Tee itse raikasta makuvettä – näillä vinkeillä pääset alkuun
Raikas vesi on parasta janojuomaa kesähelteellä. Jos pelkkä vesi ei houkuttele, voit maustaa sen itse omilla suosikkimauillasi. Parasta on käyttää tuoreita hedelmiä, marjoja ja yrttejä. Sitruunaviipaleiden lisäksi veteen voi sujauttaa paljon muutakin herkullista makua antamaan.
Itse tehty makuvesi on terveellinen vaihtoehto paitsi janojuomaksi, myös ruokajuomaksi. Lasten kutsuilla se on toimii hyvin mehu- tai limsatarjoilun rinnalla tai sijasta. Hyvän maun lisäksi makuvesi myös näyttää herkulliselle.
Näin pääset alkuun
Veden maustamiseen voit käyttää aineksia oman makusi mukaan. Kokeilemalla saat aikaan parhaat yhdistelmät. Käytä maustamiseen tuoreita aineksia, ja hyödynnä kesän aikana parhaimmillaan olevat kauden antimet ja itse kasvatetut yrtit. Suosi luomua. Kokeile ensin vaikkapa suosittua makuyhdistelmää: kurkkua, minttua ja limettiä.
Limetti-kurkkuvesi
- 1 limetti
- 10 cm pala kurkkua
- 1 litra vettä
- kourallinen tuoretta minttua
Pese limetti ja kurkku. Viipaloi ainekset kannuun ja kaada kylmä vesi päälle. Anna maustua jääkaapissa puolesta tunnista vuorokauteen riippuen siitä, kuinka voimakkaan maun haluat. Lisää halutessasi jääpaloja ennen tarjoilua. Säilytä jääkaapissa.
Lisää vaihtoehtoja:
Mansikka-basilikavesi
- 5–10 mansikkaa
- kourallinen tuoretta basilikaa
- 1 litra vettä
Appelsiini-rosmariinivesi
- 1 appelsiini
- muutama rosmariinin oksa
- 1 litra vettä
Villiyrtti-makuvesi
- 2–3 dl tuoreita villiyrttejä
- 1 litra kylmää vettä
Tee yrteistä mieleisesi sekoitus. Voit kokeilla mesiangervon, mustaherukan, koivun tai vadelman lehtiä ja mesimarjaa. Sekoita mukaan vaikka apilaa, maitohorsman kukkia tai ruusun terälehtiä.
Maistelemalla löydät parhaat. Testaa myös näitä:
- appelsiini ja sitruuna
- timjami ja mustikat
- mustikat ja tuore inkivääri
- tuore inkivääri ja lime
- chili ja korianteri
- ananas ja mango
- appelsiini, lime ja sitruuna
- kirsikka ja lime
- vesimeloni ja minttu
- kurkku ja laventeli
- kurkku ja rosmariini
- cantaloupemeloni ja vesimeloni