Pohjois-Savon sähköverkkoa saneerataan Järvilinjan potentiaalin hyödyntämiseksi

Julkaistu 3.7.2023

Uusi kantaverkkolinja halkoo Pohjois-Savoa ja myös paikallista sähköverkkoa vahvistetaan usean kunnan alueella, jotta linjasta saadaan enemmän etua alueellisesti. Monet näistä hankkeista toteutetaan laajempana, jotta tehtävät muutokset tukisivat tulevaisuuden korjausinvestointeja. Parannetut yhteydet mahdollistavat muun muassa aurinko- ja tuulivoiman yleistymisen myös Itä-Suomeen.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid rakentaa Järvilinjaksi kutsutulle kantaverkkoreitille Joroisten ja Vaalan välille uutta voimalinjaa 291 kilometriä. Myös Pohjois-Savoa halkova linja tulee vahvistamaan sähkönsiirron mahdollisuuksia ja esimerkiksi uusiutuvan energian yleistymistä. Jotta uudesta linjasta saadaan alueellisesti enemmän etua, vahvistaa Savon Voima Verkko sähköverkkoaan 80 Järvilinjaan liittyvillä pienemmillä parannushankkeilla.

”Kaiken tämän taustalla on energiasektorin vihreä siirtymä. Vahvemman verkon avulla voimme vauhdittaa uusiutuvien energiamuotojen yleistymistä, kuten tuuli- ja aurinkovoimaa, ja mahdollistamme näin yhteiskunnan sähköistymisen. Yksittäiselle ihmiselle tämä voi tarkoittaa esimerkiksi parempia mahdollisuuksia aurinkopaneeleihin tai sähköauton lataukseen. Uusiutuvan energian yleistyminen taas toimii kasvun ajurina yrityksille ja teollisuudelle, mikä parhaillaan johtaa uusiin investointeihin alueellemme”, kertoo Savon Voima Verkon suunnittelupäällikkö Jenny Martiskainen.

Savon Voima Verkko tekee Järvilinjaan liittyviä hankkeita muun muassa Sukevalla, Iisalmessa, Kuopiossa, Suonenjoella, Jäppilässä ja Joroisilla. Työmailla parannetaan Järvilinjaa risteäviä alueellisia verkkoyhteyksiä. Lisäksi monet näistä hankkeista toteutetaan laajempana, jotta muutokset tukisivat tulevaisuudessa alueilla tehtäviä verkoston korjausinvestointeja. Kaikki risteävät kohdat rakennetaan maakaapeliksi koko hankealueella, mutta sähköverkkoa saneerataan myös ilmajohdoilla. Työt ovat käynnissä jo kaikilla työmailla, ja töiden arvioidaan valmistuvan työmaasta riippuen vuoden 2023 aikana tai alkuvuonna 2024.

Kaikkiin Savon Voima Verkon hankkeisiin voit tutustua hankekarttamme kautta.

Lisätietoja rakentamisesta:
Tuomas Kamunen
Savon Voima Verkko, rakennuttamispäällikkö
tuomas.kamunen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa

Maanantaina 20.5. klo 7.30 – 13.30 on keskeytys lämmönjakelussa Joensuussa Patotien, Luototien sekä Riuttatien alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
16.5.2024

Muuttolintujen aiheuttamia sähkökatkoja havaittu runsaasti Iisalmen alueella

Olemme viime aikoina saaneet ilmoituksia Iisalmen alueilta lyhyistä sähkökatkoista, jotka ovat tapahtuneet erityisesti aamuisin ja iltaisin.
Lue lisää

Häiriöt,
15.5.2024

Asunto Oy Vuorelan Välke hyödyntää maa- ja kaukolämpöä

Siilinjärvelle vuonna 2023 valmistunut taloyhtiö Asunto Oy Vuorelan Välke lämpenee Savon Voiman palveluna toteuttamalla maalämmön sekä kaukolämmön hybridijärjestelmällä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu, Kaukolämpö,
14.5.2024

Joensuun Noljakassa kaukolämmön toimituksen katko

Joensuussa Noljakassa Kortetiellä on sattunut kaivuun yhteydessä kaukolämpöputkivaurio, josta johtuen kaukolämmön toimituksessa on katko. Vikaa korjataan ja alustavasti arvioituna vika saadaan korjattua perjantain 10.5. alkuiltapäivän aikana.
Lue lisää

Häiriöt,
10.5.2024

Säävarmaa sähköverkkoa valmistui Karttulan ja Pihkainmäen alueelle

Verkkoa on muutettu säävarmaksi verkostostrategian mukaisesti. Vanhaa verkkoa on kaapeloitu ja ilmajohdot on rakennettu teiden varsille.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
6.5.2024

Keskeytys lämmönjakelussa Kiuruvedellä

Maanantaina 6.5.2024 klo 9–16 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva keskeytys lämmönjakelussa Kiuruvedellä Asematien alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
3.5.2024