Näin sato säilyy tuoreena pitkään – poimi talteen kasvisten ja juuresten säilytysvinkit

Julkaistu 22.9.2019

Mikä on oikea lämpötila ja säilytyspaikka? Hyödynnä vinkit kasvisten ja juuresten säilyttämiseen raikkaina.

Kun kasvikset, juurekset ja vihannekset ovat parhaimmillaan, ne pitäisi saada säilymään mahdollisimman pitkään tuoreena. Mutta missä paikassa, millaisessa lämpötilassa ja millaisessa purkissa tai pussissa salaatit, perunat, porkkanat, palsternakat sekä muut kasvikset ja vihannekset tulisi säilyttää? Ruoka- ja elintarvikeasiantuntija Sanna Louna Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaisista neuvoo korjaamaan oman puutarhan sadon mahdollisimman myöhään syksyllä.

– Kun antaa kasvisten ja juuresten kasvaa, ne imevät maasta ravintoa vielä pitkälle syksyyn. Varsinkin kasvihuoneen suojissa sato säilyy syksyllä kauan, toteaa Louna.

Perunoiden, porkkanoiden, punajuurien ja muiden juuresten paras säilytyspaikka on perinteinen kylmäkellari. Siellä on tilaa enemmän kuin jääkaapissa, ja siellä ilmakin kiertää paremmin kuin jääkaapin pienissä tiloissa. Yksi asia, jonka takia sato alkaa nahistua, on vihanneksille ja juureksille ominaisen kosteuden haihtuminen. Myös valo nopeuttaa nahistumista, samoin kuin säilytyslämpötilan isot muutokset. Kylmäkellari on pimeä ja kosteudeltaan sopiva. Siellä juuresten ja kasvisten oma neste ei haihdu niin nopeasti, eikä sato pilaannu yhtä pian kuin jääkaapissa. Louna muistuttaa, että sato kannattaa käyttää mahdollisimman nopeasti, jolloin suurin osa vitamiineista on tallella.

– Viileäkaapin noin +10–+14 °C olosuhteet taas ovat ihanteelliset kurkuille, kurpitsoille ja paprikoille.

kasa juureksia

Myös talon kuistilta voi löytyä samankaltainen lämpötila kuin viileäkaapissa. Jos kodissa on toinen jääkaappi, sen lämpötilan voi säätää normaalia lämpimämmäksi ja säilyttää siellä lämpimämmästä pitävät vihannekset ja juurekset.

Monille syyssadon ainoa säilytyspaikka on kuitenkin jääkaapin kasvislokero. Jääkaapin on oltava puhdas, eikä siellä saa olla homehtuneita ruoka-aineita pilaannuttamassa ilmaa. Kasvikset, vihannekset ja juurekset eivät myöskään saa koskettaa jääkaapin seiniä. Jääkaappi jäädyttää ja sulattaa itse itseään, ja seinien kanssa kosketuksissa olevat syyssadon vitamiinipommit voivat jäätyä ja pilaantua. Useimpien juuresten ja lehtivihannesten paras säilytyslämpötila on jääkaapin noin +4–5 °C, perunalle sopii noin +4–6 °C.

Purkissa, pussissa vai pöydällä?

Pro Agrian puutarha- ja perunantuotannon asiantuntija Heikki Inkeroisen mukaan perunat kuivatetaan noston jälkeen ensin noin +15 °C:n lämmössä. Ne säilytetään noston jälkeen ruskeassa, suljetussa paperipussissa. Mullan voi harjata pinnasta pois, mutta perunat pestään vasta ennen keittämistä. Porkkanat säilyvät parhaiten muovipusseissa, joissa on ilmareikiä. Kaupan salaatin voi laittaa astiaan ja altakastella sitä. Tomaatit tykkäävät huoneenlämmöstä, ja niiden aromit säilyvät parhaiten ilmareiällisessä rasiassa. Inkeroisen mukaan sipulit kuivatetaan esimerkiksi lämpimällä talon seinustalla ja säilytetään sen jälkeen reiällisissä laatikoissa huoneenlämmössä.

– Myös verkkopussit ovat hyviä sipuleille, vinkkaa Louna.

Hyvälaatuiset, pinnastaan ehjät juurekset ja vihannekset säilyvät parhaiten. Siksi satoa korjatessa sitä ei saisi vahingoittaa kuokalla tai lapiolla. Perunat ja porkkanat pysyvät syömäkelpoisina kylmäkellarissa jopa talven yli. Kauimmin säilyviä ovat myös punajuuri ja maa-artisokka. Muu sato säilyy vain joitakin viikkoja tuoreena, jos sitä ei jatkojalosta eli hilloa tai säilö muulla tavalla. Joidenkin viikkojen jälkeen useimpien vihannesten ja juuresten pintaan alkaa tulla nahistumisen merkkejä.

– Se ei aina tarkoita, että vihannes tai juures olisi käyttökelvoton. Nahistuneitakin porkkanoita tai vaikkapa punajuuria voi hyvin käyttää esimerkiksi laatikkoruokiin.

Kurkut ja tomaatit säilyvät joitakin viikkoja tuoreina, kovempikuoriset paprikat taas säilyvät hieman kauemmin. Kun keltaiset syyskurpitsat vie viileään ja pimeään, ne saa usein säilymään jopa loka–marraskuulle, aina pyhäinpäivään asti. Silloin ne ovat ajankohtaisia koristeita. Salaatit ovat herkimpiä nahistumaan, ja ne säilyvät lyhimmän ajan raikkaina.

Vihertyneitä tai itäneitä perunoita ei saa syödä, sillä ne sisältävät myrkyllistä solaniinia. Louna kehottaa luottamaan omaan aistihavaintoon, jos miettii, voiko kasvista tai juuresta vielä syödä. Selkeitä pilaantumisen merkkejä ovat home ja mädäntynyt, pehmeä pinta. Nahistuneet juurekset voi laittaa hetkeksi kylmään veteen napakoitumaan.

– Nahistunutkin salaatti virkistyy, kun sen laittaa rasiaan kylmään veteen, ja rasian vielä toiseen, jääpaloilla täytettyyn astiaan. Kun salaatti imee itseensä vettä, siitä tulee taas raikas.

Säilytä etyleeniä sisältävät omenat, päärynät ja muut hedelmät erillään vihanneksista, kuten perunoista ja porkkanoista.

Etyleeniä sisältävät erilleen

Pilaantuneet kasvikset sekä osa hedelmistä, kuten omena, päärynä ja avokado, tuottavat etyleeniä eli kaasua, josta moni vihannes ei pidä. Siksi etyleeniä tuottava syyssato kannattaa pitää erillään muun muassa perunoista, porkkanoista, purjosta, salaateista, herneistä, kaaleista, kurpitsoista ja yrteistä.

Lukuun ottamatta perunoita ja porkkanoita sadon saa säilymään talven yli parhaiten vain pakastamalla, hilloamalla, kuivaamalla ja tekemällä erilaisia säilykkeitä. Ruoka- ja elintarvikeasiantuntija Sanna Louna Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaisista neuvoo säilömään. Hänestä se on energiatehokasta, sillä jatkojalostamalla saa suuret määrät satoa pieneen tilaan. Myös vaihdannaistalous kannattaa. Jos kaveri kasvattaa isot määrät perunaa ja toinen taas porkkanaa, syyssatoa voi vaihtaa keskenään.

Lisää kasvisten säilytyksestä
www.kasvikset.fi

Kuvat: Kotimaiset kasvikset

Mitä uutta?

Väpissä tehdään huoltotöitä ja palvelussa on osittainen katko välillä pe 21.1.2022 – la 22.1.2022

Teemme tietojärjestelmiin muutoksia ja sen aikana Väppiin ei voi rekisteröityä uudeksi käyttäjäksi. Jo aiemmin rekisteröityneillä Väpin käyttäjillä palvelu toimii, mutta siinä voi olla myös käyttökatkoja. Muutostyö alkaa perjantaina 21.1.2022 kello 14.00 ja päättyy lauantaina illalla 22.1.2022.
Lue lisää

Häiriöt,
21.1.2022

Paikallinen kaukolämpö tarjoaa vakautta myllertävien energiamarkkinoiden keskellä

Vuosi 2021 oli merkillinen energiavuosi. Vuosi jää varmasti monelle muistiin korkeista sähkön energiahinnoista ja Euroopan energiakriisistä, joista kirjoiteltiin varsinkin loppuvuoden aikana lähes viikoittain.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö, Sähkö,
21.1.2022

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Rantakylässä

Torstaina 20.1.2022 kello 8.00-12.00 välisenä aikana on Joensuussa Rantakylän Aaponpuistikon alueella kaukolämmön jakelukeskeytys. Katkon syynä on kaukolämpöputken vuotokohdan korjaustyöt.
Lue lisää

Häiriöt,
19.1.2022

Väpin energiankulutustietojen päivittymisessä on viiveitä

Väpin energiatietojen päivittymisessä on viiveitä ja suurimmalla osalla asiakkaista tuoreimmat energiankäytön vuorokausitiedot ovat tiistailta 11.1.2022. Ongelmaa selvitetään ja pyrimme saamaan tilanteen normaaliksi mahdollisimman pikaisesti. Pahoittelut häiriöstä.
Lue lisää

Häiriöt,
14.1.2022

Kaukolämmön jakelukeskeytys Kerpputiellä Joensuussa

Perjantaina 14.1.2022 kello 8.00–12.00 on Joensuun Noljakassa Kerpputien alueella kaukolämmön jakelussa keskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
13.1.2022

Kaukolämmön jakelukeskeytys Kiuruveden Hovin alueella

Keskiviikkona 12.1.2022 kello 8.00-14.00 välisenä aikana on Kiuruveden Hovin alueella keskeytys lämmönjakelussa. Katkon syynä on verkostovaurion korjaustyöt.
Lue lisää

Häiriöt,
11.1.2022