Järeiden virtapankkien teho riittää jo pitkälle

Julkaistu 23.2.2022

Järeät virtapankit pyörittävät vaivatta sähkösahaa, -sirkkeliä tai -porakonetta. Sähkökatkon aikana niistä riittää virtaa päiväkausiksi mökkijääkaapin tarpeisiin. Ne myös peittoavat polttoainekäyttöiset aggregaatit vaivattomuudessa. Paina vain nappia, ja palaat normiarkeen, vaikka myrsky yhä myllertäisi.

Virtapankkien valikoima on kasvanut muutamassa vuodessa huimasti. Tehoa saa nyt vähemmällä rahalla kuin aiemmin, eivätkä pienimmät kevyeen käyttöön sopivat virtapankit maksa enää juuri mitään – vain muutaman euron. Eniten kehitystä on kuitenkin tapahtunut järeiden virtapankkien saralla. 

Tehokkaimmat kuluttajakäyttöön tarkoitetut virtapankit vakuuttavat ominaisuuksillaan. Laitteiden kapasiteettit ylittävät jopa 6 000 wattituntia (Wh) eli noin 500 000 milliampeerituntia (mAh), ne kestävät reilusti yli 3 000 watin (W) jatkuvaa kuormaa, ja hetkellinen piikkiteho saa nousta parhaimmillaan moninkertaiseksi. 

Tällaisista virtapankeista riittää sähköä käytännössä kaikkiin kodin tarpeisiin.

Esimerkiksi kotinikkarin 1 500 watin pyörösahaa järeimmät virtapankit pyörittäisivät yhtäjuoksua nelisen tuntia. Täyskokoinen jääkaappi toimisi nelisen päivää, pieni mökkijääkaappi useita päiviä kauemmin. Tavallista lcd-näytöllä varustettua televisiota saisit katsella pari päivää putkeen. Tai jos vain lataat kannettavia laitteita, riittäisi sähköä yli sataan läppärin latauskertaan, tai noin viiteen sataan älypuhelimen latauskertaan! 

Virtapankkien etu on myös hiljaisuus ja helppous. Kun sähköä tarvitaan, painetaan nappia – siinä kaikki. Käytössä virtapankki ei melua eikä tuota pakokaasuja, kuten aggregaatit. Järeät virtapankit ovat siis jo todella varteenotettava vaihtoehto bensiini- tai dieselkäyttöisille aggregaateille, oli kyse nikkaroinnista tai sähkökatkosta selviytymisestä. 

Lataa vaikka auringosta 

Osaan malleista on istutettu tekoälyäkin. Tällaiset laitteet voi liittää langattomaan kotiverkkoon, jolloin virtapankin toimintaa on helppo seurata ja säätää, tai kytkeä laitteita päälle ja pois, vaikka omalla älypuhelimella. 

Keveiden ja keskiraskaiden virtapankkien valmistajat huomauttavat niin ikään, että virtapankki painaa vähemmän kuin vastaavan kokoinen aggregaatti, joten virtapankin liikuttelu on helpompaa. Tämä pitää useimmiten paikkansa. 

Järeimpien virtapankkien kohdalla etu menetetään. Jopa 50 kilon painoisten akkujen siirtely kysyy tervettä selkää, mieluummin kaverin avuksi laitteen nostoon. Tasaisella siirtelyä helpottaa muutamien valmistajien oivallus varustaa virtapankki pyörillä ja kahvoilla nokkakärryn tapaan. 

Tavallaan miinukseksi voi laskea senkin, että siinä missä polttoainekäyttöinen aggregaatti tuottaa sähköä päivästä toiseen kunhan vain huolehtii polttoaineen lisäämisestä, lakkaa virtapankki toimimasta tyhjennyttyään, eikä toimi, ennen kuin siihen on ladattu uutta sähköä. Tämä voi olla haastavaa sähkökatkon aikana. 

Fiksuimmat virtapankit osaavatkin siksi ottaa sähköä muualta kuin seinäpistokkeesta. Muutamat laitteet hyväksyvät aurinkopaneelien tuottaman sähkön, osa myös 12 voltin sähkön esimerkiksi auton tupakansytyttimestä. Näiden avulla virtapankki tosin latautuu huomattavasti hitaammin kuin verkkovirrasta – jopa toista vuorokautta. Verkkovirrasta lataaminen kestää tyypillisesti vähintään tunnin, kaksi tai kolme. 

Muutamien virtapankkien käyttöä rajoittaa valmistajan suositus, että laitetta saisi käyttää ulkona vain, kun lämpötila on nollan yläpuolella ja keli kuiva. Rajoitus voi olla hankala esimerkiksi mökin rakentajalle. 

Valitse käyttötarpeen mukaan 

Omaan käyttöön sopivan virtapankin valinta alkaakin siksi tarpeiden pohdinnasta: mihin laitetta tarvitsen ja kuinka tiheästi aion sitä käyttää.

Jos haluat vain varmistaa matkapuhelimen toimivuuden sähköttömällä mökillä tai metsäretkellä, ovat edulliset, muutaman tuhannen milliampeeritunnin virtapankit osuva valinta. Sellaisella lataa puhelimen kerran tai pari, riippuen virtapankin ja puhelimen tyypistä. Pienimmät tällaiset virtapankit painavat alle sata grammaa, joten niitä on helppo ottaa mukaan samantien useita.

Kun virtapankin kapasiteetti ylittää 10 000 milliampeerituntia, riittää sähköä jo isompiin tarpeisiin, isompien laitteiden lataamiseen ja käyttämiseen. Yli 50 000 milliampeeritunnin virtapankit alkavat lukeutua keskijäreiden laitteiden luokkaan. Järeimmissä kapasiteetti nousee tästä vielä jopa kymmenkertaiseksi. 

Hämmennystä aiheuttaa se, että osa laitevalmista kertoo virtapankin kapasiteetin milliampeeritunneissa, osa puhuu wattitunneista. Ne eivät ole sama asia. Kun milliampeeritunnit kertoo akun nimellisjännitteellä (voltteja) ja jakaa tuhannella, saa selville laitteen wattitunnit. Näin ominaisuuksien vertailu helpottuu.

Entä onko virtapankissa riittävästi latausportteja laitteillesi? Tavalliset usb-lähdöt pienille laitteille löytyvät käytännössä kaikista virtapankeista, 12 voltin ulostulo ja 230 voltin sähkötöpseliliitäntä vasta järeämmistä laitteista. 

Laadukkaimpien virtapankkien valmistajat alleviivaavat mieluusti käyttävänsä NMC-litiumioniakkuja, jotka tunnetaan tehostaan ja hyvästä virranantokyvystä. Kirjaimet N, M ja C tulevat sanoista nikkeli, magnesium ja koboltti (cobolt). Jos siis haet mahdollisimman tehokasta ja kestävää virtapankkia, tutki tuotetiedoista litiumioniakun tyyppi. 

Järeimmät ja laadukkaimmat virtapankit maksavat useita tuhansia euroja. 

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa

Maanantaina 20.5. klo 7.30 – 13.30 on keskeytys lämmönjakelussa Joensuussa Patotien, Luototien sekä Riuttatien alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
16.5.2024

Muuttolintujen aiheuttamia sähkökatkoja havaittu runsaasti Iisalmen alueella

Olemme viime aikoina saaneet ilmoituksia Iisalmen alueilta lyhyistä sähkökatkoista, jotka ovat tapahtuneet erityisesti aamuisin ja iltaisin.
Lue lisää

Häiriöt,
15.5.2024

Asunto Oy Vuorelan Välke hyödyntää maa- ja kaukolämpöä

Siilinjärvelle vuonna 2023 valmistunut taloyhtiö Asunto Oy Vuorelan Välke lämpenee Savon Voiman palveluna toteuttamalla maalämmön sekä kaukolämmön hybridijärjestelmällä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu, Kaukolämpö,
14.5.2024

Joensuun Noljakassa kaukolämmön toimituksen katko

Joensuussa Noljakassa Kortetiellä on sattunut kaivuun yhteydessä kaukolämpöputkivaurio, josta johtuen kaukolämmön toimituksessa on katko. Vikaa korjataan ja alustavasti arvioituna vika saadaan korjattua perjantain 10.5. alkuiltapäivän aikana.
Lue lisää

Häiriöt,
10.5.2024

Säävarmaa sähköverkkoa valmistui Karttulan ja Pihkainmäen alueelle

Verkkoa on muutettu säävarmaksi verkostostrategian mukaisesti. Vanhaa verkkoa on kaapeloitu ja ilmajohdot on rakennettu teiden varsille.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
6.5.2024

Keskeytys lämmönjakelussa Kiuruvedellä

Maanantaina 6.5.2024 klo 9–16 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva keskeytys lämmönjakelussa Kiuruvedellä Asematien alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
3.5.2024