Onko sähkölämmittäjä  pulassa pörssisähkösopimuksen kanssa?

Julkaistu 15.11.2022

Moni sähkölämmittäjä miettii ratkaisua uuteen tilanteeseen, jossa sähkön myyntihinta uudessa sopimuksessa on kiinteä, mutta aiempaa huomattavasti kalliimpi tai vaihtoehtoisesti sähköpörssin hintojen mukaan muuttuva. Pörssituotteen houkuttelevuutta lisää se, että vuorokauden aikana tuntihintojen vaihtelu on suurta ja halvimmillaan tuulisilla keleillä hinta voi olla jopa lähellä nollaa. Mutta kuinka tämän vaihtelun voi sitten hyödyntää?

Nyt jos koskaan tulisijojen käyttö kannattaa, koska se pienentää oleellisesti energialaskua. Varaavan tulisijan käytöllä voi saavuttaa merkittävän kustannussäästön, kun sillä korvataan muuta lämmitystä.

Sähkölämmitteisessä kodissa lämminvesivaraaja ja ainakin kosteiden tilojen lattialämmitykset ovat tyypillisesti osittain varaavia, joten niihin on mahdollisuus varastoida lämpöä edullisten hintojen aikaan. Lämpöä riittää käytettäväksi, vaikka niitä ei ladattaisikaan kalliimpien tuntien aikaan.

Pörssisähkösopimuksissa seuraavan päivän tuntihinnat ovat tiedossa jo edellisenä iltana. Lattiatermostaatin ja varaajan sulakkeita voi kytkeä päälle ja pois tuntihintojen mukaisesti.  Huomattavasti vaivattomampi ratkaisu on sähkökeskukseen asennettava wifi-ohjattava aikarele. Rele ohjelmoidaan puhelimeen ladattavalla sovelluksella ja sen avulla voi illalla määritellä huomisen lataussyklin eli halvat tunnit, jolloin lämpöä varataan.Lisäksi ohjelmoinnissa voi ottaa huomioon myös seuraavien päivien lämpötila- ja tuuliennusteet.  Tähän tarkoitukseen sopivien releiden hinnat liikkuvat 20–200 euron haarukassa releen ominaisuuksien mukaan. Lisäksi tulevat asennuskustannukset, sillä näiden asentamisen ja mahdolliset lisätyöt voi suorittaa ainoastaan sähköalan ammattilainen.

Älykkäimmät järjestelmät tekevät kaiken edellä kuvatun automaattisesti. Ne hakevat itse seuraavan päivän tuntihinnat sekä sääennusteet ja optimiovat koko kodin lämmityksen näiden ennustetietojen ja huoneissa olevien lämpötila- ja kosteusantureiden avulla halutulle tasolle tuntikohtaisen käyttötarpeen mukaisesti.

Järjestelmien hinnat riippuvat niiden kokoonpanosta, mutta omakotitaloon järjestelmän saa avaimet käteen -toteutuksena edullisimmillaan noin 2 000 eurolla. Asennustöiden osalta on mahdollisuus kotitalousvähennykseen, samoin kuin keskukseen asennettavien releidenkin tapauksessa.

Mitä uutta?

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024

Sähköverkon lentotarkastukset jatkuvat maanantaista 17.6.2024 alkaen

Savon Voima Verkon lentotarkastukset ilmajohtoverkon kunnonhallintaa varten jatkuvat viikoilla 25 ja 26.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
14.6.2024

Joroisen sähköaseman saneeraus jatkuu kesän aikana

Savon Voima Verkko jatkaa Joroisen sähköaseman saneerausta ja modernisoi sähköaseman keskijännitekojeistoa sekä uusii 110 kV ensiölaitteita. Aseman suunniteltu valmistuminen on 1.11.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Häiriöt,
14.6.2024

Keskeytys kaukolämmön jakelussa Iisalmessa

Maanantaina 10.6. kello 8–15 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva keskeytys kaukolämmön jakelussa Iisalmessa.
Lue lisää

Häiriöt,
7.6.2024

Ukkonen aiheutti sähkökatkon Iisalmessa

Ukkonen aiheutti Iisalmen kaupunkialueen eteläosan Marjahaan, Kangaslammen ja Paloisvuoren alueilla sähkökatkon 6.6.2024 klo 00.09 alkaen. Sähköt saatiin palautettua viimeisiin sähköttömiin kohteisiin klo 01.55.
Lue lisää

Ajankohtaista,
6.6.2024

Maalämpö- ja hybridijärjestelmät suurissa kohteissa: Haasteet ja parhaat käytännöt

Onnistuneen lämmitysratkaisun kannalta on tärkeää, että suunnittelun ja ylläpidon ketju on saumaton ja eri näkökulmat otetaan huomioon ennen toteutusta. Näin on erityisesti hybridikohteissa, joissa käytetään sekä lämpöpumppuja että kaukolämpöä.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
5.6.2024