Onko sähkölämmittäjä  pulassa pörssisähkösopimuksen kanssa?

Julkaistu 15.11.2022

Moni sähkölämmittäjä miettii ratkaisua uuteen tilanteeseen, jossa sähkön myyntihinta uudessa sopimuksessa on kiinteä, mutta aiempaa huomattavasti kalliimpi tai vaihtoehtoisesti sähköpörssin hintojen mukaan muuttuva. Pörssituotteen houkuttelevuutta lisää se, että vuorokauden aikana tuntihintojen vaihtelu on suurta ja halvimmillaan tuulisilla keleillä hinta voi olla jopa lähellä nollaa. Mutta kuinka tämän vaihtelun voi sitten hyödyntää?

Nyt jos koskaan tulisijojen käyttö kannattaa, koska se pienentää oleellisesti energialaskua. Varaavan tulisijan käytöllä voi saavuttaa merkittävän kustannussäästön, kun sillä korvataan muuta lämmitystä.

Sähkölämmitteisessä kodissa lämminvesivaraaja ja ainakin kosteiden tilojen lattialämmitykset ovat tyypillisesti osittain varaavia, joten niihin on mahdollisuus varastoida lämpöä edullisten hintojen aikaan. Lämpöä riittää käytettäväksi, vaikka niitä ei ladattaisikaan kalliimpien tuntien aikaan.

Pörssisähkösopimuksissa seuraavan päivän tuntihinnat ovat tiedossa jo edellisenä iltana. Lattiatermostaatin ja varaajan sulakkeita voi kytkeä päälle ja pois tuntihintojen mukaisesti.  Huomattavasti vaivattomampi ratkaisu on sähkökeskukseen asennettava wifi-ohjattava aikarele. Rele ohjelmoidaan puhelimeen ladattavalla sovelluksella ja sen avulla voi illalla määritellä huomisen lataussyklin eli halvat tunnit, jolloin lämpöä varataan.Lisäksi ohjelmoinnissa voi ottaa huomioon myös seuraavien päivien lämpötila- ja tuuliennusteet.  Tähän tarkoitukseen sopivien releiden hinnat liikkuvat 20–200 euron haarukassa releen ominaisuuksien mukaan. Lisäksi tulevat asennuskustannukset, sillä näiden asentamisen ja mahdolliset lisätyöt voi suorittaa ainoastaan sähköalan ammattilainen.

Älykkäimmät järjestelmät tekevät kaiken edellä kuvatun automaattisesti. Ne hakevat itse seuraavan päivän tuntihinnat sekä sääennusteet ja optimiovat koko kodin lämmityksen näiden ennustetietojen ja huoneissa olevien lämpötila- ja kosteusantureiden avulla halutulle tasolle tuntikohtaisen käyttötarpeen mukaisesti.

Järjestelmien hinnat riippuvat niiden kokoonpanosta, mutta omakotitaloon järjestelmän saa avaimet käteen -toteutuksena edullisimmillaan noin 2 000 eurolla. Asennustöiden osalta on mahdollisuus kotitalousvähennykseen, samoin kuin keskukseen asennettavien releidenkin tapauksessa.

Mitä uutta?

Asiakaspalvelun aukioloajat viikolla 10

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna viikolla 10.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
21.2.2024

Viikonlopulle ennustettu rankka lumisade nostaa sähkökatkojen riskiä toimialueellamme

Perjantai-iltana ja lauantaina Savon Voima Verkon alueelle saapuva rankka lumisade voi aiheuttaa sähkökatkoja koko jakelualueella. Pyydämme asiakkaitamme varautumaan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Verkossa,
16.2.2024

Uusien mittarien myötä kulutusta voi seurata Väpissä aiempaa reaaliaikaisemmin

Aidon 7000-sarjan sähkömittarien lähettämä kulutusmittausdata on nyt luettavissa Väppi-sovelluksessa 1–3 tunnin viiveellä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
12.2.2024

Kaukon päivä tulee jälleen – tervetuloa polskimaan ilmaiseksi!

Kutsumme kaiken ikäiset uintimaisterit polskimaan maksutta kuuteen alueemme uimahalliin sunnuntaina 3.3.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
12.2.2024

Kuopion Energian ja Savon Voiman Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma tarjoaa kesätöitä alaikäisille

Energia-alan houkuttelevuus on ollut matalalla viime vuosina nuorten keskuudessa, minkä vuoksi Kuopion Energia ja Savon Voima järjestävät tänä kesänä yhdessä nuorille suunnatun Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.2.2024

Energia-ala tutuksi – hae 2 viikon harjoittelujaksolle nyt!

Me Savon Voimalla ja Kuopion Energialla etsimme nyt reippaita 15–17-vuotiaita peruskoululaisia ja lukiolaisia tutustumaan energia-alan monipuolisiin työtehtäviin!
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
9.2.2024