Kieputa palloja paperinarusta – katso vinkit paperinarupallon askarteluun

Julkaistu 20.11.2018

Narusta voi kieputtaa somia palloja. Työ on joutuisaa ja hauskaa, ja lopputulos ihastuttaa.

Jos ajattelit askarrella vain muutaman paperinarupallon, saatat pian huomata työpöytäsi lainehtivan pallomerenä. Niin mukavaa niiden pyörittäminen on. Mutta ei hätää: innostuksissaan loihdituille somisteille on toki käyttöä.
Paperinarupalloilla voi täyttää korkean suuren lasimaljakon tai niitä voi asetella laakeaan maljaan. Erikorkuisista palloista voi koota viehättäviä asetelmia pöydällekin. Peilipinnan päällä pallojen muoto taas toistuu kauniisti.
Keveitä somisteita on helppo kiinnittää esimerkiksi katosta tai oviaukosta roikkumaan. Joulukuusikin uudistuu omatekoisilla joulupalloilla.
Terassille tai parvekkeelle paperinarupalloista voi loihtia näyttäviä somisteita niin ikään. Niillä voi täyttää vaikka suuren lyhdyn. Ne sopivat myös täydentämään talvisia kukka-asetelmia sammal- ja risupallojen tapaan. Paperi ei kuitenkaan kestä sadetta, joten ulkotilan on oltava kuiva ja suojaisa.
Halutessaan pallojen sisälle voi ujuttaa koristevaloja. Siten ne loistavat hämärässäkin ja luovat tunnelmaa iltoihin. Valojen tuike tuo joulunkin lähemmäksi.

Kuusenkoristeita vesi-ilmapalloista

Paperinarun kieputus ilmapallon ympärille.
Kierrä liima-vesiseoksessa kostunutta paperinarua ilmapallon ympärille. Käytä halutessasi suojakäsineitä.

Paperinarupalloja on helppo ja nopea valmistaa. Tarvitset paperinarua, sakset, ilmapalloja, liimaa (esimerkiksi puuliimaa tai Eri Keeperiä), vettä, astian, suojakäsineet ja muovia tai sanomalehteä työtilan suojaamiseen. Puhalla ilmapallot sen kokoisiksi kuin haluat valmiiden pallojen olevan. Pyöreää muotoa voit hakea myös käärimällä napakasti muovikelmua puhalletun pallon ympärille. Kuuseen ripustettavia pieniä palloja saat kätevästi vesi-ilmapalloista.
Valmista liima-vesiseos sekoittamalla noin yksi osa liimaa kolmeen osaan vettä. Seos saa olla juoksevaa. Voit tunnustella seosta ja lisätä tarvittaessa liimaa. Suojaa työtila ja varaudu myös siihen, että työn touhussa liimaa saattaa roiskua vaatteille.
Uita haluamasi väristä ja paksuista paperinarua liima-vesiseoksessa niin, että se kastuu kunnolla. Ala kierittää kosteaa narua pallon ympärille varoen samalla, ettei naru pääse solmuun. Kun narua on ilmapallon ympärillä riittävästi, päättele se muiden narukierrosten alle.

Valosarja tuikkeeksi

Anna pallon kuivua noin vuorokauden ajan esimerkiksi pyykkinarulla. Kun paperinaru on kovettunut kunnolla, irrota se varovasti ilmapallosta. Puhkaise ilmapallo ja vedä se pois paperipallon sisältä. Älä puhkaise ilmapalloa ennen kuin olet irrottanut sen, sillä muuten kutistuva ilmapallo vetää paperipallonkin lyttyyn.
Jos haluat ripustaa pallon, sido siihen ripustuslenkki esimerkiksi silkkinauhasta. Kukka-asetelmaan pallon voi kiinnittää taivutetulla rautalangan pätkällä.
Halutessasi valon tuiketta pallojen sisään, käytä askarteluun sopivia, kuumenemattomia koristevalosarjoja tai valolankoja. Paristokäyttöiset valot ovat omiaan silloin, jos somistettavan paikan lähellä ei ole pistorasiaa.

Pallot kuivumassa.
Pallot saavat kuivua vuorokauden ajan.

Valitse tarkoitukseen sopiva koristevalo

Valolankaa.

Aidonoloisia vahapintaisia paristokynttilöitä eläväliekkisin tehostein ja kolmiulotteisia tauluja kynttilöineen puhumattakaan tavallisista kyntteliköistä, ikkunatähdistä ja valosarjoista… koristevalovalikoima on nykyään valtaisa. Hankintoja kannattaa kuitenkin tehdä harkiten. Ensin on syytä selvittää, onko tuote tarkoitettu sisä- vai ulkokäyttöön. Ulkona valoilta, muuntajilta ja johdoilta vaaditaan säänkestävyyttä, ja niiden on kuuluttava vähintään IP44-suojausluokkaan. Jos pakkauksessa lukee IP20 tai siinä ei ole IP-merkintää lainkaan, tuote on tarkoitettu vain sisälle.

Toiseksi kannattaa selvittää, kytketäänkö koristevalo suoraan verkkovirtaan vai onko siinä muuntaja mukana. Muuntaja lisää tuotteen turvallisuutta, sillä se muuntaa 230 voltin verkkovirran 24- tai 12-volttiseksi. Koristevaloja on saatavilla myös paristokäyttöisinä ja paristoilla ajastettavina.

Lisäksi kuluttajan on hyvä tietää, onko valosarja kytketty rinnan vai sarjaan. Parhaimpia ovat rinnankytketyt koristevalot, joissa yhden lampun sammuessa muut jatkavat palamista. Sarjaan kytketyssä tuotteessa yhden lampun tai ledin rikkoutuminen saattaa sammuttaa koko valosarjan, yleisemmin kahdeksan tai kymmenen lamppua tai lediä.

Tuotepakkauksessa saattaa olla vaihdettava varalamppu mukana, mutta useimmat led-koristevalot on vaihdettava kokonaan uuteen tuotteeseen lampun sammuessa. Toisaalta led-valot ovat hyvin pitkäikäisiä, sillä niiden paloaika on 10 000 tuntia tai enemmän. Ne myös kuluttavat muihin valolähteisiin verrattuna vähemmän sähköä tai paristoa.

Lähde: Tuoteryhmäpäällikkö Kirsti Voimanen, Airam Electric  

Mitä uutta?

Meneekö yrityksestäsi ylimääräistä lämpöä harakoille?

Kiinteistöissä ja tuotantoprosesseissa syntyvät merkittävämmät hukkalämmöt kannattaa myydä kaukolämpöverkkoon ja hyödyntää lähialueen talojen ja rakennusten lämmitykseen.
Lue lisää

Energiaa säästämässä, Kaukolämpö,
20.1.2021

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa

Keskiviikkona 20.1.2021 kello 11.30–19.00 on kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Rantakylässä Ruoritiellä. Keskeytys johtuu vuodon korjauksesta.
Lue lisää

Häiriöt,
19.1.2021

Savon Voima tarkistaa helikopterilennoin sähkölinjojen lumikuormatilannetta ainakin vielä perjantaina ja lauantaina

Tarkastuksia suoritetaan kahdella kopterilla, joista toinen aloittaa tarkastukset pohjoisella seuraavilla reitillä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
15.1.2021

Helikopterilennot lumikuormien aiheuttamien riskipaikkojen kartoittamiseksi jatkuvat ainakin viikonloppuun saakka

Tänään torstaina ilmassa on kaksi tarkastuskopteria ja yksi paalukopteri, joka karistelee roikkuvan paalun avulla lumia puista ja johtimista.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
14.1.2021

Vihreyttä lämmitykseen – pientaloille avustusta öljylämmityksestä luopumiseen

Pientalot voivat hakea tukea vaihtaessaan öljyn ekologisempaan lämmitysvaihtoehtoon. Maksimiavustus on 4 000 euroa.
Lue lisää

Energiaa säästämässä,
13.1.2021

Savon Voima jatkaa helikopteritarkastuksia ja käytössä on nyt myös paalukopteri lumien pudottamiseen

Tiistain tuulet eivät jaksaneet puhdistaa puihin ja sähkölinjoihin tarttunutta lunta ja tästä syystä Savon Voima jatkaa sähkölinjojen helikopteritarkastuksia.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
13.1.2021