Tee itse maukas ja terveellinen välipala – omat välipalapatukat antavat oikeanlaista energiaa

Julkaistu 13.9.2018

Itse tehdyillä välipalapatukoilla saa mukavaa vaihtelua vaikkapa retkieväisiin tai koululaisen välipalaksi. Sovella reseptejä oman maun mukaan.

Pienellä vaivalla saat tehtyä itse omat patukkasi vaikka välipalaksi energiaa antamaan. Näin täytät paremmin omaa energiantarvettasi ja tiedät varmasti, mitä syöt. Sovella reseptejä oman makusi mukaan. Perusmassaksi käyvät kaura- ja muut hiutaleet tai taateli ja pähkinät. Siemenet, kuivatut hedelmät ja marjat tuovat täyteläisyyttä. Paista uunissa tai sekoittele raakana. Tehosekoitin tai monitoimikone on hyvänä apuna.

Kokeile! Tekeminen on hauskaa, ja valmiit luomukset on helppo ottaa evääksi vaikka salille tai lenkille tai napsia välipalana jääkaapista. Näillä jaksat kevääseen.

Välipalapatukat

(6 isoa tai 12 pienempää)

Valmistusaineet:

Valmistusohje:

Kuumenna isohkossa kattilassa öljy, mehu ja siirappi (tai hunaja) kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä ja lisää muut aineet joukkoon sekoittaen paksuksi tahnaksi.

Aseta leivinpaperi suorakaiteen muotoisen uunivuoan pohjalle ja reunoille. Voitele öljyllä. Painele taikina tiiviisti matalaksi levyksi paperin päälle vuokaan.

Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla n. 20–25 minuuttia riippuen vuoan koosta eli reunojen paksuudesta. Leikkaa jäähtyneenä pitkiksi patukoiksi.

Resepti: Myllyn Paras Oy

Proteiinipallot

Valmistusaineet:

Valmistusohje:

Paloittele taateli tehosekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Käynnistä kone ja lisää vettä muutamassa erässä. Lisää lopuksi välipalajauhe. Käytä konetta, kunnes massa on tasaista ja irtoaa kulhon reunoista.

Pyörittele massasta 12 palloa. Kierittele halutessasi rouheissa tai hiutaleissa.

Nauti makeisten tapaan kahvin kanssa tai herkkuhetkinä.

Proteiinipallot säilyvät huoneenlämmössä muutaman päivän, jääkaapissa useamman viikon ja pakastimessa muutaman kuukauden.

Vinkki: Kokeile ohjeessa myös hera­proteiinijauhetta. Resepti: Valio

Katri Suhonen.
Katri Suhonen, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti, syömisen ilon lähettiläs, Ravistamo Oy

Katrin kommentti:

”Nämä ovat oikein oivia välipalavaihtoehtoja ja tuovat mukavaa vaihtelua vaikkapa pyöräretken eväisiin. Öljyt, siemenet ja pähkinät antavat meille hyvän annoksen tarvitsemiamme pehmeitä rasvoja. Hiutaleet, leseet sekä kuivatut hedelmät ja marjat puolestaan turvaavat kuidun saantiamme. Sen avulla jaksamme pitkään, sillä kuidun ansiosta välipalan energia vapautuu hitaammin. Proteiini puolestaan pitää ikävää nälkää pidempään loitolla. Menee kokeiluun!”

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa

Maanantaina 20.5. klo 7.30 – 13.30 on keskeytys lämmönjakelussa Joensuussa Patotien, Luototien sekä Riuttatien alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
16.5.2024

Muuttolintujen aiheuttamia sähkökatkoja havaittu runsaasti Iisalmen alueella

Olemme viime aikoina saaneet ilmoituksia Iisalmen alueilta lyhyistä sähkökatkoista, jotka ovat tapahtuneet erityisesti aamuisin ja iltaisin.
Lue lisää

Häiriöt,
15.5.2024

Asunto Oy Vuorelan Välke hyödyntää maa- ja kaukolämpöä

Siilinjärvelle vuonna 2023 valmistunut taloyhtiö Asunto Oy Vuorelan Välke lämpenee Savon Voiman palveluna toteuttamalla maalämmön sekä kaukolämmön hybridijärjestelmällä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu, Kaukolämpö,
14.5.2024

Joensuun Noljakassa kaukolämmön toimituksen katko

Joensuussa Noljakassa Kortetiellä on sattunut kaivuun yhteydessä kaukolämpöputkivaurio, josta johtuen kaukolämmön toimituksessa on katko. Vikaa korjataan ja alustavasti arvioituna vika saadaan korjattua perjantain 10.5. alkuiltapäivän aikana.
Lue lisää

Häiriöt,
10.5.2024

Säävarmaa sähköverkkoa valmistui Karttulan ja Pihkainmäen alueelle

Verkkoa on muutettu säävarmaksi verkostostrategian mukaisesti. Vanhaa verkkoa on kaapeloitu ja ilmajohdot on rakennettu teiden varsille.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
6.5.2024

Keskeytys lämmönjakelussa Kiuruvedellä

Maanantaina 6.5.2024 klo 9–16 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva keskeytys lämmönjakelussa Kiuruvedellä Asematien alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
3.5.2024