Pohjois-Savon sähköverkkoa saneerataan Järvilinjan potentiaalin hyödyntämiseksi

Julkaistu 3.7.2023

Uusi kantaverkkolinja halkoo Pohjois-Savoa ja myös paikallista sähköverkkoa vahvistetaan usean kunnan alueella, jotta linjasta saadaan enemmän etua alueellisesti. Monet näistä hankkeista toteutetaan laajempana, jotta tehtävät muutokset tukisivat tulevaisuuden korjausinvestointeja. Parannetut yhteydet mahdollistavat muun muassa aurinko- ja tuulivoiman yleistymisen myös Itä-Suomeen.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid rakentaa Järvilinjaksi kutsutulle kantaverkkoreitille Joroisten ja Vaalan välille uutta voimalinjaa 291 kilometriä. Myös Pohjois-Savoa halkova linja tulee vahvistamaan sähkönsiirron mahdollisuuksia ja esimerkiksi uusiutuvan energian yleistymistä. Jotta uudesta linjasta saadaan alueellisesti enemmän etua, vahvistaa Savon Voima Verkko sähköverkkoaan 80 Järvilinjaan liittyvillä pienemmillä parannushankkeilla.

”Kaiken tämän taustalla on energiasektorin vihreä siirtymä. Vahvemman verkon avulla voimme vauhdittaa uusiutuvien energiamuotojen yleistymistä, kuten tuuli- ja aurinkovoimaa, ja mahdollistamme näin yhteiskunnan sähköistymisen. Yksittäiselle ihmiselle tämä voi tarkoittaa esimerkiksi parempia mahdollisuuksia aurinkopaneeleihin tai sähköauton lataukseen. Uusiutuvan energian yleistyminen taas toimii kasvun ajurina yrityksille ja teollisuudelle, mikä parhaillaan johtaa uusiin investointeihin alueellemme”, kertoo Savon Voima Verkon suunnittelupäällikkö Jenny Martiskainen.

Savon Voima Verkko tekee Järvilinjaan liittyviä hankkeita muun muassa Sukevalla, Iisalmessa, Kuopiossa, Suonenjoella, Jäppilässä ja Joroisilla. Työmailla parannetaan Järvilinjaa risteäviä alueellisia verkkoyhteyksiä. Lisäksi monet näistä hankkeista toteutetaan laajempana, jotta muutokset tukisivat tulevaisuudessa alueilla tehtäviä verkoston korjausinvestointeja. Kaikki risteävät kohdat rakennetaan maakaapeliksi koko hankealueella, mutta sähköverkkoa saneerataan myös ilmajohdoilla. Työt ovat käynnissä jo kaikilla työmailla, ja töiden arvioidaan valmistuvan työmaasta riippuen vuoden 2023 aikana tai alkuvuonna 2024.

Kaikkiin Savon Voima Verkon hankkeisiin voit tutustua hankekarttamme kautta.

Lisätietoja rakentamisesta:
Tuomas Kamunen
Savon Voima Verkko, rakennuttamispäällikkö
tuomas.kamunen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa

Tiistaina 25.6.2024 kello 08.00–18.00 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa. Keskeytys koskee kiinteistöjä Päiviönkadun, Riistakadun, Rantakadun, Haukiniemenkadun, Iivolankadun, Kirkkopuistonkadun ja Louhenkadun alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
20.6.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Maanantaina 24.6.2024 kello 10–16 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä.
Lue lisää

Häiriöt,
19.6.2024

Suonenjoen Pakkasmarjan prosessin hukkalämmöt hyödynnetään kaukolämmöksi

Ratkaisu hukkalämpöjen hyödyntämiseen löytyi Savon Voiman kaukolämmön kaksisuuntaisuuden mahdollistamasta energian talteenotosta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
18.6.2024

Kesäkuussa tutustuttiin ja tienattiin

Me Savon Voimalla yhdistimme tänä keväänä voimamme Kuopion Energian kanssa ja järjestimme 15–17-vuotiaille suunnatun Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluohjelman.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.6.2024

Pieksämäellä kaukolämmön toimituksessa äkillinen katko

Pieksämäellä on sattunut kaukolämpöverkostoon putkirikko, mistä johtuen Pieksämäellä on tällä hetkellä äkillinen kaukolämmön jakelukatko.
Lue lisää

Häiriöt,
18.6.2024

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024