Savon Voima laajentaa vesihuoltoon – toimittaa Pielaveden kunnalle etäluettavat vesimittarit ja luentapalvelun

Julkaistu 12.5.2023

Projektissa Pielaveden kunnan vesilaitoksen asiakkaille asennetaan etäluettavat, turvattua mobiilitiedonsiirtoa käyttävät vesimittarit vuosina 2023 ja 2024. Savon Voima toimittaa kunnalle myös mittareiden luentapalvelun. Yhteistyön toimivuutta testattiin viime vuonna onnistuneessa pilottihankkeessa.

Savon Voima ja Pielaveden kunta aloittavat yhteistyön kunnan kiinteistöjen vesimittauksen saralla. Yhteistyössä Savon Voima toimittaa ja asentaa kunnalle etäluettavat vesimittarit sekä toimittaa niihin etäluentapalvelun. Uusien mittareiden vaihto aloitetaan tänä vuonna ja projekti saadaan valmiiksi vuonna 2024.

Viime vuonna Pielaveden kunnalla ja Savon Voimalla on ollut onnistunut pilottikokeilu etäluettavista vesimittareista. Pilotissa on kokeiltu uudenlaista mittarin etäluentamenetelmää, joka hyödyntää turvattua mobiilitiedonsiirtoa. Mittareista saatava luentatieto pystytään tuomaan kunnan järjestelmiin ja myöhemmin siihen on mahdollista rakentaa muita ominaisuuksia, kuten raportointia ja hälytyksiä. Savon Voimalla on kokemusta mittareiden turvallisesta etäluennasta sähkön ja kaukolämmön mittauspalveluiden kautta.

”Yhteistyö Pielaveden kanssa on toiminut erittäin hyvin. Heillä on ollut pilotoinnin ajan avoin ja kehityshaluinen ote, jonka avulla olemme pystyneet rakentamaan toimivan palvelukokonaisuuden. Meillä Savon Voimassa on paljon osaamista suuren datamassan ja mittaustekniikan hallinnassa sähkö- ja kaukolämpötoiminnan myötä ja näemme, että meillä on synergisiä etuja tarjota. Olemme strategisesti sitoutunut vesiverkko-omaisuuden ja siihen liittyvien palveluiden kehittämiseen. Savon Voiman visio on saada kuntalaisen energia ja vesi raportoitua yhdestä paikkaa, esimerkiksi mobiilisovelluksesta”, kertoo Savon Voiman sähköntuotannon ja kaukolämmön liiketoimintajohtaja Juha Räsänen.

”Pielaveden kunnalla oli tarve kehittää vedenkulutuksen seurantaa reaaliaikaisemmaksi aiemman kerran vuodessa tapahtuvan mittarin manuaalisen luennan sijaan. Nyt asiakkaalle lähetetään arviolasku kolmen kuukauden välein ja tasauslasku kerran vuodessa, jolloin esimerkiksi asiakkaalle saattaa tulla yllätyksiä tasauslaskun yhteydessä vesivuotojen tai muuttuneen kulutuksen johdosta ja vesilaitoksen talouden ennustaminen on ollut haastavaa. Myös vesimittarit alkoivat tulla elinkaarensa päähän ja niitä olisi pitänyt joka tapauksessa alkaa uusimaan. Savon Voima valikoitui yhteistyökumppaniksi projektiin, koska heillä on jo entuudestaan runsaasti kokemusta etäluettavista sähkö- ja kaukolämpömittareista. Yhteistyö heidän kanssaan on toiminut erittäin mutkattomasti ja avoimesti. Etäluettavien mittareiden myötä pystymme palvelemaan asiakkaitamme paremmin ja laskutus perustuu aina toteutuneisiin mittarilukemiin. Uusien etäluettavien vesimittarien etuna on myös vuotovahti, joka antaa hälytyksen mahdollisissa vesivuototapauksissa”, kertoo Pielaveden kunnan kuntatekniikan insinööri Janne Kokkonen.

Projektissa on suunniteltu käytettävän Axioma-merkkisiä mittareita, joita on käytössä eri vesilaitoksissa ympäri Suomea. Mittarit hyödyntävät myös samaa teknologiaa kuin Savon Voima Verkon uusimmat sähkömittarit, joiden massavaihdot ovat käynnistymässä tulevana kesänä. Savon Voima vastaa mittareiden asennuksesta hyödyntäen sekä omaa henkilöstöään että paikallisia asennusliikkeitä.

Lisätietoja
Juha Räsänen
Savon Voima, liiketoimintajohtaja, sähköntuotanto ja kaukolämpö
JuhaP.Rasanen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Haemme teknistä palveluvastaavaa sähköverkkopalvelut-tiimiin

Etsimme liittymä- ja verkkopalvelutiimin toiminnasta vastaavaa asiakassuuntautunutta ja kokenutta teknistä asiantuntijaa Palvelukeskus-yksikköömme.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.4.2024

Sähköiset maksumuistutukset käyttöön laskutuksessa

Mikäli unohdat maksaa laskusi eräpäivään mennessä, saat maksumuistutuksen samassa sähköisessä kanavassa, johon olet alkuperäisen laskusi vastaanottanut. Sähköinen maksumuistutus on nopea sekä vaivaton tapa reagoida maksamattomaan laskuun.
Lue lisää

Ajankohtaista,
17.4.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Rautalammilla

Torstaina 18.4. kello 8.00–14.00 on kaukolämpöverkoston huoltotöistä johtuva lämmönjakelun keskeytys Rautalammilla.
Lue lisää

Häiriöt,
17.4.2024

Etsimme Savon Voimalle tuotantopäällikköä

Tuotantopäällikkönä johdat kaukolämmön ja sähköntuotannon noin 70 ammattilaisen tuotantotiimiä ja vastaat tehokkaasta toiminnasta sekä tuotannon toimintavarmuudesta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
16.4.2024

Kevään sulamisvesitilanteen ennakoidaan olevan normaali – vesivoimalla keskeinen rooli tulvien hallinnassa

Menneen talven lumen määrä on ollut poikkeuksellisen suuri Savon Voiman alueella, mutta kevään edistymisen myötä on voitu ennakoida, että tulevalle keväälle ei ole luvassa lumien sulamisesta johtuvaa poikkeuksellista kevättulvaa.
Lue lisää

Ajankohtaista,
11.4.2024

Kari Anttonen aloittanut Savon Voiman kaukolämmön ja sähkötuotannon liiketoimintajohtajana

Huhtikuun alussa liiketoimintajohtajana aloittaneen Kari Anttosen mukaan asiakkaiden energiapalvelutarpeeseen vastaaminen ja hiilineutraalisuuden saavuttaminen ovat Savon Voiman tärkeimpiä tehtäviä.
Lue lisää

Ajankohtaista,
10.4.2024