Määräaikaiset sähkötuet avuksi kohonneisiin sähkökustannuksiin

Julkaistu 24.11.2022

Sähkökustannukset ovat nousseet kohonneiden sähkön markkinahintojen takia kuluneen vuoden aikana voimakkaasti. Suomen hallitus on päättänyt tuoda kotitalouksien haettavaksi määräaikaisia tukimuotoja, joilla pyritään helpottamaan kansalaisten selviytymistä tulevasta talvesta. Lisätuet eivät koske sähkön verkkopalvelun (sähkön siirto) kustannuksia.

Määräaikainen kotitalouksien sähkövähennys 

Kotitaloudet voivat hakea sähkövähennystä, mikäli 1.1.–30.4.2023 välisenä aikana vakituisessa asunnossa kulutetusta sähköenergiasta sähkönmyyntiyhtiölle maksettu määrä ylittää 2000 euroa. Vähennyksen määrä on 60 prosenttia alarajan ylittävästä summasta. Tuen enimmäismäärä on 2400 euroa. Vähennys tehdään veroilmoituksen yhteydessä ja se ei vaikuta muihin kotitalousvähennyksiin.

Määräaikainen sähkötuki pientuloisille kotitalouksille

Mikäli kotitaloudessa ei pienituloisuuden takia voida täysimääräisesti hyödyntäa sähkövähennystä, voi Kelalta hakea määräaikaista sähkötukea. Tukea voi saada 1.1.2023–30.4.2023 väliseltä ajalta ja sen edellytyksenä on, että sähkönmyyntiyhtiön laskun suuruus on yli 400 €/kk. Sähkötuen enimmäismäärä on 660 €/kk.

Sähkön määräaikainen ALV-alennus

Sähkönmyyntiyhtiöiden laskuilla arvonlisävero alenee 24 prosentista 10 prosenttiin aikavälillä 1.12.2022–30.4.2023.

Yleinen asumistuki ja eläkeläisten asumistuki

Asumistukiin tullaan hyväksymään vuoden 2023 aikana enemmän lämmityskuluja kuin aiemmin.

Mitä uutta?

Kaukolämpö kehittyy

Viime vuosien aikana Savon Voimalla on tehty paljon töitä kaksisuuntaisen kaukolämmön ja asiakkaiden luona syntyvän hukkalämmön parissa.
Lue lisää

Blogi, Energiaa säästämässä, Kaukolämpö,
15.10.2024

Lämmönjakolaitteistojen kunnolla on merkitystä

Kiinteistösi energiatehokkuus ja kustannusten hallinta alkavat lämmönjakolaitteiston kunnosta. Avaamme blogissamme sitä, miksi lämmönjakolaitteiston kunto ja säännöllinen huolto ovat tärkeitä sekä miten nykyaikaiset laitteet auttavat optimoimaan energian käyttöä
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
9.10.2024

Aste alemmas auttaa saavuttamaan jo 5 % säästön lämmitysenergiassa

Energiansäästöviikko on jälleen täällä ja haluamme nostaa esille vinkkejä, kuinka vähentää omaa energiankulutusta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Energiaa säästämässä,
7.10.2024

Energiansäästöviikko on täällä jälleen

Energiansäästöviikkoa vietetään jälleen lokakuussa viikolla 41. Tämän vuotinen energiansäästöviikko on järjestyksessään jo 27., joten energiansäästöstä ja sen tärkeydestä on puhuttu pitkään.
Lue lisää

Ajankohtaista, Blogi, Energiaa säästämässä,
7.10.2024

Savon Voima Verkon saneeraus Kinnarin ja Timolan välillä etenee suunnitellusti

Tällä hetkellä alueen verkkoa on kaapeloitu yhteensä 22 kilometriä, ja hankkeen on määrä valmistua vuoden 2025 aikana, jolloin uusi verkko otetaan kokonaisuudessaan käyttöön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
25.9.2024

Kohti hiilineutraalisuutta, luotettavasti ja määrätietoisesti

Savon Voiman omistamalla Joensuun voimalaitoksella on toteutettu hiilineutraalisuuteen tähtääviä investointeja määrätietoisesti koko 2000-luvun ajan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Energiaa säästämässä, Kaukolämpö, Ympäristö,
13.9.2024