Sauna on yksi kodin tärkeimmistä tiloista ja suurin sähkönkäyttäjä – nämä asiat näkyvät sähkölaskussa

Julkaistu 6.9.2022

Kiuas on teholtaan ylivoimaisesti kodin suurin sähkölaite. Myös saunomistavat vaikuttavat sähkönkäyttöön.

Lämmityskertojen lisäksi saunomisen kesto ja lämpötila vaikuttavat energiankulutukseen. Yli puolet kiukaan sähkönkulutuksesta menee saunan esilämmittämiseen ja loput löylylämpötilan ylläpitoon. Sauna kannattaa siis lämmittää kerralla koko perheelle tai seurueelle. Turhaa kulutusta on myös saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään. Saunaan on hyvä mennä heti, kun se on lämmin ja sammuttaa kiuas saunomisen päätyttyä, vaikka ajastin sen automaattisesti sammuttaisikin.

Lempeät 70…80 asteen löylyt ovat energiataloudelliset, sadan asteen löylyt lisäävät energiankulutusta 20–30 prosenttia.

Ilmanvaihto vaikuttaa energiankulutukseen. Hyvin toteutettuna se ylläpitää tasaista lämpötilaa ja saunominen on mukavaa myös alemmassa lämpötilassa. Saunan katossa oleva ilmanvaihtoluukku pidetään kiinni lämmityksen ajan. Se avataan vasta saunomisen alettua, kun tarvitaan ilmanvaihtoa.

Perinteisesti, 18 snt/kWh sähkön hinnalla saunomiskerran kustannuksiksi on arvioitu noin 1,5 euroa. Jos saunomiskertoja kertyi kolme viikossa, maksoi mukava harrastus aiemmin reilut 200 euroa vuodessa. Nyt syyskuun 2022 hinnoilla (50 snt/kWh) laskettuna saunakerta maksaa noin 4,5 euroa ja koko vuoden osalta kustannus on jo noin 700 euroa, joten tässä artikkelissa kerrotut vinkit on syytä ottaa käyttöön.

Kiuas omien mieltymysten mukaan

Aina käyttövalmis kiuas voi kasvattaa kodin sähkölaskua jopa reilulla 500 eurolla vuodessa verrattuna normaalikiukaaseen kolmella viikoittaisella saunomiskerralla tarkasteltuna. Jos kuitenkin saunot lähes päivittäin, hyvin lämpöeristetty jatkuvasti käyttövalmis kiuas tulee edullisemmaksi ja se onkin himosaunojilla energiataloudellisempi ratkaisu. Sen tuottamaa lämpöä voidaan hyödyntää märkätilojen lämmityksessä.

Uusilla, sekunnin tarkasti ohjelmoitavilla älykiukailla saadaan säästöä aikaan kulutuksessa. Kiukaiden ohjauskeskuksessa säädetään kiukaan kivitilaa ja saunan lämpötilaa asteen tarkkuudella. Energiankulutus laskee näin jopa 30 prosenttia. Tekniikan avulla tarkka saunoja pääsee seuraamaan energiankulutusta ja saunan käyttötunteja.

Verkkomallinen kiuas sopii pehmeistä ja kosteista löylyistä pitävälle. Kiukaasta saa sitä kipakammat löylyt, mitä ylemmäs ja mitä kuumemmille kiville löylyä heittää. Kivikasan päältä irtoavat hieman äkäisemmät ja keskiosasta pehmeämmät ja kosteammat löylyt. Löylyttelykokemus on hieman samantapainen kuin varaavilla kiukailla. Verkkomallinen kiuas kuluttaa perinteistä mallia enemmän sähköä, sillä lämmitettävien kivien määrä on suurempi. Kun perinteinen kiuas lämpiää puolessa tunnissa, verkkokiuas tarvitsee 1-1,5 tuntia. Vastaavasti löylyt kestävät pitempään.  Myös vuolukivikiukaiden ideana on tarjota saunojalle pitkät, kosteat ja tasaiset löylyt.

Tiesitkö, että…

Mitä uutta?

Savon Voima Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.– 31.8.2022: Pitkäjänteinen työ mahdollistaa investointien jatkumisen

Konsernin liikevaihto oli 148,5 miljoonaa euroa ja kasvoi edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna 7,2 prosenttia.
Lue lisää

Ajankohtaista,
3.10.2022

Sähköpula – mistä on kyse?

Tämän syksyn aikana esille on noussut mahdollinen sähköpula ja siitä johtuvat kiertävät sähkökatkot. Kokosimme tietopaketin aiheesta. Lue, mistä sähköpulassa on kyse ja miten siihen voi varautua.
Lue lisää

Ajankohtaista, Energiaa säästämässä, Sähkö,
29.9.2022

Haemme mekaanisen kunnossapidon asentajaa energiantuotantoon

Tehtävässä toimit voimalaitoksen kunnossapitotehtävissä konekunnossapidossa sekä tarvittaessa erilaisissa käyttötehtävissä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
29.9.2022

Haemme sähkö- ja automaatioasentajaa energiantuotantoon 

Haemme kunnossapidon sähkö- ja automaatioasentajaa Joensuun voimalaitokselle.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
29.9.2022

Kaukolämmön jakelukeskeytys Nilsiässä

Nilsiässä on 28.–29.9.2022 klo 16.00–8.00 kaukolämpöverkoston saneerauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
26.9.2022

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa Pursitien alueella

Maanantaina 26.9. kello 7.30–15.00 on kaukolämpöverkoston huoltotöistä johtuva lämmönjakelun keskeytys Joensuussa Pursitiellä.
Lue lisää

Häiriöt,
22.9.2022