Savon Voima ostaa Fortumilta Joensuun kaukolämpötoiminnan

Julkaistu 20.12.2019

Savon Voima laajentaa kaukolämpö- ja sähkötuotantoliiketoimintaa Joensuuhun Fortumin kanssa tehdyllä kaupalla. Kaupan kokonaisarvo on noin 530 miljoonaa euroa ja se kattaa sähkön- ja lämmöntuotannon CHP-voimalaitoksen sekä merkittävän kokoisen kaukolämpöverkon varalämpökeskuksineen. Joensuun kaupungin kaukolämpöverkko on Suomen kahdeksanneksi suurin yksittäinen kaukolämpöverkko. Fortumin Joensuun yksikön henkilöstö siirtyy kaupan yhteydessä Savon Voiman palvelukseen.

Savon Voimasta entistä merkittävämpi toimija Itä-Suomen energiahuollossa

Kaupan myötä Savon Voimasta tulee Suomen kahdeksanneksi suurin kaukolämmön toimittaja noin 1,2 terawattitunnin tuotannolla, kun kaikkiaan kaukolämpöyhtiöitä on Suomessa hieman yli sata.

– Viime vuosien toimialaa koskevissa yritysjärjestelyissä yhtiöiden omistus on pitkälti siirtynyt ulkomaisille sijoittajille. Olemme iloisia siitä, että tässä vahvistetaan nimenomaisesti itäsuomalaista omistusta energiahuollon osalta merkittävässä kohteessa, Savon Voima -konsernin toimitusjohtaja Arto Sutinen kertoo.

– Savon Voiman kasvu ja omistaja-arvon kasvattaminen on ollut omistajien tavoitteena ja nyt tehty kauppa tukee tätä strategiaa. Joensuu on merkittävä alueellinen kasvukeskittymä ja läheinen sijainti Itä-Suomessa mahdollistaa synergiahyötyjen aikaansaamisen, sanoo Savon Energiaholdingin hallituksen puheenjohtaja Ossi Martikainen. – Olemalla aktiivinen toimija energia-alan järjestelyissä pystymme kasvattamaan voimavaroja ja vahvistamaan Savon Voiman asemaa toimialan muutoksissa, Martikainen jatkaa. 

Joensuussa energiantuotanto perustuu pääosin biopolttoaineisiin

Savon Voimalla on ollut pitkäaikainen bioenergiaohjelma, jonka tavoitteena on ollut tuottaa energia pääosin paikallisilla ja ympäristöystävällisillä polttoaineilla.

– Tällä hetkellä Joensuun kaupungin energiantuotanto perustuu noin 70 prosenttisesti uusiutuviin energialähteisiin. Joensuun energiantuotanto-osaaminen tukee Savon Voiman pitkäaikaista strategiaa kohti hiilineutraalia energiantuotantoa. Kaupan myötä sitoudumme omalta osaltamme Joensuun kaupungin ilmastotavoitteiden saavuttamiseen, Arto Sutinen jatkaa.

Savon Voiman monipuoliset palvelut laajenevat Joensuuhun

Savon Voima on kehittänyt viime vuosina voimakkaasti kaukolämpöasiakkaille tarjottavia palveluja.

– Laajennamme palvelutarjontamme nyt myös Joensuuhun ja uskomme näiden tuovan merkittävää lisäarvoa kaukolämpöasiakkaille. Joensuu suurena kaupunkina tarjoaa mahdollisuuksia uusille energiaratkaisuille, kuten jäähdytykselle ja innovatiivisille energiansäästöpalveluille, kertoo Savon Voiman kaukolämmön ja energiantuotannon liiketoimintajohtaja Juha Räsänen.

Lisätietoa antavat:

Savon Voima Oyj
toimitusjohtaja Arto Sutinen, p. 044 703 3130
liiketoimintajohtaja, kaukolämpö ja energiantuotanto Juha Räsänen, p. 040 746 1220

Savon Energiaholding Oy (omistaja)
hallituksen puheenjohtaja Ossi Martikainen, p. 040 592 6769

Faktaa:

Joensuun CHP-laitos, kaukolämpöverkko ja 10 huippu- ja varalämpökeskusta

Noin 60 % Joensuun asukkaista on kaukolämmön piirissä.


Savon Voima on 20 toimialueensa kunnan omistama energiakonserni, jonka muodostaa emoyhtiö Savon Voima Oyj sekä sen täysin omistama tytäryhtiö Savon Voima Verkko Oy. Liiketoimintaamme ovat sähköverkkoliiketoiminta, kaukolämmön tuotanto ja jakelu sekä sähkön tuotanto. Sähkön myyntiliiketoiminta, salkunhallintapalvelut sekä uudet energiaratkaisut -liiketoiminnat siirtyivät 1.1.2019 Savon Voiman osittain omistamaan (46,2 %) Väre osakeyhtiöön. Savon Voima -konsernin liikevaihto oli viime vuonna 187,7 miljoonaa euroa ja henkilöstöä on noin 160.

Mitä uutta?

Etsimme motivoitunutta ja aikaansaavaa verkostoanalyytikkoa sähköverkkoliiketoimintaamme

Tehtäviisi kuuluu datan käsittelyä ja analysointia sekä johtopäätösten, toimenpiteiden ja suositusten tekemistä. Tuot esiin uusia tapoja hyödyntää ja visualisoida dataa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
25.4.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Kiuruvedellä

Perjantaina 26.4. kello 9.00–16.00 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Kiuruvedellä Asematien alueella. Keskeytys koskee kiinteistöjä Asematien ja Kievarintien alueilla
Lue lisää

Häiriöt,
25.4.2024

Savon Voima lisää Vasaralankosken juoksutusta kevättulvan hillitsemiseksi

Vesitilanteen takia Savon Voiman Maaveden vesivoimalaitoksen ohijuoksutusta Vasaralankoskeen johtavan ohijuoksutusväylän kautta tullaan lisäämään nykyisestä 5,5 kuutiosta aina 10 kuutioon sekunnissa. Juoksutuksen takia Maaveden alapuolisessa Sysmän ja Paron vesistöissä ennustetaan tulevan tulvahaittoja.
Lue lisää

Häiriöt,
24.4.2024

Hukkalämpö hyödyksi: Savon Voiman ja PKO:n pioneerityössä hukkalämpö siirretään takaisin kaukolämpöverkkoon

Sokos-Vaakuna-korttelin uusilla lämpöpumpuilla voidaan ensi kertaa siirtää hukkalämpöä Savon Voiman Joensuun kaukolämpöverkkoon. Vastaavaa ei ole aiemmin Joensuun yrityskentässä tehty.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat,
22.4.2024

Etsimme voimalaitosoperaattoreita Joensuun voimalaitokselle

Täydennämme käynnistyvän biohiilituotannon myötä Joensuun voimalaitoksen vuorovahvuutta rekrytoimalla voimalaitosoperaattoreita kolmivuorotyöhön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
19.4.2024

Haemme teknistä palveluvastaavaa sähköverkkopalvelut-tiimiin

Etsimme liittymä- ja verkkopalvelutiimin toiminnasta vastaavaa asiakassuuntautunutta ja kokenutta teknistä asiantuntijaa Palvelukeskus-yksikköömme.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.4.2024