Kaukolämpöverkostossa käytetään vihreää vettä

Vihreä vesi tai höyryn esiintyminen maastossa voivat kertoa kaukolämpöverkoston mahdollisesta vuodosta. Mikäli havaitset näitä kaukolämpöverkon alueella, ilmoita havainnostasi Savon Voiman kaukolämmön vikailmoitusnumeroon 0800 307 800 (24 h).

Vihreä vesi kertoo vuodosta tai viasta

Kaukolämpöverkostoissamme käytettävä vesi on väriltään vihreää, koska näin se on helpommin havaittavissa maastossa ja auttaa paikallistamaan mahdolliset vuodot tehokkaammin. Veden värjäämiseen käytetään fluoresoivaa kemikaalia nimeltään pyraniini, joka on vesiliukoisena aineena harmitonta. Kaukolämpöverkoston vesi on lisäksi kemiallisesti käsiteltyä ja pehmennettyä, mikä auttaa suojaamaan verkostoa mahdollisilta tukkeumilta sekä korroosiolta. Tämän takia kaukolämpövesi ei ole soveltuvaa käyttövedeksi, mutta se ei kuitenkaan ole ympäristölle haitallista tai myrkyllistä.

Jos huoneistossasi tai kiinteistössäsi käyttövesi alkaa värjääntyä vihreäksi, voi se olla merkki lämmönvaihdinlaitteiston viasta. Ole tällöin yhteydessä vikapalveluumme sekä mahdolliseen isännöitsijääsi tai kiinteistön LVI-tekniikasta vastaavaan tahoon. Vältä vian aikana lämpimän veden käyttöä ruoan valmistuksessa tai veden juomista. Peseytyminen ja pesukoneiden käyttö ovat kuitenkin mahdollisia. Vesijohtoverkostossa viasta johtuvan vihreän veden voi havaita parhaiten pidemmän seisotuksen jälkeen, kuten esimerkiksi aamuisin sekä hanan ollessa säädettynä mahdollisimman lämpimälle.

Ilmoita vikahavainnoista viipymättä

 Mikäli havaitset maastossa vihreää vettä tai epätavallista höyryn muodostumista tai epäilet kaukolämpölaitteistosi kuntoa, ole viipymättä yhteydessä vikapalveluumme.

0800 307 800

Kaukolämmön vikapalvelu (24 h)