Kesän myrskyt maksoivat Savon Voimalle 3,9 miljoonaa euroa – vakiokorvaukset näkyvät asiakkaiden sähkölaskuilla elo–lokakuussa

Julkaistu 20.8.2021

Kulunut kesä ja varsinkin kesäkuu myrskyineen oli sähkönjakelun kannalta haasteellinen. Suurimmat tuhot aiheuttivat juhannuksen alla riehuneet Vieno- ja Aatu-myrskyt. Myrskyjen aikana enimmillään oli sähköttä Savon Voima Verkon alueella Aatu-myrskyssä hetkellisesti yli 30 000 asiakastamme. Yksittäisiä keskijänniteverkon vikapaikkoja syntyi yhteensä 477 kappaletta. Suurin vian aiheuttaja oli linjalle kaatuneet puut.

– Olemme analysoineet kesän suurhäiriötilanteet ja yksi merkittävimpiä havaintoja on, että myrskyjen aiheuttamista vioista nyt 93 prosenttia kohdistui ns. vanhan verkon alueelle, eli niille johto-osuuksille, joihin ei vielä mittavat toimitusvarmuutta lisäävät investointimme ole kohdistuneet. Tämä tarkoittaa, että investoinnit on kohdistettu oikein ja niillä on ollut merkitystä toimitusvarmuuden kehittämisessä, kertoo Savon Voima Verkon toimitusjohtaja Lauri Siltanen.

Säävarma sähköverkko rakennetaan alueellamme monipuolisin menetelmin. Maakaapelointi on menetelmistä jatkossakin yleisin, mutta verkkoalueemme kivikkoisessa maaperässä samalla myös haastavin. Savon Voima Verkon alueella turvaamme säävarmuutta myös siirtämällä avojohtoja metsistä teidenvarsille ja lisäämällä samalla automaatiota vikapaikan erotukseen. Vierimetsänhoito, jossa jo etukäteen poistetaan ongelmapuita johtokatujen varsilta, on osoittanut myös tehokkuutensa. Vikapaikka-analyysimme perusteella, kesän myrskyissä myös näiden toimenpiteiden toimivuus tuli selkeästi esiin.

Sähkömarkkinalain mukaan asiakkaamme ovat oikeutettuja ns. vakiokorvaukseen aina silloin, kun sähköntoimitus on keskeytynyt vähintään yli 12 tunnin ajaksi. Korvaus on kiinteä prosenttiosuus asiakkaan vuotuisesta verkkopalvelumaksusta ja se nousee portaittain katkon kestoajan mukaan. Suurin korvausprosentti on 200, joka maksetaan silloin, kun yhtäjaksoinen sähkökatko on kestänyt yli 288 tuntia. Uudessa 1.8.2021 voimaan astuneessa sähkömarkkinalain muutoksessa vakiokorvauksien osalta 50 prosentin korvausrajaa laskettiin 72 tunnista 48 tuntiin.

Olemme saaneet asiakkailta kyselyjä liittyen vakiokorvausten maksamiseen. Maksamme korvaukset asiakkaalle automaattisesti eli katkoista ei tarvitse meille erikseen ilmoittaa. Vieno- ja Aatu-myrskyjen kovaukset on nyt laskettu, ja näkyvät pitkien keskeytysten piirissä olleiden asiakkaidemme osalta elo–lokakuun sähkölaskuilla.

Kaikkiaan kesä–heinäkuun myrskyjen hintalapuksi muodostui noin 3,9 miljoonaa euroa, joista korjauskustannuksiin kului 1,6 miljoonaa euroa ja vakiokorvauksiin käytetään noin 2,3 miljoonaa euroa. Vieno-myrskyn korvauksia maksetaan lähes 10 000 asiakkaalle ja Aatu-myrskyssä korvausta saa noin 4500 asiakasta.

Lisätietoa korvausperusteista ja eri maksuportaista löydät täältä.

Mitä uutta?

Etsimme motivoitunutta ja aikaansaavaa verkostoanalyytikkoa sähköverkkoliiketoimintaamme

Tehtäviisi kuuluu datan käsittelyä ja analysointia sekä johtopäätösten, toimenpiteiden ja suositusten tekemistä. Tuot esiin uusia tapoja hyödyntää ja visualisoida dataa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
25.4.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Kiuruvedellä

Perjantaina 26.4. kello 9.00–16.00 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Kiuruvedellä Asematien alueella. Keskeytys koskee kiinteistöjä Asematien ja Kievarintien alueilla
Lue lisää

Häiriöt,
25.4.2024

Savon Voima lisää Vasaralankosken juoksutusta kevättulvan hillitsemiseksi

Vesitilanteen takia Savon Voiman Maaveden vesivoimalaitoksen ohijuoksutusta Vasaralankoskeen johtavan ohijuoksutusväylän kautta tullaan lisäämään nykyisestä 5,5 kuutiosta aina 10 kuutioon sekunnissa. Juoksutuksen takia Maaveden alapuolisessa Sysmän ja Paron vesistöissä ennustetaan tulevan tulvahaittoja.
Lue lisää

Häiriöt,
24.4.2024

Hukkalämpö hyödyksi: Savon Voiman ja PKO:n pioneerityössä hukkalämpö siirretään takaisin kaukolämpöverkkoon

Sokos-Vaakuna-korttelin uusilla lämpöpumpuilla voidaan ensi kertaa siirtää hukkalämpöä Savon Voiman Joensuun kaukolämpöverkkoon. Vastaavaa ei ole aiemmin Joensuun yrityskentässä tehty.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat,
22.4.2024

Etsimme voimalaitosoperaattoreita Joensuun voimalaitokselle

Täydennämme käynnistyvän biohiilituotannon myötä Joensuun voimalaitoksen vuorovahvuutta rekrytoimalla voimalaitosoperaattoreita kolmivuorotyöhön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
19.4.2024

Haemme teknistä palveluvastaavaa sähköverkkopalvelut-tiimiin

Etsimme liittymä- ja verkkopalvelutiimin toiminnasta vastaavaa asiakassuuntautunutta ja kokenutta teknistä asiantuntijaa Palvelukeskus-yksikköömme.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.4.2024