Led tuo valon kaappeihin ja komeroihin – valaistussuunnittelijan neuvot vaatekaappien valaistukseen

Julkaistu 1.11.2018

Näin pelastat komerot pimeydeltä. Tavarat löytyvät helposti valaistuista kaapeista.

Monelle on tuttua etsiä pimeän vaatekaapin perukoilta oikeaa villapuseroa tai juhlasukkia. Usein valo tulee huoneessa katto- tai seinävalaisimesta, jolloin jo itse peität takaasi tulevan valonlähteen seisoessasi kaapilla. Kaappiin asennettu valaistus auttaa löytämään helpommin oikeat tavarat. Kuopiolainen valaistussuunnittelija Mervi Halonen neuvoo käyttämään vaatekaappien valaistuksessa kapeaa ja ohutta led-valonauhaa tai led-profiileja. Turvalliset ledit eivät kuumene samoin kuin halogeenit tai loisteputket.

Alumiininen Striberg-valolista.
Alumiininen Striberg-valolista. Toimii led-lampuilla, jotka kuluttavat 85 % vähemmän energiaa ja kestävät 20 kertaa pidempään kuin tavalliset hehkulamput.

– Ohutta led-valonauhaa voi helposti liimata kaapin sisään. Led-profiilissa valonauha taas on alumiinilistan sisässä. Led-profiileja on sekä valmiina määrämittaisina että metritavarana. Led-profiilin valo on led-nauhaa tehokkaampaa, Halonen kertoo.

Uudisrakentamisessa olisi parasta, että kaappien ja säilytystilojen valaistus suunniteltaisiin samalla kun kodin muukin valaistus ja sähköt. Silloin johdot saa piilotettua rakennusvaiheessa seinien sisään. Verkkovirtaan kytkettävät led-valaisimet vaativat yleensä muuntajan. Kun sähköt on hyvin suunniteltu, asentajan on helpompi asentaa kaappivalot, muuntajat ja kytkimet sekä vetää tarvittavat johdot. Pattereilla toimivat led-valaisimet taas on helppo kiinnittää itse vanhoihin kaappeihin kaksipuolisella teipillä.

– Valaisimen sijoituksessa on hyvä huomioida kaapiston mekanismien toiminta. Se ei saa estyä väärin sijoitetun valolähteen vuoksi.

Sijoittelu käyttötarkoituksen mukaan

Halonen neuvoo asentamaan vedettävillä laatikoilla varustettuun kaappiin led-valot kaapin etureunaan pystysuunnassa aina ylhäältä alas asti. Silloin ne valaisevat koko kaapin sisältöä. Samoin asennetaan myös apteekkarikaapin valot. Kaapin kattoon sijoitetut valot taas sopivat vitriinikaappeihin, joissa on valoa läpäisevät lasihyllyt. Vitriinikaapeissa valot voi suunnata korostamaan rakkaita esineitä.

Teipillä kiinnitettävä valaisin.
Kaappeihin saa helposti valot teipillä kiinnitettävillä pienillä valaisimilla. Kuvan valaisimen valmistaja on Lapetek.

Eteisen liukuovellisissa tankokaapeissa valo voi olla heti ovenpielessä tai hattuhyllyn alareunassa. Silloin vieraat näkevät ottaa päälleen oikean takin. Jos valaisin on varustettu oven mukaan toimivalla kytkimellä, valo syttyy heti, kun liukuovi avataan. Keittiössä käytetään yleensä kuiviin huonetiloihin sopivia IP20-luokan valaisimia tai kostean tilan IP44-luokan valaisimia. Kylpyhuoneen kaapeissa käytetään aina kosteaan tilaan sopivia, IP44-luokituksen täyttäviä led-valaisimia.

Valinnanvaraa hifistelijälle

Hifistelijä valitsee led-valot, joiden toimintaa voi ohjata kaukosäätimellä. Parhaiten varustelluissa led-valaisimissa voi säätää portaattomasti valon määrää sekä valita myös valon värilämpötilan. Halosen mukaan neutraalissa värilämpötilassa sisustuksen tai tavaroiden värit eivät vääristy samoin kuin kylmässä sinisessä tai lämpimässä keltaisessa valossa. Neutraali värilämpötila on noin 4000 kelviniä.

Kaappien led-valaistus maksaa edullisimmillaan alle 100 euroa. Sillä hinnalla saa esimerkiksi yhden muuntajan sekä 3–5 metriä led-nauhaa. Kalleimmillaan valaistukseen voi sijoittaa jopa tuhansia euroja. Hinta nousee sitä mukaa, mitä enemmän tarvitaan led-valaisimia, kytkimiä ja muuntajia. Yhteen muuntajaan voi kytkeä vain rajatun määrän valaisimia. Myös ledien laadussa on eroja. Halvimmissa polttimoissa komponenttien tuottama värilämpötila voi vaihdella. Led-polttimoissa ja -valaisimissa on värintoistoa mittaava Ra-merkintä. Mitä korkeampi luku on, sitä paremmin valo toistaa esineiden värit. Laadukkaissa ledeissä värintoistokyky on vähintään Ra80. Mitä kalliimpi polttimo, sitä paremmista osista se on tehty. Ledien eräs hyvä ominaisuus on niiden pitkä käyttöikä. Halosen mukaan valmistajat lupaavat ledeille jopa 50 000 käyttötuntia.

IKEAn Striberg-valolista.
IKEAn Striberg-valolista. Valo syttyy ja sammuu automaattisesti ovea avatessa ja sulkiessa, mikä säästää energiaa.

Valaistus on osa sisustusta

Kuopiolainen valaistussuunnittelija Mervi Halonen työskentelee keittiö-, sisustus- ja valaistussuunnittelun parissa yhteistyössä sisustussuunnittelija Tiina Ruotsin kanssa. Halonen kuvailee itseään visualistiksi, joka pitää kauniista ympäristöstä. Halonen on huomannut vuosien varrella, kuinka tärkeä osa sisustusta valaistus on.

– Valaistus on paljon muutakin kuin kauniiden valaisimien valintaa. Valoilla saadaan tilasta suurempi tai pienempi ja valoilla voidaan myös korostaa tilan muotoa, seinäpintoja tai muita yksityiskohtia. Oikea valaistus vaikuttaa oleellisesti tilan tunnelmaan, sanoo Halonen.

Mitä uutta?

Kaksisuuntainen kaukolämpöjärjestelmä vie Leppävirtaa harppauksen kohti hiilinegatiivisuustavoitetta

Leppävirran kunta ja Savon Voima solmivat yhteistyösopimuksen, jolla Savon Voima toteuttaa kunnalle hiilinegatiivisuustavoitetta tukevan energiaratkaisun. Vokkolan alueella sijaitsevien hiihtoareenan sekä jäähallin kylmälaitteilta saatavalla lauhdelämmöllä tullaan kattamaan alueella olevien liikunta- ja majoitustilojen lähes kaikki lämmöntarve.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2021

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Torstaina 17.6.2021 on kaukolämpöverkoston saneerauksesta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä. Arvioitu keskeytysaika on klo 8.00–20.00.
Lue lisää

Häiriöt,
16.6.2021

Kaupunkiyhtiöt alkavat porata syvää geolämpökaivoa Tampereella – Savon Voima mukana geolämpöä tutkivassa yhteenliittymässä

Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi tarvitaan nopeita, skaalattavia ja kestäviä energiaratkaisuja. Geolämpö on yksi tehokas ratkaisu kohti päästötöntä ja hiilineutraalia tulevaisuutta. Tampereella on alkanut poraushanke, jossa tutkitaan geolämmön poraamista Suomen maaperästä vesivasaratekniikalla ja yhden kaivon periaatteella.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
16.6.2021

Vieno-myrskyn vikojen korjausta jatketaan vielä tänään keskiviikkona

Eilisen vikapäivityksen jälkeen illan ja yön aikana sähköt on saatu palautettua noin 9 000 asiakkaallemme. Nyt aamulla sähköttä on vielä noin 3 500 asiakasta ja määrän uskotaan pienenevän ripeästi, kun maastoon saadaan yön jälkeen jälleen maksimimiehitys viankorjaukseen.
Lue lisää

Häiriöt,
16.6.2021

Viilennä viisaasti kesähelteillä – jos muu ei auta, ota koneet avuksi

Sulkemalla ovet ja ikkunat helteen aikana ja vetämällä verhot ikkunoiden eteen estät jo hieman kuumuuden pääsyä sisälle. Onneksi tekniikkaa on olemassa helpottamassa oloa, jos lämpö nousee. Katso, paljonko viilennys maksaa eri laitteilla.
Lue lisää

Energiaa säästämässä, Kotona,
16.6.2021

Vieno-myrskyn tuhoja korjataan vielä huomenna keskiviikkona

Vieno-myrskyn aiheuttamien sähkövikojen korjaustyöt ovat jatkuneet koko päivän ja nyt kello 18.00 sähköttä on vielä noin 13 000 asiakasta. Korjaustyöt tulevat jatkumaan koko illan ja ensi yön. Yöllä korjaustahti asentajien lepoaikojen takia hieman hidastuu, mutta heti aamulla työt jatkuvat täydellä teholla. Kaikkia keskijänniteverkon vikoja emme saa korjattua ennen aamua ja pienjännitevikojen korjaukset käynnistyvät myös vasta huomenna.
Lue lisää

Häiriöt,
15.6.2021