Savon Voima rakentaa Sukevalle uuden sähköaseman

Julkaistu 22.4.2022

Savon Voiman reilun kahden miljoonan euron sähköverkkoinvestointi tulee parantamaan Sonkajärven Sukevan alueen sähköntoimituksen varmuutta. Lisäksi se turvaa lisääntyvän sähkönkäytön tarpeet alueella pitkälle tulevaisuuteen. Vihreän siirtymän myötä sähkö tulee korvaamaan muita energialähteitä ja se väistämättä kasvattaa siirrettäviä energiamääriä sähkönsiirtoverkoissa. Tästä hyviä esimerkkejä ovat jo nyt yleistyneet tuulivoimapuistot, asiakkaiden omat aurinkovoimalat sekä sähköautojen lataustarpeet myös taajamien ulkopuolella.

Sähköasemaa varten rakennetaan 17 km uutta 45 kilovoltin siirtoyhteyttä

Tähän saakka Sukevalle sähkö on siirretty pääasiassa Iisalmen ja Sonkajärven sähköasemien kautta 20 kilovoltin ilmajohtoverkoissa. Nyt nämä yhteydet jäävät varalle, kun uutta sähköasemaa varten ollaan parhaillaan rakentamassa 45 kilovoltin siirtoyhteyttä Jyrkän ja Sukevan välille. Tämä noin 17 kilometriä pitkä johto-osuus rakentuu Kölkäntien vierialueelle ja samalle noin 20 metriä leveälle johtokadulle siirtyy myös nykyinen pohjoisempi, pääosin metsäalueiden läpi kulkeva 20 kilovoltin Sukevalle menevä keskijännitelinja.

Alueen sähkökatkot vähenevät ja niiden kestoajat lyhenevät

Uusi sähköasema rakennetaan E75-tien itäpuolelle Sukevan liittymän kohdalle. Asemalle sähkö tulee 45 kilovoltin jännitteellä ja tämä siirtoyhteys on rakennettu niin, että sen vikaantuminen puiden kaatumisen takia on käytännössä mahdotonta. Sähköaseman päämuuntaja muuntaa jännitteen 20 kilovolttiin, jolla sähkönjakelu alueellisesti hoituu kuten nykyisinkin.

Lisäksi sähköasema mahdollistaa sen, että eri suuntiin lähtevät johto-osuudet saadaan erotettua omiksi kokonaisuuksikseen, jolloin vika tietyllä suunnalla ei pimennä koko aluetta, vaan pelkästään vikaantunut johtohaara erotetaan automaattisesti sähköverkosta. Nykyisessä tilanteessa saattoi pahimmillaan käydä niin, että yksittäinen vika Iisalmen ja Sukevan välisellä johto-osuudella pimensi koko Sukevan alueen.

Käyttöönotto syyskuun loppuun mennessä

Tämänhetkisen aikataulun mukaan uusi sähköasema ja siihen liittyvät sähköverkoston muutokset ovat käyttöönotettavissa tulevan syyskuun loppuun mennessä. Sukevalla on tarkoitus järjestää projektiin liittyen infotilaisuus alueen asiakkaille myöhemmin keväällä.

Jyrkkä–Sukeva 45 kilovoltin johdon sekä sen rinnalle tulevan 20 kilovoltin johtolähdön urakoitsijana on ENP Oy (Efficient Network Partner Oy). 20 kilovoltin johtolähtöjen sähköverkkoon tulevat muutokset toteuttaa Omexom. Kokonaiskustannukset näiden osalta ovat noin miljoona euroa.

45/20 kilovoltin sähköaseman pääurakoitsijana toimii rantasalmelainen EleGrid Oy ja sähköaseman päämuuntajan Savon Voima Verkko Oy:lle toimittaa Hitachi Energy Finland Oy. Sähköaseman osalta kustannukset ovat noin 1,1 miljoonaa euroa.

Lisätiedot:

Pekka Miettinen
Verkostopäällikkö, Savon Voima Verkko Oy
P. 044 723 7424
pekka.miettinen(at)savonvoima.fi

Mitä uutta?

Tule vaikuttamaan tulevaisuuden sähköverkon kehittämiseen!

Avasimme sivuston, jonka kautta asiakkaat pääsevät tutustumaan sähköverkon kehityssuunnitelmaan. Tule mukaan vaikuttamaan tulevaisuuden verkon kehittämiseen ja anna palautetta 2.6.2024 mennessä!
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
30.4.2024

Asiakaspalvelun aukioloajat vapun ja helatorstain aikaan

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna 9.–10.5. Myös puhelinpalvelussa on poikkeusaikataulu.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
30.4.2024

Vesannolla suoritetaan verkon tarkastusta dronella

Savon Voima Verkko Oy sekä Insplan Oy pilotoivat dronella tehtävää akustista verkon tarkastusta Vesannolla.
Lue lisää

Ajankohtaista,
29.4.2024

Etsimme motivoitunutta ja aikaansaavaa verkostoanalyytikkoa sähköverkkoliiketoimintaamme

Tehtäviisi kuuluu datan käsittelyä ja analysointia sekä johtopäätösten, toimenpiteiden ja suositusten tekemistä. Tuot esiin uusia tapoja hyödyntää ja visualisoida dataa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
25.4.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Kiuruvedellä

Perjantaina 26.4. kello 9.00–16.00 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Kiuruvedellä Asematien alueella. Keskeytys koskee kiinteistöjä Asematien ja Kievarintien alueilla
Lue lisää

Häiriöt,
25.4.2024

Savon Voima lisää Vasaralankosken juoksutusta kevättulvan hillitsemiseksi

Vesitilanteen takia Savon Voiman Maaveden vesivoimalaitoksen ohijuoksutusta Vasaralankoskeen johtavan ohijuoksutusväylän kautta tullaan lisäämään nykyisestä 5,5 kuutiosta aina 10 kuutioon sekunnissa. Juoksutuksen takia Maaveden alapuolisessa Sysmän ja Paron vesistöissä ennustetaan tulevan tulvahaittoja.
Lue lisää

Häiriöt,
24.4.2024