Energiansäästöviikko on täällä jälleen

Julkaistu 7.10.2024

Energiansäästöviikkoa vietetään jälleen lokakuussa viikolla 41. Tämänvuotinen energiansäästöviikko on järjestyksessään jo 27., joten energiansäästöstä ja sen tärkeydestä on puhuttu pitkään. Energiansäästön pitkä historia näkyy nyt myös selvästi energian kulutuksessa sekä kulutustottumuksissa. Toki energiansäästön merkitys korostui erityisesti vuonna 2022, jolloin elettiin ennätyskorkeiden sähköenergiahintojen aikaa.

Sähkön säästön ohella myös kaukolämmön kulutuksessa säästettiin, vaikka tuolloin vuonna 2022 hintapaine ei juuri kohdistunut kaukolämpöön. Energiankäytön seuraamisesta ja säästämisestä tuli arkipäivää riippumatta käytettävästä energiamuodosta.

Savon Voiman asiakaskunnassa energiansäästö- ja energiatehokkuustoimenpiteet näkyvät jo selvästi sähköenergian siirron sekä kaukolämmön kulutuksen laskuna. Toki vuosien välinen vertailu on hankalaa, sillä esimerkiksi lämmitystarve vaihtelee vuosittain. Kaikilla on varmasti vielä mielessä viime talvena koettu ennätyskylmä pakkasjakso.

Lämmitystarpeen ja energiakulutuksen suhdetta voidaan kuitenkin karkeasti vertailla, jotta energiasäästötoimenpiteiden vaikutusta saadaan havainnollistettua. Vuoden 2024 tammi-elokuun lämmitystarve vastaa hyvin lähelle vuoden 2021 vastaavan ajan lämmitystarvetta. Kaukolämmön kulutuksessa on kuitenkin vuonna 2024 havaittavissa lähes 3,5 prosentin lasku verrattuna vuoteen 2021. 3,5 prosenttia tarkoittaa Savon Voiman kaukolämmön kokonaiskulutuksessa reilua 25 gigawattituntia, jolla puolestaan voidaan lämmittää esimerkiksi Lapinlahden kaukolämpöverkko kokonaisen vuoden ajan. Vaikutus on merkittävä. Vastaava kehitys on havaittavissa sähkön siirtomäärissä, mutta sitä vertaillessa on muistettava myös sähkön pientuotannon, eli tyypillisesti aurinkopaneelijärjestelmien, yleistyminen.

Energiansäästöllä on siis aitoa merkitystä. Säästö tuo usein asiakkaalle taloudellista hyötyä, mutta säästöllä voidaan edesauttaa myös kestävää kehitystä. Säästettyä energia-megawattia ei tarvitse myöskään tuottaa, jolloin parhaimmillaan voidaan välttyä jopa fossiilisten polttoaineiden käytöltä.

Energian kulutuksen lisäksi huomio kannattaa suunnata energian oikea-aikaiseen käyttöön. Sähkömarkkinoilla voimakkaat hintavaihtelut ovat tulleet todennäköisesi jäädäkseen, joten sähkön käyttöä oikein ajoittamalla on mahdollista vaikuttaa positiivisesti paitsi sähkölaskun loppusummaan, myös sähköjärjestelmän toimivuuteen.

Energiansäästöviikko muistuttaa meitä kaikkia siitä, että jokainen meistä voi tehdä osansa. Yhdessä voimme ottaa askeleita kohti energiatehokkaampaa ja kestävämpää tulevaisuutta.

Hyvää energiansäästöviikkoa kaikille,

Juha Räsänen
Savon Voima, Toimistusjohtaja

Mitä uutta?

Savon Voiman hinta- ja sopimusehtoviestintä uudistuu 1.12.2024 alkaen

Joulukuun alusta lähtien viestimme hinta- ja sopimusehtomuutoksista ensisijaisesti sähköisesti uusien verkkopalveluehtojen mukaisesti. Pääasiallinen viestintäkanavamme on asiakkaan meille ilmoittama sähköpostiosoite.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu, Hinnat ja ehdot,
8.10.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Kiuruvedellä

Maanantaina 21.10.2024 klo 8.00–16.00 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Kiuruveden Topintiellä.
Lue lisää

Häiriöt,
17.10.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Leppävirralla

Torstaina 17.10.2024 klo 8.00–18.00 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Leppävirralla. Keskeytys koskee kaukolämmitettyjä kiinteistöjä Petäiköntiellä, Kalliontiellä sekä Kirkkokaarella.
Lue lisää

Häiriöt,
16.10.2024

Kaukolämpö kehittyy

Viime vuosien aikana Savon Voimalla on tehty paljon töitä kaksisuuntaisen kaukolämmön ja asiakkaiden luona syntyvän hukkalämmön parissa.
Lue lisää

Blogi, Energiaa säästämässä, Kaukolämpö,
15.10.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Kalevalankadun alueella

Tiistaina 15.10.2024 kello 7.30–11.30 on kaukolämpöverkoston saneerauksesta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Kalevalankadun alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
14.10.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Siilinjärven Harjamäessä

Tiistaina 15.10.2024 klo 8.00–14.00 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Siilinjärven Harjamäessä. Keskeytys koskee kaukolämmitettyjä kiinteistöjä Myllyharjuntien varrella.
Lue lisää

Häiriöt,
14.10.2024

Savon Voima Verkon luoteis- ja pohjoisosien alueelle tulossa uusi myrskyrintama  

Ilmatieteen laitoksen sääennusteen mukaan perjantaina päivän ja illan aikana Savon Voima Verkon luoteis- ja pohjoisosion alueelle saapuu voimakas matalapaine, jonka mukana on noin 15 m/s puuskatuulta ja sadetta.
Lue lisää

Häiriöt,
10.10.2024