Savon Voima Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.–31.8.2023: Toimintaympäristön heikentyneet näkymät haastavat kannattavuutta 

Julkaistu 29.9.2023

Tammi–elokuu lyhyesti  

Sähkön tuotantomäärä kasvoi  

Sähkön tuotantomäärä oli tammi–elokuussa 360 gigawattituntia, mikä oli 8,3 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana edellisvuonna. Tähän on vaikuttanut sekä Olkiluoto 3:n tuotannon käynnistäminen että hyvä vesitilanne. Vesivoimalla tuotettiinkin 80 gigawattituntia sähköä, mikä on 22,7 prosenttia edellisvuotta enemmän. Sähkön ja lämmön yhteistuotannon määrä väheni leudosta alkuvuodesta johtuen. Sähkön markkinahinnat ovat laskeneet edellisvuodesta yli 50 prosenttia.  

Lämmön myynti oli kokonaisuudessaan 673 gigawattituntia, joka on 4,1 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Uusiutuvien energiankäyttölähteiden osuus on viime tarkastelujaksoa korkeampi 73,6 prosenttia (72,0), vaikka puuperäisten polttoaineiden niukka saatavuus kasvatti käytetyn turpeen osuutta suunniteltuun nähden. Voimalaitosten ja lämpökeskuksien käytettävyys on ollut tarkastelujaksolla hyvä ja kesän huoltoseisokit ovat pääosin onnistuneet odotusten mukaisesti. 

Energiansäästö näkyy sähkön siirtomäärissä 

Sähköä siirrettiin tammi-elokuussa 1192 GWh, mikä oli 8,8 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana (1307 GWh). Tämä johtuu leudosta alkutalvesta, asiakkaiden energiansäästämisestä ja sähkön pientuotannon lisääntymisestä.  Toukokuussa 2023 saavutettiinkin Savon Voiman Verkon alueella aurinkosähköjärjestelmien verkkoon liittämisen ennätyskuukausi. Kaikkiaan aurinkosähköjärjestelmiä on liitetty tammi-elokuun aikana 871 kappaletta (554).  

Sähkönjakelun palveluaste oli tammi–elokuussa erinomainen 99,99 prosenttia ja sähköverkon keskimääräinen vikakeskeytysaika oli 47 minuuttia (ed. vuosi: 1 tunti 12 minuuttia) asiakasta kohden. Pitkäkestoisia vikoja oli keväällä keskimääräistä vähemmän. Laajoilta suurhäiriöiltä on vältytty, mutta kesäkaudelle ukkosmyrskyn paikalliset syöksyvirtaukset aiheuttivat häiriöitä erityisesti Kuopion eteläpuolisella jakelualueella. 

Käyttöikänsä päähän tulleiden sähkömittareiden vaihtoprojekti käynnistyi Joroisista kesäkuussa, laajentuen heinäkuun aikana useisiin muihin alueen kuntiin. Uuden sukupolven älykkäitä sähkömittareita asennetaan yli 20 000 kohteeseen syksyn ja ensi vuoden aikana. 

Kannattavuuden odotetaan laskevan 

Yleinen taloustilanteen heikentyminen, päästöoikeuksien korkea hinta sekä polttoainemarkkinoiden kiristynyt kilpailu vaikuttavat heikentävästi Savon Voiman toimintaan. Energiahyödykkeiden hinnat ovat poikkeuksellisen herkkiä sekä positiivisille että negatiivisille muutoksille aiheuttaen markkinoilla epävakautta ja arvaamattomuutta. Myös liiketoimintojen sääriippuvaisuus ja poliittisen sääntelyn ennustamattomuus luovat epävarmuutta energia-alalle, mikä haastaa hiilineutraalisuuden ja toimitusvarmuuden saavuttamiseksi tehtäviä investointeja. Sähköverkon rakentamista jatketaan suunnitellusti regulatiivisista epävarmuuksista huolimatta.   

Savon Voima -konsernin vuoden 2023 liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä ennakoidaan toteutuvan edellisvuotta heikompana. 

Lue Savon Voiman osavuosikatsaus kokonaisuudessaan:

Lisätietoja:

Arto Sutinen
Toimitusjohtaja, Savon Voima Oyj  
arto.sutinen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Juha Räsänen Savon Voiman uudeksi toimitusjohtajaksi joulukuun alusta alkaen

Savon Voima Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön toimitusjohtajaksi DI Juha Räsäsen 1.12.2023 alkaen. Juha Räsänen on toiminut vuodesta 2019 alkaen Savon Voiman energiantuotannon ja kaukolämmön liiketoimintajohtajana.
Lue lisää

Ajankohtaista,
30.11.2023

Savon Voima Oyj lisää varavoimaa Joensuussa

Savon Voima Oyj on investoinut Joensuun alueen lämmöntuotantoon uuden sähkön varavoimakoneen vuoden 2023 aikana.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
27.11.2023

Joensuun voimalaitoksen alueella muurattiin biohiilitehtaan peruskivi

Joensuun Iiksenvaaralle on rakentumassa moderni energiayhteisö, johon kuuluvat muun muassa Savon Voiman CHP-voimalaitos ja rakenteilla oleva Taalerin omistama Joensuu Biocoalin Euroopan suurin teollisen mittaluokan torrefioidun biomassan tuotantolaitos. Torstaina 23.11.2023 juhlistettiin projektin etenemistä peruskiven muurauksella.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
24.11.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa

Keskiviikkona 22.11. on Iisalmessa kaukolämpövaurionkorjauksesta johtuva keskeytys kaukolämmön jakelussa.
Lue lisää

Häiriöt,
22.11.2023

Sähkönmyyntiyhtiö Väre kasvaa – 80 000 asiakasta siirtymässä Väreelle

Kymenlaakson Sähkön sähkönmyynnin asiakkaat siirtyvät energiapalveluyhtiö Väre Oy:n asiakkaiksi 1.1.2024 alkaen.
Lue lisää

Ajankohtaista,
21.11.2023

Äkillinen kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa

Vuotokorjauksen yhteydessä vaurioituneen kaukolämpöputken vuoksi joudumme keskeyttämään kaukolämmön jakelun Iisalmessa maanantaina 20.11.2023. Putken korjaus on aloitettu välittömästi ja arvion mukaan lämmönjakelu saadaan normalisoitua alkuiltaan mennessä.
Lue lisää

Häiriöt,
20.11.2023