Kieputa palloja paperinarusta – katso vinkit paperinarupallon askarteluun

Julkaistu 20.11.2018

Narusta voi kieputtaa somia palloja. Työ on joutuisaa ja hauskaa, ja lopputulos ihastuttaa.

Jos ajattelit askarrella vain muutaman paperinarupallon, saatat pian huomata työpöytäsi lainehtivan pallomerenä. Niin mukavaa niiden pyörittäminen on. Mutta ei hätää: innostuksissaan loihdituille somisteille on toki käyttöä.
Paperinarupalloilla voi täyttää korkean suuren lasimaljakon tai niitä voi asetella laakeaan maljaan. Erikorkuisista palloista voi koota viehättäviä asetelmia pöydällekin. Peilipinnan päällä pallojen muoto taas toistuu kauniisti.
Keveitä somisteita on helppo kiinnittää esimerkiksi katosta tai oviaukosta roikkumaan. Joulukuusikin uudistuu omatekoisilla joulupalloilla.
Terassille tai parvekkeelle paperinarupalloista voi loihtia näyttäviä somisteita niin ikään. Niillä voi täyttää vaikka suuren lyhdyn. Ne sopivat myös täydentämään talvisia kukka-asetelmia sammal- ja risupallojen tapaan. Paperi ei kuitenkaan kestä sadetta, joten ulkotilan on oltava kuiva ja suojaisa.
Halutessaan pallojen sisälle voi ujuttaa koristevaloja. Siten ne loistavat hämärässäkin ja luovat tunnelmaa iltoihin. Valojen tuike tuo joulunkin lähemmäksi.

Kuusenkoristeita vesi-ilmapalloista

Paperinarun kieputus ilmapallon ympärille.
Kierrä liima-vesiseoksessa kostunutta paperinarua ilmapallon ympärille. Käytä halutessasi suojakäsineitä.

Paperinarupalloja on helppo ja nopea valmistaa. Tarvitset paperinarua, sakset, ilmapalloja, liimaa (esimerkiksi puuliimaa tai Eri Keeperiä), vettä, astian, suojakäsineet ja muovia tai sanomalehteä työtilan suojaamiseen. Puhalla ilmapallot sen kokoisiksi kuin haluat valmiiden pallojen olevan. Pyöreää muotoa voit hakea myös käärimällä napakasti muovikelmua puhalletun pallon ympärille. Kuuseen ripustettavia pieniä palloja saat kätevästi vesi-ilmapalloista.
Valmista liima-vesiseos sekoittamalla noin yksi osa liimaa kolmeen osaan vettä. Seos saa olla juoksevaa. Voit tunnustella seosta ja lisätä tarvittaessa liimaa. Suojaa työtila ja varaudu myös siihen, että työn touhussa liimaa saattaa roiskua vaatteille.
Uita haluamasi väristä ja paksuista paperinarua liima-vesiseoksessa niin, että se kastuu kunnolla. Ala kierittää kosteaa narua pallon ympärille varoen samalla, ettei naru pääse solmuun. Kun narua on ilmapallon ympärillä riittävästi, päättele se muiden narukierrosten alle.

Valosarja tuikkeeksi

Anna pallon kuivua noin vuorokauden ajan esimerkiksi pyykkinarulla. Kun paperinaru on kovettunut kunnolla, irrota se varovasti ilmapallosta. Puhkaise ilmapallo ja vedä se pois paperipallon sisältä. Älä puhkaise ilmapalloa ennen kuin olet irrottanut sen, sillä muuten kutistuva ilmapallo vetää paperipallonkin lyttyyn.
Jos haluat ripustaa pallon, sido siihen ripustuslenkki esimerkiksi silkkinauhasta. Kukka-asetelmaan pallon voi kiinnittää taivutetulla rautalangan pätkällä.
Halutessasi valon tuiketta pallojen sisään, käytä askarteluun sopivia, kuumenemattomia koristevalosarjoja tai valolankoja. Paristokäyttöiset valot ovat omiaan silloin, jos somistettavan paikan lähellä ei ole pistorasiaa.

Pallot kuivumassa.
Pallot saavat kuivua vuorokauden ajan.

Valitse tarkoitukseen sopiva koristevalo

Valolankaa.

Aidonoloisia vahapintaisia paristokynttilöitä eläväliekkisin tehostein ja kolmiulotteisia tauluja kynttilöineen puhumattakaan tavallisista kyntteliköistä, ikkunatähdistä ja valosarjoista… koristevalovalikoima on nykyään valtaisa. Hankintoja kannattaa kuitenkin tehdä harkiten. Ensin on syytä selvittää, onko tuote tarkoitettu sisä- vai ulkokäyttöön. Ulkona valoilta, muuntajilta ja johdoilta vaaditaan säänkestävyyttä, ja niiden on kuuluttava vähintään IP44-suojausluokkaan. Jos pakkauksessa lukee IP20 tai siinä ei ole IP-merkintää lainkaan, tuote on tarkoitettu vain sisälle.

Toiseksi kannattaa selvittää, kytketäänkö koristevalo suoraan verkkovirtaan vai onko siinä muuntaja mukana. Muuntaja lisää tuotteen turvallisuutta, sillä se muuntaa 230 voltin verkkovirran 24- tai 12-volttiseksi. Koristevaloja on saatavilla myös paristokäyttöisinä ja paristoilla ajastettavina.

Lisäksi kuluttajan on hyvä tietää, onko valosarja kytketty rinnan vai sarjaan. Parhaimpia ovat rinnankytketyt koristevalot, joissa yhden lampun sammuessa muut jatkavat palamista. Sarjaan kytketyssä tuotteessa yhden lampun tai ledin rikkoutuminen saattaa sammuttaa koko valosarjan, yleisemmin kahdeksan tai kymmenen lamppua tai lediä.

Tuotepakkauksessa saattaa olla vaihdettava varalamppu mukana, mutta useimmat led-koristevalot on vaihdettava kokonaan uuteen tuotteeseen lampun sammuessa. Toisaalta led-valot ovat hyvin pitkäikäisiä, sillä niiden paloaika on 10 000 tuntia tai enemmän. Ne myös kuluttavat muihin valolähteisiin verrattuna vähemmän sähköä tai paristoa.

Lähde: Tuoteryhmäpäällikkö Kirsti Voimanen, Airam Electric  

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa

Tiistaina 25.6.2024 kello 08.00–18.00 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa. Keskeytys koskee kiinteistöjä Päiviönkadun, Riistakadun, Rantakadun, Haukiniemenkadun, Iivolankadun, Kirkkopuistonkadun ja Louhenkadun alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
20.6.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Maanantaina 24.6.2024 kello 10–16 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä.
Lue lisää

Häiriöt,
19.6.2024

Suonenjoen Pakkasmarjan prosessin hukkalämmöt hyödynnetään kaukolämmöksi

Ratkaisu hukkalämpöjen hyödyntämiseen löytyi Savon Voiman kaukolämmön kaksisuuntaisuuden mahdollistamasta energian talteenotosta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
18.6.2024

Kesäkuussa tutustuttiin ja tienattiin

Me Savon Voimalla yhdistimme tänä keväänä voimamme Kuopion Energian kanssa ja järjestimme 15–17-vuotiaille suunnatun Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluohjelman.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.6.2024

Pieksämäellä kaukolämmön toimituksessa äkillinen katko

Pieksämäellä on sattunut kaukolämpöverkostoon putkirikko, mistä johtuen Pieksämäellä on tällä hetkellä äkillinen kaukolämmön jakelukatko.
Lue lisää

Häiriöt,
18.6.2024

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024