Linjoja pitkin -podcast

Linjoja pitkin on neljän sähköverkkoyhtiön yhteinen podcast-sarja. Sarjassa keskustellaan päivänpolttavista energia-aiheista – tule mukaan kuuntelemaan!

Energia-ala on yhdessä pääroolissa, kun Suomea kehitetään vauhdilla hiilineutraaliksi yhteiskunnaksi. Elämme energiamurroksen aikaa samalla, kun sähkökulutus kasvaa. Ilmastonmuutos sekä energia-alan ratkaisut ovat päivittäisiä keskustelunaiheita.

Kausi 2

Linjoja pitkin -podcastin toinen kausi on täällä! Syksyn 2023 aikana julkaistavissa jaksoissa ruodimme energia-alan isoja ja pieniä kysymyksiä. Mikä siinä sähkönsiirrossa maksaa? Miten aurinkosähköä tuotetaan? Mikä vihreä siirtymä oikein on, ja paljonko se maksaa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsimme vastauksia asiantuntijoiden voimin.

Jakso 1: Mikä siinä sähkösiirrossa oikein maksaa?

Miksi sähkön verkkopalvelu maksaa niin paljon? Miksi eri verkkoyhtiöiden välillä on niin suuria eroja sähkönsiirron hinnoissa? Keskustelemassa Järvi-Suomen Energian toimitusjohtaja Arto Nieminen ja asiakas Toivo Venäläinen. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen.

Jakso 2: Mitä se aurinkosähkö oikein on?

Jaksossa keskustelemme aurinkosähköstä. Moni miettii, että kun sähkön hinta pomppaa pörssissä, niin tekeekö omilla paneeleilla sitten oikeasti rahaa? Asiantuntijavieraanamme on Esa Niemelä Kymenlaakson Sähköverkolta sekä Arto Tilli kertomassa asiakkaan näkökulmasta omasta aurinkosähköjärjestelmästään. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen.

Jakso 3

Jakson aiheena on mammuttimainen vihreä siirtymä ja energia-alan rooli siinä. Vieraana meillä on Savon Voima Verkon suunnittelupäällikkö Jenny Martiskainen. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen.


Kausi 1

Jakso 1: Kestääkö sähköverkko?

Elämme energiamurroksen aikaa samalla, kun sähkökulutus kasvaa. Mitä tulevaisuuden sähköverkolta odotetaan ja kestääkö se lisääntyvän sähkönkulutuksen? Keskustelemassa Jukka Leskelä Energiateollisuus ry:stä ja Lauri Siltanen Savon Voima Verkko Oy:stä. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen.

Jakso 2: Tulevaisuuden mahdollistaja

Sähköverkkojen toimitusvarmuutta on parannettu suurilla investoinneilla, mikä on samalla nostanut verkkopalvelumaksuja. Kuinka parantunut toimitusvarmuus näkyy asiakkailla? Miten elokuussa 2021 voimaan tullut sähkömarkkinalaki vaikuttaa toimitusvarmuusinvestointeihin lähivuosina? Keskustelemassa Arto Rajala Työ- ja elinkeinoministeriöstä ja Jouni Pylvänäinen Kymenlaakson Sähköverkko Oy:stä. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen.

Jakso 3: Kuinka säilytämme maakuntien elinvoiman globaaleissa muutoksissa?

Jaksossa pureudutaan siihen, miten voimme säilyttää maakunnissa alueellisen elinvoiman suurten maailmanlaajuisten muutosvoimien myllerryksessä. Samalla luodataan sitä, millainen rooli sähköverkkoyhtiöillä ja sähköverkoilla on elinvoiman kehittämisessä. Keskustelemassa Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen ja PKS Sähkönsiirto Oy:n toimitusjohtaja Pertti Menonen. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen.

Jakso 4: Kunnat ilmastotavoitteiden edessä

Millaisia haasteita ja mahdollisuuksia Suomen ilmastotavoitteet asettavat kunnille? Millaisia ratkaisuja ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii ja kuinka energiayhtiöiden osaaminen valjastetaan kuntien avuksi tässä työssä. Keskustelemassa Juvan kunnanjohtaja Mervi Simoska ja Suur-Savon Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen.

Jakso 5: Sujuva yhteistyö verkonrakentamisen lupakäytännöissä

Verkkoyhtiöt rakentavat toimitusvarmaa sähköverkkoa ilman omia maaomistuksia. Sujuva yhteistyö on tärkeää niin verkkoyhtiöille kuin maanomistajillekin. Podcastissa keskustellaan, kuinka kehittää yhteistyötä edelleen. Keskustelemassa Tuomo Hakkarainen Kymenlaakson Sähköverkosta ja Vesa Kallio MTK Etelä-Savosta. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen.

Jakso 6: Energia – monien mahdollisuuksien ala

Ilmastonmuutos tarvitsee paljon tekijöitä. Energia-ala on tässä työssä keskiössä. Meillä on valtava määrä kiinnostavia työtehtäviä tarjolla ja tarvitaan uusia tekijöitä. Mutta onko energia-ala kiinnostava nuorille ja kuinka saada kiinnostumaan alasta? Keskustelemassa nuoret työntekijät Tatja Syrjämäki Järvi-Suomen Energiasta ja Joel Kari Savon Voimasta, sekä Maiju Korhonen Energiateollisuudesta. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen.

Podcasteja toteuttavat yhteistyössä Järvi-Suomen Energia, Kymenlaakson Sähköverkko, Pohjois-Karjalan Sähkönsiirto ja Savon Voima Verkko.

Mitä uutta?

Myrskyihin varautuminen vaatii ennakointia, investointeja ja hyviä käytäntöjä

Savon Voima Verkko on sitoutunut pitämään sähköverkon kunnossa ja turvallisena, jotta myrskyt eivät aiheuttaisi merkittäviä häiriöitä asiakkaillemme. Lisäksi kehitämme ja investoimme verkkoon vuosittain kymmeniä miljoonia säävarmuuden sekä verkon kapasiteetin parantamiseksi.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
16.7.2024

Sähköverkon lentotarkastukset jatkuvat maanantaista 17.6.2024 alkaen

Savon Voima Verkon lentotarkastukset ilmajohtoverkon kunnonhallintaa varten jatkuvat viikoilla 25 ja 26.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
14.6.2024

Sukevan alueella tehdään mittavaa säävarman sähköverkon rakennushanketta

Uusi sähköverkko otetaan kokonaisuudessaan käyttöön vuoden 2025 alkupuolella ja lopulliset purku- sekä viimeistelytyöt valmistuvat vuoden 2025 elokuun loppuun mennessä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
27.5.2024