Kieputa palloja paperinarusta – katso vinkit paperinarupallon askarteluun

Julkaistu 20.11.2018

Narusta voi kieputtaa somia palloja. Työ on joutuisaa ja hauskaa, ja lopputulos ihastuttaa.

Jos ajattelit askarrella vain muutaman paperinarupallon, saatat pian huomata työpöytäsi lainehtivan pallomerenä. Niin mukavaa niiden pyörittäminen on. Mutta ei hätää: innostuksissaan loihdituille somisteille on toki käyttöä.
Paperinarupalloilla voi täyttää korkean suuren lasimaljakon tai niitä voi asetella laakeaan maljaan. Erikorkuisista palloista voi koota viehättäviä asetelmia pöydällekin. Peilipinnan päällä pallojen muoto taas toistuu kauniisti.
Keveitä somisteita on helppo kiinnittää esimerkiksi katosta tai oviaukosta roikkumaan. Joulukuusikin uudistuu omatekoisilla joulupalloilla.
Terassille tai parvekkeelle paperinarupalloista voi loihtia näyttäviä somisteita niin ikään. Niillä voi täyttää vaikka suuren lyhdyn. Ne sopivat myös täydentämään talvisia kukka-asetelmia sammal- ja risupallojen tapaan. Paperi ei kuitenkaan kestä sadetta, joten ulkotilan on oltava kuiva ja suojaisa.
Halutessaan pallojen sisälle voi ujuttaa koristevaloja. Siten ne loistavat hämärässäkin ja luovat tunnelmaa iltoihin. Valojen tuike tuo joulunkin lähemmäksi.

Kuusenkoristeita vesi-ilmapalloista

Paperinarun kieputus ilmapallon ympärille.
Kierrä liima-vesiseoksessa kostunutta paperinarua ilmapallon ympärille. Käytä halutessasi suojakäsineitä.

Paperinarupalloja on helppo ja nopea valmistaa. Tarvitset paperinarua, sakset, ilmapalloja, liimaa (esimerkiksi puuliimaa tai Eri Keeperiä), vettä, astian, suojakäsineet ja muovia tai sanomalehteä työtilan suojaamiseen. Puhalla ilmapallot sen kokoisiksi kuin haluat valmiiden pallojen olevan. Pyöreää muotoa voit hakea myös käärimällä napakasti muovikelmua puhalletun pallon ympärille. Kuuseen ripustettavia pieniä palloja saat kätevästi vesi-ilmapalloista.
Valmista liima-vesiseos sekoittamalla noin yksi osa liimaa kolmeen osaan vettä. Seos saa olla juoksevaa. Voit tunnustella seosta ja lisätä tarvittaessa liimaa. Suojaa työtila ja varaudu myös siihen, että työn touhussa liimaa saattaa roiskua vaatteille.
Uita haluamasi väristä ja paksuista paperinarua liima-vesiseoksessa niin, että se kastuu kunnolla. Ala kierittää kosteaa narua pallon ympärille varoen samalla, ettei naru pääse solmuun. Kun narua on ilmapallon ympärillä riittävästi, päättele se muiden narukierrosten alle.

Valosarja tuikkeeksi

Anna pallon kuivua noin vuorokauden ajan esimerkiksi pyykkinarulla. Kun paperinaru on kovettunut kunnolla, irrota se varovasti ilmapallosta. Puhkaise ilmapallo ja vedä se pois paperipallon sisältä. Älä puhkaise ilmapalloa ennen kuin olet irrottanut sen, sillä muuten kutistuva ilmapallo vetää paperipallonkin lyttyyn.
Jos haluat ripustaa pallon, sido siihen ripustuslenkki esimerkiksi silkkinauhasta. Kukka-asetelmaan pallon voi kiinnittää taivutetulla rautalangan pätkällä.
Halutessasi valon tuiketta pallojen sisään, käytä askarteluun sopivia, kuumenemattomia koristevalosarjoja tai valolankoja. Paristokäyttöiset valot ovat omiaan silloin, jos somistettavan paikan lähellä ei ole pistorasiaa.

Pallot kuivumassa.
Pallot saavat kuivua vuorokauden ajan.

Valitse tarkoitukseen sopiva koristevalo

Valolankaa.

Aidonoloisia vahapintaisia paristokynttilöitä eläväliekkisin tehostein ja kolmiulotteisia tauluja kynttilöineen puhumattakaan tavallisista kyntteliköistä, ikkunatähdistä ja valosarjoista… koristevalovalikoima on nykyään valtaisa. Hankintoja kannattaa kuitenkin tehdä harkiten. Ensin on syytä selvittää, onko tuote tarkoitettu sisä- vai ulkokäyttöön. Ulkona valoilta, muuntajilta ja johdoilta vaaditaan säänkestävyyttä, ja niiden on kuuluttava vähintään IP44-suojausluokkaan. Jos pakkauksessa lukee IP20 tai siinä ei ole IP-merkintää lainkaan, tuote on tarkoitettu vain sisälle.

Toiseksi kannattaa selvittää, kytketäänkö koristevalo suoraan verkkovirtaan vai onko siinä muuntaja mukana. Muuntaja lisää tuotteen turvallisuutta, sillä se muuntaa 230 voltin verkkovirran 24- tai 12-volttiseksi. Koristevaloja on saatavilla myös paristokäyttöisinä ja paristoilla ajastettavina.

Lisäksi kuluttajan on hyvä tietää, onko valosarja kytketty rinnan vai sarjaan. Parhaimpia ovat rinnankytketyt koristevalot, joissa yhden lampun sammuessa muut jatkavat palamista. Sarjaan kytketyssä tuotteessa yhden lampun tai ledin rikkoutuminen saattaa sammuttaa koko valosarjan, yleisemmin kahdeksan tai kymmenen lamppua tai lediä.

Tuotepakkauksessa saattaa olla vaihdettava varalamppu mukana, mutta useimmat led-koristevalot on vaihdettava kokonaan uuteen tuotteeseen lampun sammuessa. Toisaalta led-valot ovat hyvin pitkäikäisiä, sillä niiden paloaika on 10 000 tuntia tai enemmän. Ne myös kuluttavat muihin valolähteisiin verrattuna vähemmän sähköä tai paristoa.

Lähde: Tuoteryhmäpäällikkö Kirsti Voimanen, Airam Electric  

Mitä uutta?

Joroisten Maaveden vesivoimalaitos on otettu saneerauksen jälkeen tuotantokäyttöön

Savon Voima on uusinut Maaveden vesivoimalaitoksen loppuun palvelleet voimalaitoskoneistot ja -automaation. Uusitun laitteiston myötä laitoksen aiheuttama ympäristökuormitus pienenee, sillä turbiinirakenteissa ei käytetä öljyjä vaan voiteluaineena on vesi.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
9.4.2021

Savon Voima Oyj:n yhtiökokoustiedote 2021

Savon Voima Oyj:n varsinainen yhtiökokous pidettiin 9.4.2021 Siilinjärvellä. Emoyhtiön ja konsernin tuloslaskelma ja tase edelliseltä tilikaudelta vahvistettiin yhtiökokouksessa.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.4.2021

Onko sähkölaite turvallinen? Tarkista nämä, kun ostat sähkölaitteita verkkokaupasta

Sähkölaitetta ostaessa on hyvä tarkistaa muutama asia, etenkin jos olet tekemässä ostoksia verkkokaupassa EU-alueen ulkopuolella. Myös vastuu voi olla yllättävää näissä tilanteissa.
Lue lisää

Kotona,
7.4.2021

Sähköasemakatkaisijan laukeaminen aiheutti laajan sähkökatkon

Lauantaina 3.4.2021 klo 5.45 laukesi Fingridin asemalta Iloharjusta katkaisija Suonenjoen suuntaan aiheuttaen laajan sähkökatkon, joka koski noin 23 000 asiakasta Suonenjoen, Rautalammin, Konneveden, Vesannon, Keiteleen, Pielaveden, Maaningan ja Karttulan alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
3.4.2021

Toivon pilkahduksia järvitaimenelle

Järvitaimenella ei mene hyvin. Vaeltavat kannat ovat vuosikymmenten mittaan kärsineet muun muassa uittoon, voimantuotantoon tai vesistöjen säännöstelyyn liittyvien ruoppausten ja patoamisten, ravinnekuormituksen sekä tehostuneen kalastuksen johdosta. Energiayhtiönä emme ole jääneet katselemaan tilannetta sivusta.
Lue lisää

Blogi, Ympäristö,
1.4.2021

Pidä ilmalämpöpumppu kunnossa – katso energianeuvojan ohjeet omiin huoltotoimiin

Keväällä on aika puhdistaa ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet, jos sitä ei talvella tehnyt. Puolessa vuodessa suodattimiin kertyy pahimmillaan villasukan paksuinen pölykerros.
Lue lisää

Kotona,
31.3.2021