Säilö kesän maut talteen ja mausta itse omat viinietikat – katso reseptit

Julkaistu 11.8.2021

Maustettuja viinietikoita voi tehdä helposti kotona ja palata kesän makumuistoihin aina uudelleen.

Maustettuja viinietikoita voi tehdä helposti kotona ja palata kesän makumuistoihin aina uudelleen käyttämällä niitä vaikkapa salaatinkastikkeissa. Käytä makuina marjoja, yrttejä, mausteita tai mitä mieleen juolahtaa. Maut voi valita itse ja kokeilla eksoottisempiakin makuyhdisteitä. Pohjaksi sopivat valkoviini-, omenaviini- tai vaikka balsamiviinietikka. Astioina voit uusiokäyttää kauniit lasipullot ja purnukat, ja ylimääräiset voit viedä vaikkapa tuliaisiksi. Näillä ohjeilla pääset alkuun.

Sitrus-timjamiviinietikka

Sujauta pulloon muutama paksu sitruunan ja limen kuorisuikale sekä pari timjaminoksaa. Kuumenna viinietikka ja täytä pullo kuumalla etikalla. Myös basilika sopii sitrusetikan mausteeksi.

Vadelma-rosmariiniviinietikka

Laita pulloon tuoreita tai pakastevadelmia, hieman hunajaa ja rosmariininoksa. Kuumenna vaalea balsamiviinietikka ja täytä pullo etikalla.

Chili-inkivääri-valkosipuliviinietikka

Pujota pulloon halkaistu kokonainen tai puolikas chilipaprika, inkiväärinpalasia ja kuorittuja valkosipulinkynsiä. Kuumenna valko- tai omenaviinietikka ja täytä pullo.

Anna maustetun viinietikan tekeytyä huoneenlämmössä viikon verran välillä sekoitellen. Siivilöi vaikkapa kahvinsuodattimessa ja pullota viinietikka uudelleen. Sujauta koristeeksi muutama mausteaine. Käytä valko- tai omenaviinietikan tapaan salaatinkastikkeissa. Esim. vadelmaviinietikka sopii erityisen hyvin salaatteihin, joissa on grillattua halloumia ja hedelmiä tai marjoja.

Kokeile myös yhdistelmiä:

Tuliko karviaisista kunnon sato?

Viinietikka karviaismarjoista

Lado marjat lasipurkkiin. Voit hieman rikkoa niiden pintaa vaikka haarukalla, sillä paksukuorinen marja ei luovuta makuaan niin helposti kuin ohutkuorinen.

Kaada valkoviinietikkaa purkkiin niin paljon, että marjat peittyvät. Voit halutessasi lisätä purkkiin 1–2 rkl sokeria.

Nosta purkki valoisaan paikkaan ja anna tekeytyä vähintään viikon verran. Siivilöi etikka kahvinsuodattimessa suodatinpaperin läpi ja pullota.

Käytä karviaisviinietikkaa salaatinkastikkeissa valkoviinietikan tapaan. Erityisen hyvää se on salaateissa, joissa on riistaa, ankkaa tai hanhea.

Reseptit: idealista.fi, kodinkuvalehti.fi

Mitä uutta?

Äkillinen kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäen Joroistentiellä

Pieksämäen Joroistentiellä on äkillisen vikatilanteen takia katkaistu kaukolämmön toimitus ja katkosta emme luonnollisesti ole pystyneet lähettämään asiakkaille ennakkoilmoitusta. Korjaustyöt on aloitettu ja pyrimme palauttamaan lämmönjakelun normaaliksi mahdollisimman pian. Pahoittelut häiriöstä
Lue lisää

Häiriöt,
23.9.2021

Savon Voima ja Kuopion Energia toteuttavat selvityksen vetytalouden mahdollisuuksista ja alueen teollisuuden tarpeista

Vetytaloudesta ja etenkin vihreästä päästöttömästä vedystä on muodostumassa keskeinen osa energiajärjestelmää ja teollisuuden vähähiilisyyteen siirtymistä. Vähäpäästöisellä vedyllä voidaan korvata monia fossiilipohjaisia ja runsaasti päästöjä aiheuttavia energiamuotoja ja raaka-aineita teollisuudessa, sähköistää yhteiskuntaa sekä kehittää energian varastointia. Vetytalous tarjoaa mahdollisuuksia myös raskaan liikenteen käyttövoimaksi. Vaikka päästöttömän vedyn laaja-alainen hyödyntäminen ja teknologinen kehitys ovat vasta alussa, Kuopion Energia ja Savon Voima haluavat selvittää tulevaisuuden käyttötarpeita ja mahdollisuuksia. Työssä keskitytään alueen teollisten toimijoiden tarpeiden tunnistamiseen ja olemassa olevien kehityssuunnitelmien arvioimiseen energiayhtiöiden näkökulmasta.
Lue lisää

Ajankohtaista,
22.9.2021

Kaukolämmön jakelukeskeytys Tulliportinkadun ja Vanamonkadun alueella Joensuussa

Keskiviikkona 22.9.2021 kello 8.00–14.00 on Joensuun Kanervalassa kaukolämmön jakelukeskeytys. Keskeytys koskee alueita Tulliportinkatu ja Vanamonkatu. Keskeytys johtuu uuden asiakkaan liittämisestä kaukolämpöverkkoon. Pahoittelemme keskeytyksestä mahdollisesti aih
Lue lisää

Häiriöt,
21.9.2021

Kaukolämmön jakelukeskeytys Suonenjoella

Tiistaina 21.9.2021 kello 14.00–24.00 on kaukolämpöverkoston saneerauksesta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Suonenjoella Metsolan ja Valkeisenmäen alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
16.9.2021

Yhdessä kohti hiilineutraalia huomista: Savon Voiman ja Famifarmin yhteistyö pienentää hiilijalanjälkeä puutarhan omassa lämmöntuotannossa

Savon Voima solmi lämpökeskuksen kaukovalvontaan ja painelaitteen käytönvalvontaan liittyvän sopimuksen Joroisissa Järvikylän kartanossa toimivan Famifarmin kanssa. Palvelun kohteena on Famifarmin kolmen megawatin lämpökeskus.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
16.9.2021

Savon Voiman Joensuun voimalaitoksen biokonversio lisää uusiutuvien energialähteiden käyttöä ja pienentää hiilidioksidipäästöjä

Tavoitteenamme on olla täysin hiilineutraali sähkön ja lämmön tuottaja vuoteen 2030 mennessä, mikä edellyttää, että vanhaa laitostekniikkaa tulee uusia, jotta fossiilisia polttoaineita voidaan korvata biopolttoaineilla. Joensuun voimalaitoksella investoidaan biokonversioon, joka mahdollistaa siirtymisen 100 prosentin biopolttoaineosuuksiin.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
15.9.2021