Säävarma sähköverkko parantaa sähkönjakelua Siilinjärven ja Vehmersalmen alueella

Julkaistu 13.8.2019

Pääasiassa Ranta-Toivalan alueella tällä hetkellä näkyvä Savon Voima Verkon säävarma sähköverkko -hanke yhdistää Toivalan, Vuorelan, Siilinjärven ja Vehmersalmen alueet sähköasemien välisellä runkoyhteydellä niin, että sähkönjakelun varmuus paranee merkittävästi.

Toukokuussa maastorakentamisvaiheeseen siirtynyt työ alkoi jo vuoden 2017 loppupuolella maastosuunnittelulla, joka valmistui keväällä 2019. Työmaiden on arvioitu valmistuvan viimeistelyineen marraskuun 2020 loppuun mennessä, jolloin vanha verkko on purettu maisemasta ja kaikki työn jäljet siloteltu. Suurin osa nyt ilmassa kulkevista keski- ja pienjännitejohdoista siirtyy maan alle, jolloin niiden vikaherkkyys pienenee huomattavasti.

Työt ovat edenneet mallikkaasti aikataulussa ja rakentamistyössä ei ole tullut vastaan normaalista poikkeavia ongelmia. Vesistöjen rikkoma reitti tuo kuitenkin omat lisähaasteensa työn toteutukselle. Säävarma sähköverkko -hanke näkyy kaivutöinä Ranta-Toivalan ja Vaajasalon välisellä alueella sekä Kortejoella. Kaikkiaan hankkeessa maakaapeloidaan keskijänniteverkkoa 20 kilometriä, pienjänniteverkkoa 26 kilometriä ja uutta keskijännitteistä ilmajohtoa rakennetaan pääasiallisesti tien varteen noin 3,5 kilometriä.

– Tien läheisyyteen siirretty ilmassa kulkeva sähköverkko on helpompi ylläpitää, sillä vikojen havaitseminen siinä on helpompaa ja se ei ole niin altis myrskyille tai lumikuormille kuin metsän keskellä kulkeva ilmajohto. Kaikkialla maakaapelointi ei ole aina mahdollistakaan johtuen muun muassa vesistöistä tai kallioisesta maaperästä, kertoo Savon Voima Verkon verkostopäällikkö Pekka Miettinen.

Lisäksi hankkeessa maisemaan ilmestyy uusia ympäristöystävällisiä ja älytekniikkaa sisältäviä puistomuuntamoita 22 kappaletta ja pylväsmuuntamoita kaksi kappaletta.

– Työalueella on 340 käyttöpaikkaa, joiden sähkönjakelua uusi säävarma sähköverkko parantaa. Välilliset vaikutukset ovat kuitenkin huomattavasti laajemmat, sillä kokonaisuuden valmistuttua joustavat jakelujärjestelyt Toivalan, Vuorelan, Siilinjärven ja Vehmersalmen alueella mahdollistavat vikatilanteissa sähköntoimituksen ilman pitkiä katkoja, Miettinen kertoo.

Hankkeen päätoteuttaja on Enerke Oy ja kustannusarvio on noin kaksi miljoonaa euroa.

Säävarma-saneeraushankkeet ovat osa Savon Voima Verkon säävarma-ohjelmaa, jossa rakennetaan säävarmaa sähköverkkoa vuosittain noin 1000 kilometriä. Mittavassa investointiohjelmassa maakaapeloidaan merkittävimmät keskijänniteverkon johto-osuudet sekä pienjänniteverkko siltä osin, kuin maasto sen sallii. Verkon toimitusvarmuutta parantava ohjelma suunnitellaan ja toteutetaan aina perustelluin ja kustannustehokkain ratkaisuin.

Lue lisää Savon Voima Verkko Oy:n säävarma-ohjelmasta ja seuraa työmaiden etenemistä:

www.savonvoima.fi/saavarma 
www.facebook.com/savonvoimaverkko

Lisätietoa:

Pekka Miettinen
Verkostopäällikkö, Savon Voima Verkko Oy
pekka.miettinen(at)savonvoima.fi
P. 044 723 7424

Mitä uutta?

Etsimme motivoitunutta ja aikaansaavaa verkostoanalyytikkoa sähköverkkoliiketoimintaamme

Tehtäviisi kuuluu datan käsittelyä ja analysointia sekä johtopäätösten, toimenpiteiden ja suositusten tekemistä. Tuot esiin uusia tapoja hyödyntää ja visualisoida dataa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
25.4.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Kiuruvedellä

Perjantaina 26.4. kello 9.00–16.00 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Kiuruvedellä Asematien alueella. Keskeytys koskee kiinteistöjä Asematien ja Kievarintien alueilla
Lue lisää

Häiriöt,
25.4.2024

Savon Voima lisää Vasaralankosken juoksutusta kevättulvan hillitsemiseksi

Vesitilanteen takia Savon Voiman Maaveden vesivoimalaitoksen ohijuoksutusta Vasaralankoskeen johtavan ohijuoksutusväylän kautta tullaan lisäämään nykyisestä 5,5 kuutiosta aina 10 kuutioon sekunnissa. Juoksutuksen takia Maaveden alapuolisessa Sysmän ja Paron vesistöissä ennustetaan tulevan tulvahaittoja.
Lue lisää

Häiriöt,
24.4.2024

Hukkalämpö hyödyksi: Savon Voiman ja PKO:n pioneerityössä hukkalämpö siirretään takaisin kaukolämpöverkkoon

Sokos-Vaakuna-korttelin uusilla lämpöpumpuilla voidaan ensi kertaa siirtää hukkalämpöä Savon Voiman Joensuun kaukolämpöverkkoon. Vastaavaa ei ole aiemmin Joensuun yrityskentässä tehty.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat,
22.4.2024

Etsimme voimalaitosoperaattoreita Joensuun voimalaitokselle

Täydennämme käynnistyvän biohiilituotannon myötä Joensuun voimalaitoksen vuorovahvuutta rekrytoimalla voimalaitosoperaattoreita kolmivuorotyöhön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
19.4.2024

Haemme teknistä palveluvastaavaa sähköverkkopalvelut-tiimiin

Etsimme liittymä- ja verkkopalvelutiimin toiminnasta vastaavaa asiakassuuntautunutta ja kokenutta teknistä asiantuntijaa Palvelukeskus-yksikköömme.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.4.2024