Hussolan tilalta polttopuut ilman välikäsiä – vaivattomasti MottiNetin avulla

Julkaistu 31.12.2019

Savon Voiman Mottinetti-palvelussa puun ostajat asioivat suoraan myyjien kanssa. Myyjät laittavat itse eri puulajien tiedot ja hinnat näkyviin ja sopivat kaupoista sekä toimituksista suoraan ostajien kanssa. Maksu menee kokonaisuudessaan suoraan puun myyjälle.

Tuomo Hussola.

Hussolan tilan isännän, Tuomo Seppälän, mielestä järjestelmä on hyvä. ­– Kaupankäyntiin ei tule hintaa nostavia välityspalkkioita ja vastuukysymykset ovat selkeitä. Kun myyjä hoitaa toimituksen sellaisena mitä ostajan kanssa on sovittu, niin erittäin harvoin tulee jälkipuheita. Yli sata vuotta saman suvun hallussa olleella tilalla on aina käyty puukauppaa, mutta ammattimaisemmin vuodesta 1993 lähtien. – Siirtyminen pinokuutioista heittokuutio-hinnoitteluun on ollut hyvä kehitys. Ostaja voi helposti nähdä, että toimitustilavuus on sama, kun mistä on sovittu. Mottinetistä löytyy Suomen Metsäkeskuksen julkaisemiin tietoihin perustuvat kertoimet polttopuukaupassa käytettäville tilavuusmitoille.

Luomukuivaus

Hussolassa puut kuivataan luonnon menetelmällä eli ulkona. Talven aikana rangat pienitään isoon aumaan, jossa pilkkeet kuivuvat kevään ja kesän aikana auringon ja tuulen voimalla. – Koneellisella kuivauksella olisi mahdollista pienentää säästä aiheutuvia puun kosteus- ja värivaihteluja, mutta se vaatisi investointeja kuivaamoon ja lisäisi energiakustannuksia. Ulkokuivauksella päästään useimpina vuosina kuitenkin ihan hyvään lopputulokseen, eikä olla lisäämässä ilmastokuormaa, muistuttaa Seppälä. – Polttopuiden tekoa ei voi kuitenkaan aloittaa liian aikaisin, sillä syksyn kosteus näkyy helposti pilkkeiden laadussa.

Monta työvaihetta

Pilkkeen tuotanto alkaa raakapuun hankinnalla. Seppälä saa valtaosan tarvitsemastaan puusta omien metsien harvennuksista. – Koivu on selkeästi suosituin puulaji. Lepällä olisi enemmänkin kysyntää, mutta raakapuuta on vaikea saada. Myös sekapuuta menee jonkin verran, kertoo Seppälä. – Omista hakkuista tuleva puu voidaan lajitella jo alusta alkaen huomioiden jatkokäsittelyn vaatimukset. Muualta ostettavassa puussa loppukäyttöä ei aina ole ollut tiedossa tekovaiheessa ja pinoissa on useampia puulajeja sekaisin, mikä aiheuttaa ylimäärästä lajittelutarvetta. Puuraaka-aine, hakkuu ja kuljetus metsästä on polttopuiden tuotannossa suurin yksittäinen kustannuserä, jonka osuus on noin puolet myyntihinnasta. Rangat pienitään aumaan pilkekoneella, joka katkaisee ja halkoo puut sopivan kokoisiksi. Kuivumisen jälkeen pilkkeet lastataan aumasta kourakuormaajalla traktorin tai auton perävaunuun, joilla Seppälä hoitaa toimitukset asiakkaille.

Polttopuut noin kahteensataan kotiin

Tuhannen kuution pilkeauma on melko juhlavan näköinen. Vuosittainen myyntimäärä hiukan vaihtelee säiden mukaan. Tuomo Seppälä kertoo tyypillisen toimituserän olevan viisi kuutiometriä, mikä sopii mukavasti kotitalouksina olevien asiakkaiden varastoihin. Toimitukset hoituvat pääasiassa avolavan perässä kulkevalla kippivaunulla ja isommat erät traktorilla. Puun käyttö lämmitysenergiana ei lisää ilmastolle haitallisia hiilidioksidipäästöjä. Yksi heittokuutio kuivia koivupilkkeitä vastaa energialtaan noin 100 litraa polttoöljyä.
– Asiakaskunta on vuosien saatossa vakiintunut. Toimitamme puuta pääosin Siilinjärvelle ja Kuopioon, sekä jonkin verran Nilsiään ja Maaningalle. Kolmasosa asiakkaista tilaa meiltä puut säännöllisesti vuosittain, reilu kolmasosa ostaa silloin tällöin ja loput ovat uusia asiakkaita ja kertatilaajia.

Polttopuukauppa sopii maatilan työrytmiin

Polttopuiden teko on työvoimavaltaista, mutta työhuiput limittyvät kasvinviljelytilalla hyvin muiden töiden kanssa. Raakapuun hankinta alkaa peltotöiden päätyttyä ja pilkkeen teko ajoittuu talvikauteen. Toimituksissa vilkkainta on syksyllä mutta puita viedään asiakkaille läpi koko vuoden, kertoo Seppälä. – Tuotannossa tarvitaan paljon erilaisia koneita, joiden hankkiminen pelkästään polttopuukaupan tarpeisiin ei olisi järkevää. Samat koneet palvelevat myös muissa maa- ja metsätalouden töissä ja polttopuiden tekemisellä pystytään nostamaan niiden käyttöastetta.

Hallintoa ja markkinointia

Tämän päivän polttopuukaupassa kännykkä ja tietokone ovat tarpeellisia ja usein käytössä olevia työkaluja. Hussolan tarjonta esitellään vasta uusituilla tilan nettisivuilla, joita Tuomon vaimo, Johanna Seppälä päivittää ahkerasti. Facebookissa ja Instagramissa löytyy upeita kuvia, jotka ohjaavat myös polttopuukauppaan. – Polttopuiden ammattimaisempi myynti alkoi jo isäni aikana ja me olemme nostaneet määrän nyt kaksinkertaiseksi. Jos määrää haluaisi vielä kasvattaa edellyttäisi se investointeja, jotka taas ainakin lyhyellä tähtäimellä söisivät kannattavuutta, laskeskelee Tuomo Seppälä. Toimintaa voi tietysti muutenkin tehostaa, esimerkiksi hävikin määrää on tarkkailtu.
 

Puukauppaan liittyy paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia. Esimerkiksi se, että puukuorma pienenee kuljetuksen aikana. Kun pilkkeet lastataan kuormaajalla myyjän pihassa perävaunuun tarkasti laitojen tasalle, niin siitä voidaan laskea toimituserän tilavuus heittokuutioina. Matkan aikana puut menevät kuitenkin tärinän vaikutuksesta tiiviimmin toisiaan vasten ja kuorma ei ehkä olekaan enää ihan laitojen tasalla ostajan pihassa. Myyjän tavoitteena on kuitenkin tyytyväinen asiakas ja hän laittaa kuormaan sovitun mitan päälle painumisvaran verran ylimääräisiä puita. Tieto siitä, kuinka paljon kuorma sitten milläkin tieosuudella painuu, on myyjän ammattitaitoa.

Mitä uutta?

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024

Sähköverkon lentotarkastukset jatkuvat maanantaista 17.6.2024 alkaen

Savon Voima Verkon lentotarkastukset ilmajohtoverkon kunnonhallintaa varten jatkuvat viikoilla 25 ja 26.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
14.6.2024

Joroisen sähköaseman saneeraus jatkuu kesän aikana

Savon Voima Verkko jatkaa Joroisen sähköaseman saneerausta ja modernisoi sähköaseman keskijännitekojeistoa sekä uusii 110 kV ensiölaitteita. Aseman suunniteltu valmistuminen on 1.11.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Häiriöt,
14.6.2024

Keskeytys kaukolämmön jakelussa Iisalmessa

Maanantaina 10.6. kello 8–15 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva keskeytys kaukolämmön jakelussa Iisalmessa.
Lue lisää

Häiriöt,
7.6.2024

Ukkonen aiheutti sähkökatkon Iisalmessa

Ukkonen aiheutti Iisalmen kaupunkialueen eteläosan Marjahaan, Kangaslammen ja Paloisvuoren alueilla sähkökatkon 6.6.2024 klo 00.09 alkaen. Sähköt saatiin palautettua viimeisiin sähköttömiin kohteisiin klo 01.55.
Lue lisää

Ajankohtaista,
6.6.2024

Maalämpö- ja hybridijärjestelmät suurissa kohteissa: Haasteet ja parhaat käytännöt

Onnistuneen lämmitysratkaisun kannalta on tärkeää, että suunnittelun ja ylläpidon ketju on saumaton ja eri näkökulmat otetaan huomioon ennen toteutusta. Näin on erityisesti hybridikohteissa, joissa käytetään sekä lämpöpumppuja että kaukolämpöä.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
5.6.2024