Savon Energiaholding -yhtiön ja Kuopion Energian neuvotteluryhmä esittää kuntaomistajille: Savon Voima ja Kuopion Energia yhteen

Julkaistu 14.8.2019

Savon Voiman ja Kuopion Energian neuvotteluryhmä esittää yhtiöiden yhdistämistä. Savon Voiman omistava Savon Energiaholding ja Kuopion Energian omistava Kuopion kaupunki ovat kuukausia kestäneiden neuvottelujen jälkeen saavuttaneet neuvottelutuloksen. Yhdistyminen kokoaisi alueellisia voimavaroja ja vahvistaisi yhtiöiden kilpailukykyä. Neuvottelutulos menee kuntien päättävien toimielimien käsittelyyn syksyn aikana.

Savon Voiman ja Kuopion Energian liittäminen saman konsernin alle toisi merkittäviä synergiaetuja ja kustannussäästöjä, jotka hyödyttäisivät molempien yhtiöiden asiakkaita ja omistajakuntia. Savon Voima -konsernin sataprosenttisesti omistavan Savon Energiaholdingin omistaa 20 toimialueen kuntaa, ja sen suurin yksittäinen omistaja on Kuopion kaupunki 18,7 prosentin omistuksella. Kuopion kaupunki omistaa kokonaisuudessaan Kuopion Energia -konsernin.

Paikallisten voimavarojen yhdistäminen mahdollistaa parempien palveluiden kehittämisen ja tehokkaan ylläpitämisen asiakkaille. Yhdistymisellä ei olisi suoraa vaikutusta sähkön tai kaukolämmön hintaan, mutta yhdistyminen hillitsee tulevia hinnannousupaineita. Yhtiöiden sähkönsiirron ja kaukolämmön hinnoittelussa jatkettaisiin nykyistä verkkokohtaista hinnoittelua verkkoyhtiöiden säilyessä erillisinä.

Perustettava konserni olisi tulevaisuuden työmarkkinoilla vetovoimainen työnantaja, joka lisäisi alueen vetovoimaa. Henkilöstö jatkaa järjestelyssä vanhoina työntekijöinä.

Savoon syntyisi Suomen suurimpiin kuuluva energiakonserni

Omistajien tavoitteena on synnyttää Suomen suurimpiin kuuluva energia-alan toimija, jolla on erillään toimivia yhtiöitä paremmat mahdollisuudet vastata toimialan muutoksiin ja kehittää toiminnan tehokkuutta sekä varautua tuleviin investointeihin. Liikevaihdolla mitattuna uusi energiayhtiö olisi Suomen kolmanneksi suurin kuntaomisteinen energiayhtiö.

Kuntien vahva asema yhtiössä on varmistettu osakassopimuksella, joka estää omistuksen siirtämisen kolmansille tahoille.

– Kuntaomistajien tavoitteena on alusta saakka ollut yrityskoon kasvattaminen yhdistämällä kunnallisia energiayhtiöitä. Siten pystymme kokoamaan voimavaroja yhteen ja vahvistamaan alueen asemaa energiatoimialan muutoksissa, Savon Energiaholdingin hallituksen puheenjohtaja Ossi Martikainen perustelee yhdistymistä.

– Järjestelyllä kokoamme Kuopion kaupungin omistusta. Yhdistämme Savon energiatoimialan entistä vahvemmaksi ja kilpailukykyisemmäksi kokonaisuudeksi, joka parantaa kykyä investoida ja kehittää toimintaa. Se tarjoaa uusia mahdollisuuksia myös henkilöstölle, Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen sanoo.

Yhdistyminen edellyttää yksimielisyyttä

Järjestelyssä Savon Energiaholding suuntaisi Kuopion kaupungille osakeannin, jonka kaupunki maksaisi Kuopion Energian osakkeilla. Kuopion omistusosuus Savon Energiaholdingin osakkeista nousisi tällöin 40 prosenttiin ja loput osakkeista jakaantuisivat muille omistajakunnille. Tavoitteena on, että ensi vuoden alussa Savon Energiaholding omistaisi sekä Savon Voima että Kuopion Energia -konsernin kokonaan. Sen jälkeen konsernit yhdistetään. Verkkoyhtiöt Savon Voima Verkko Oy ja Kuopion Sähköverkko Oy jatkavat erillisinä tytäryhtiöinä.

Omistajakunnat tekevät päätöksen yhdistymisestä syksyn aikana. Järjestelyn toteutuminen edellyttää omistajien yksimielisyyttä sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksyntää. Tavoitteena on, että kunnanhallitukset ja valtuustot saisivat asian käsiteltyä syys–lokakuun aikana.

Suunniteltu osakejärjestely perustuu energiatoimialaan erikoistuneen asiantuntijayrityksen arvonmääritykseen, jossa on käytetty useampia arvonmääritystapoja ja skenaarioita. Lisäksi yhdistymisneuvotteluissa on tarkasteltu laaja-alaisesti synergiahyötyjä ja -säästöjä, joiden arvioidaan tuovan omistukseen arvonnousua.

Lisätietoja antavat:

Savon Energiaholding Oy:n hallituksen puheenjohtaja
Ossi Martikainen, p. 040 592 6769

Kuopion kaupunginjohtaja
Jarmo Pirhonen, p. 044 718 2790

Mitä uutta?

Etsimme motivoitunutta ja aikaansaavaa verkostoanalyytikkoa sähköverkkoliiketoimintaamme

Tehtäviisi kuuluu datan käsittelyä ja analysointia sekä johtopäätösten, toimenpiteiden ja suositusten tekemistä. Tuot esiin uusia tapoja hyödyntää ja visualisoida dataa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
25.4.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Kiuruvedellä

Perjantaina 26.4. kello 9.00–16.00 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Kiuruvedellä Asematien alueella. Keskeytys koskee kiinteistöjä Asematien ja Kievarintien alueilla
Lue lisää

Häiriöt,
25.4.2024

Savon Voima lisää Vasaralankosken juoksutusta kevättulvan hillitsemiseksi

Vesitilanteen takia Savon Voiman Maaveden vesivoimalaitoksen ohijuoksutusta Vasaralankoskeen johtavan ohijuoksutusväylän kautta tullaan lisäämään nykyisestä 5,5 kuutiosta aina 10 kuutioon sekunnissa. Juoksutuksen takia Maaveden alapuolisessa Sysmän ja Paron vesistöissä ennustetaan tulevan tulvahaittoja.
Lue lisää

Häiriöt,
24.4.2024

Hukkalämpö hyödyksi: Savon Voiman ja PKO:n pioneerityössä hukkalämpö siirretään takaisin kaukolämpöverkkoon

Sokos-Vaakuna-korttelin uusilla lämpöpumpuilla voidaan ensi kertaa siirtää hukkalämpöä Savon Voiman Joensuun kaukolämpöverkkoon. Vastaavaa ei ole aiemmin Joensuun yrityskentässä tehty.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat,
22.4.2024

Etsimme voimalaitosoperaattoreita Joensuun voimalaitokselle

Täydennämme käynnistyvän biohiilituotannon myötä Joensuun voimalaitoksen vuorovahvuutta rekrytoimalla voimalaitosoperaattoreita kolmivuorotyöhön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
19.4.2024

Haemme teknistä palveluvastaavaa sähköverkkopalvelut-tiimiin

Etsimme liittymä- ja verkkopalvelutiimin toiminnasta vastaavaa asiakassuuntautunutta ja kokenutta teknistä asiantuntijaa Palvelukeskus-yksikköömme.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.4.2024