Koko koti sormen ulottuvilla – moderni kodinohjaus säästää energiaa ja tuo asumiseen helppoutta

Julkaistu 3.1.2019

Kodinohjausjärjestelmä lisää asumiseen turvaa ja mukavuutta Timo Welsbyn ja Heidi Kelhon kuusihenkisen perheen kodissa.

Timo Welsbyn ja Heidi Kelhon kuusihenkisessä perheessä on tilanne päällä.

Tosin ei sen vakavampi tilanne kuin tilanne nimeltä ”Poissa kotoa”. Timo Welsby näyttää, kuinka se kytketään päälle näppäämällä kuvaketta tabletin näytöllä.

Poissa kotoa -asetus tekee monta asiaa kerralla. Se sammuttaa valot joka huoneesta ja katkaisee sähkön ennalta määritellyistä pistorasioista. Haluttaessa se laskee kodin huonelämpötilaa, sulkee vedentulon pääputkesta ja kytkee päälle liiketunnistimet murtautujien varalta. Paljon muutakin se osaa.

Myös tila nimeltä Siivous on perheen aktiivisessa käytössä. Sen näppäin sytyttää talon kaikki valot, jolloin puhdistustoimet käyvät helposti. Niin ikään kodinohjausjärjestelmään on ohjelmoitu valaistuksen tunnelmatiloja.

– Tila-asetukset nopeuttavat ja helpottavat asioita. Ei esimerkiksi tarvitse kiertää himmentämässä jokaista valaisinta erikseen tehdäkseen tunnelmavalaistuksen. Säätöjä tulee käytetyksi, koska se on helppoa, Timo Welsby sanoo.

Casa Wellikulho oli yksi Mikkelin Asuntomessujen suosituimmista kohteista.

Talo ajan hermolla

Welsbyn ja Kelhon omakotitalo, Casa WelliKulho, valmistui Mikkelin asuntomessuille 2017. Passiivikivitalossa on 183 neliötä jaettuna seitsemään huoneeseen. Talo sijaitsee upeassa järvimaisemassa Saimaan rantatöyräällä.

Talon päälämmönlähteeksi perhe valitsi sähkön, jota tukee puulämmitys takalla. Molempien tuottama lämpö ohjataan lattiaputkistoon, jossa ei kuitenkaan kierrä vesi vaan ilma. Lisäksi tontille upotettiin putkisto, pieni maapiiri, josta nostetaan apuenergiaa talon lämmittämiseen kylminä kuukausina ja viilentämiseen kesällä.

Ilmalämpöpumppuja on kaksi. Toinen avustaa yläkerran lämmittämisessä ja viilentämisessä, toinen lämmittää terassilla sijaitsevan uima-altaan vettä. Kaksi aurinkopaneelia lämmittää puolestaan käyttövettä keväästä syksyyn. Lämmitysjärjestelmä on siis mallia hybridi. Taloteknisiä järjestelmiä valvotaan ja säädetään omasta näyttötaulustaan.

Modernin talotekniikan oheen perhe halusi modernin kodinohjausjärjestelmän. Sellaiseksi valikoitui ABB:n free@home-järjestelmä, jolla voi säätää kodin valaistusta, lämmitystä, viilennystä, turvallisuutta ja vaikka äänentoistoa. Kaikkia toimintoja ohjataan seinän näyttötaulusta, älypuhelimella tai tabletilla. Etäkäyttö onnistuu älylaitteilla pilvipalvelun kautta.

Timo Welsbyn mielestä kodinohjausjärjestelmä oli uuteen taloon itsestään selvä valinta.

– Halusimme ajanmukaisen talon, emme eilispäivän taloa. Sitä paitsi vaikka olemmekin liikunnallisia, on joskus mukava napsauttaa vaikka pihavalot päälle sohvan pohjalta.

Kodin toimintoja ohjataan tabletin kuvakkeita näppäilemällä. Ohjaus onnistuu myös älypuhelimella, tietokoneella tai seinän näyttötaululta.

Helposti laajennettavissa

Reilun vuoden asumisen jälkeen perhe on tyytyväinen niin taloon kuin kodin­ohjausjärjestelmään. Poissa kotoa- ja Siivous-tilojen ohella ahkerassa käytössä oli talvella auton moottorilämmittimen ohjaus. Kun kotiin tullessaan vain muisti kytkeä lämmittimen johdon pistorasiaan, sai lämmityksen päälle aamulla älypuhelimella vaikka kahvipöydästä.

Perheen mielestä free@home-kodinohjausjärjestelmän parhaita puolia on kin juuri käytettävyys. Koodaamista ei tarvita, joskin käyttöönotossa oli hyötyä ammattilaisen avusta. Kun järjestelmän tavoille oppi – tai kun oli opettanut järjestelmälle omat tapansa ja toiveensa – käyttö on sujuvaa. Etu on sekin, että järjestelmä kehittyy ja päivityksiä tulee.

– Mehän emme ole ottaneet käyttöön läheskään kaikkia toimintoja, jotka järjestelmä mahdollistaa. Halusimme tehdä tästä sanotaanko maltillisen ratkaisun, Timo Welsby naurahtaa.

Perhe kertoo kuitenkin jo pohtineensa ulko-oven lukituksen liittämistä ohjausjärjestelmään. Se mahdollistaisi oven avaamisen etänä, kun perhe on matkoilla mutta kukkien kastelija pitäisi päästää sisään. Tällä haavaa tilanne hoituu niin, että perhe antaa tuttavalleen ulko-oven sähkölukon avauskoodin. Samoin kiinnostaa talon etävalvonta. Pari kotikameraa kertoisi, että asiat ovat kunnossa. Kamera jääkaapissa taas auttaisi muistamaan, mitä kaupasta piti kotiin tullessa hakea. Muutama valmistaja jo tarjoaakin järjestelmään sopivia IOT-jääkaappeja.

– Lisäksi toivoisi, että kaikki kodinohjausjärjestelmät saataisiin keskustelemaan keskenään ja että niitä voisi ohjata yhdestä ja samasta käyttöliittymästä. Se lisäisi helppoutta ja asumisviihtyvyyttä, Timo Welsby sanoo.

Sähköauto istuu kuvioon

Sähköauto sopisi tähän yhtälöön hienosti. Kiinnostaako se? – Ehdottomasti, Timo Welsby vastaa ja kertoo, että perheessä on jo keskusteltu ajatuksesta, että seuraava auto olisi hybridi tai täyssähköauto. Taannoisella autonvaihtokierroksella ajatus vain törmäsi ajopelin turhan korkeaan hintaan.

Sähköauton myötä perhe pääsisi myös kunnolla kiinni niin sanottuun sähkön kysyntäjoustoon. Autoa voisi ladata sähkön ollessa halpaa, toisaalta auton akuston sähköä voisi tarvittaessa käyttää kotona, kun sähkö on kalleimmillaan. Samalla vihreät arvot tulisivat otetuiksi huomioon.

Sähköauton kanssa kodinohjausjärjestelmä näyttäisi todellisen älynsä. Jos perhe esimerkiksi laittaisi yhtä aikaa auton lataukseen, saunan sähkökiukaan päälle ja ruoan uuniin, järjestelmä rajoittaisi käytettävää sähkötehoa niin, etteivät sulakkeet pala. Sähköauton lataustarve voitaisiin hoitaa jo suunnitteluvaiheessa.

Omien tarpeiden kartoittaminen on tärkein vinkki, jonka perhe antaa uuden talon rakentamista ja kodinohjausjärjestelmän hankkimista suunnitteleville. Kun tarpeet ovat tiedossa, kannattaa käyttää asiantuntijaa, joka selvittää, mitä mikin vaihtoehto maksaa. Timo Welsby painottaa, että nimenomaan kokonaiskustannukset pitää selvittää.

– Me olisimme voineet astua miinaan kahdessa asiassa. Olisimme saattaneet ottaa halvimman järjestelmän, jonka asentaminen olisi kuitenkin ollut vaikeaa eli tullut kalliiksi. Toinen asia on osien kestävyys ja huollon toimivuus, eli pitkälti laitetoimittajan luotettavuus. Isoon toimijaan uskalsimme luottaa.

Casa WelliKulho:

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa

Keskiviikkona 20.1.2021 kello 11.30–19.00 on kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Rantakylässä Ruoritiellä. Keskeytys johtuu vuodon korjauksesta.
Lue lisää

Häiriöt,
19.1.2021

Savon Voima tarkistaa helikopterilennoin sähkölinjojen lumikuormatilannetta ainakin vielä perjantaina ja lauantaina

Tarkastuksia suoritetaan kahdella kopterilla, joista toinen aloittaa tarkastukset pohjoisella seuraavilla reitillä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
15.1.2021

Helikopterilennot lumikuormien aiheuttamien riskipaikkojen kartoittamiseksi jatkuvat ainakin viikonloppuun saakka

Tänään torstaina ilmassa on kaksi tarkastuskopteria ja yksi paalukopteri, joka karistelee roikkuvan paalun avulla lumia puista ja johtimista.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
14.1.2021

Vihreyttä lämmitykseen – pientaloille avustusta öljylämmityksestä luopumiseen

Pientalot voivat hakea tukea vaihtaessaan öljyn ekologisempaan lämmitysvaihtoehtoon. Maksimiavustus on 4 000 euroa.
Lue lisää

Energiaa säästämässä,
13.1.2021

Savon Voima jatkaa helikopteritarkastuksia ja käytössä on nyt myös paalukopteri lumien pudottamiseen

Tiistain tuulet eivät jaksaneet puhdistaa puihin ja sähkölinjoihin tarttunutta lunta ja tästä syystä Savon Voima jatkaa sähkölinjojen helikopteritarkastuksia.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
13.1.2021

Varaudumme yöllä alkavaan lumimyräkkään

Talvinen sää on kerryttänyt lumikuormia puihin sekä sähkölinjoille ja nyt viikonlopun aikana Savon Voiman sähköverkossa on ollut jo useita lyhytkestoisia vikoja.
Lue lisää

Häiriöt,
11.1.2021