijuoksutusta Vasaralankoskeen johtavan ohijuoksutusväylän kautta tullaan lisäämään nykyisestä 5,5 kuutiosta aina 10 kuutioon sekunnissa. Juoksutuksen takia Maaveden alapuolisessa Sysmän ja Paron vesistöissä ennustetaan tulevan tulvahaittoja.
Lue lisää

Häiriöt,
24.4.2024

Hukkalämpö hyödyksi: Savon Voiman ja PKO:n pioneerityössä hukkalämpö siirretään takaisin kaukolämpöverkkoon

Sokos-Vaakuna-korttelin uusilla lämpöpumpuilla voidaan ensi kertaa siirtää hukkalämpöä Savon Voiman Joensuun kaukolämpöverkkoon. Vastaavaa ei ole aiemmin Joensuun yrityskentässä tehty.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat,
22.4.2024

Etsimme voimalaitosoperaattoreita Joensuun voimalaitokselle

Täydennämme käynnistyvän biohiilituotannon myötä Joensuun voimalaitoksen vuorovahvuutta rekrytoimalla voimalaitosoperaattoreita kolmivuorotyöhön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
19.4.2024

Haemme teknistä palveluvastaavaa sähköverkkopalvelut-tiimiin

Etsimme liittymä- ja verkkopalvelutiimin toiminnasta vastaavaa asiakassuuntautunutta ja kokenutta teknistä asiantuntijaa Palvelukeskus-yksikköömme.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.4.2024