Kuivaamalla saat sadon talteen pienellä energialla – yrtit kuivuvat jo huoneenlämmössä

Julkaistu 8.5.2019

Parhaiten kuivaaminen onnistuu erityisessä kasvikuivurissa, mutta kuivaamisen voi tehdä muuallakin. Kaikkein energiatehokkainta se on ulkoilmassa tai sisällä normaalissa huoneenlämmössä.

Kuivaaminen sopii erityisesti mustikalle, mutta myös muille pienehköille, kuivempimaltoisille marjoille, kuten variksen- ja pihlajanmarjalle. Yrtit, sienet ja omenatkin voi kuivata talven varalle.  Ulkoilmassa kuivaaminen onnistuu parhaiten alkukesästä, jolloin ilmankosteus on pienimmillään.

Yrtit kuivuvat nopeasti huoneenlämmössäkin, sillä niiden kuivauslämpötila ei saa nousta yli 30 asteen. Lehdet ja varret kuivataan erikseen, mausteyrtit voidaan kuivata myös pieninä kimppuina. Yrtit ovat kuivia, kun lehdet murentuvat helposti ja varret napsahtavat poikki. Sisätiloissa, joissa on lämmintä ja kuivaa sekä hyvä ilmanvaihto, voi kuivata yrttien lisäksi ohutmaltoisia sieniä tai vaikkapa omenia.

Hyödynnä kodin lämmönlähteet

Monissa kodeissa on lämmönlähteitä, joiden läheisyyttä kannattaa käyttää kuivauksessa hyödyksi. Tällaisia paikkoja ovat lämpöpattereiden, jää- ja pakastinkaappien yläpuoliset tilat, leivinuunin päällys, keskuslämmityskattilan läheisyys.  Saunan jälkilämmössä tai ilmalämpöpumpun puhallusilmassa voi saada hyviä tuloksia aikaan. Kuivattavat tuotteet levitetään ritilöitten päälle. Tärkeää on, että paikat ovat puhtaita, ilma on pölytöntä ja kiertää hyvin.

Näin kuivaat sieniä

Omenasato talteen

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa

Maanantaina 20.5. klo 7.30 – 13.30 on keskeytys lämmönjakelussa Joensuussa Patotien, Luototien sekä Riuttatien alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
16.5.2024

Muuttolintujen aiheuttamia sähkökatkoja havaittu runsaasti Iisalmen alueella

Olemme viime aikoina saaneet ilmoituksia Iisalmen alueilta lyhyistä sähkökatkoista, jotka ovat tapahtuneet erityisesti aamuisin ja iltaisin.
Lue lisää

Häiriöt,
15.5.2024

Asunto Oy Vuorelan Välke hyödyntää maa- ja kaukolämpöä

Siilinjärvelle vuonna 2023 valmistunut taloyhtiö Asunto Oy Vuorelan Välke lämpenee Savon Voiman palveluna toteuttamalla maalämmön sekä kaukolämmön hybridijärjestelmällä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu, Kaukolämpö,
14.5.2024

Joensuun Noljakassa kaukolämmön toimituksen katko

Joensuussa Noljakassa Kortetiellä on sattunut kaivuun yhteydessä kaukolämpöputkivaurio, josta johtuen kaukolämmön toimituksessa on katko. Vikaa korjataan ja alustavasti arvioituna vika saadaan korjattua perjantain 10.5. alkuiltapäivän aikana.
Lue lisää

Häiriöt,
10.5.2024

Säävarmaa sähköverkkoa valmistui Karttulan ja Pihkainmäen alueelle

Verkkoa on muutettu säävarmaksi verkostostrategian mukaisesti. Vanhaa verkkoa on kaapeloitu ja ilmajohdot on rakennettu teiden varsille.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
6.5.2024

Keskeytys lämmönjakelussa Kiuruvedellä

Maanantaina 6.5.2024 klo 9–16 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva keskeytys lämmönjakelussa Kiuruvedellä Asematien alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
3.5.2024