Savon Voima Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.–31.8.2023: Toimintaympäristön heikentyneet näkymät haastavat kannattavuutta 

Julkaistu 29.9.2023

Tammi–elokuu lyhyesti  

Sähkön tuotantomäärä kasvoi  

Sähkön tuotantomäärä oli tammi–elokuussa 360 gigawattituntia, mikä oli 8,3 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana edellisvuonna. Tähän on vaikuttanut sekä Olkiluoto 3:n tuotannon käynnistäminen että hyvä vesitilanne. Vesivoimalla tuotettiinkin 80 gigawattituntia sähköä, mikä on 22,7 prosenttia edellisvuotta enemmän. Sähkön ja lämmön yhteistuotannon määrä väheni leudosta alkuvuodesta johtuen. Sähkön markkinahinnat ovat laskeneet edellisvuodesta yli 50 prosenttia.  

Lämmön myynti oli kokonaisuudessaan 673 gigawattituntia, joka on 4,1 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Uusiutuvien energiankäyttölähteiden osuus on viime tarkastelujaksoa korkeampi 73,6 prosenttia (72,0), vaikka puuperäisten polttoaineiden niukka saatavuus kasvatti käytetyn turpeen osuutta suunniteltuun nähden. Voimalaitosten ja lämpökeskuksien käytettävyys on ollut tarkastelujaksolla hyvä ja kesän huoltoseisokit ovat pääosin onnistuneet odotusten mukaisesti. 

Energiansäästö näkyy sähkön siirtomäärissä 

Sähköä siirrettiin tammi-elokuussa 1192 GWh, mikä oli 8,8 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana (1307 GWh). Tämä johtuu leudosta alkutalvesta, asiakkaiden energiansäästämisestä ja sähkön pientuotannon lisääntymisestä.  Toukokuussa 2023 saavutettiinkin Savon Voiman Verkon alueella aurinkosähköjärjestelmien verkkoon liittämisen ennätyskuukausi. Kaikkiaan aurinkosähköjärjestelmiä on liitetty tammi-elokuun aikana 871 kappaletta (554).  

Sähkönjakelun palveluaste oli tammi–elokuussa erinomainen 99,99 prosenttia ja sähköverkon keskimääräinen vikakeskeytysaika oli 47 minuuttia (ed. vuosi: 1 tunti 12 minuuttia) asiakasta kohden. Pitkäkestoisia vikoja oli keväällä keskimääräistä vähemmän. Laajoilta suurhäiriöiltä on vältytty, mutta kesäkaudelle ukkosmyrskyn paikalliset syöksyvirtaukset aiheuttivat häiriöitä erityisesti Kuopion eteläpuolisella jakelualueella. 

Käyttöikänsä päähän tulleiden sähkömittareiden vaihtoprojekti käynnistyi Joroisista kesäkuussa, laajentuen heinäkuun aikana useisiin muihin alueen kuntiin. Uuden sukupolven älykkäitä sähkömittareita asennetaan yli 20 000 kohteeseen syksyn ja ensi vuoden aikana. 

Kannattavuuden odotetaan laskevan 

Yleinen taloustilanteen heikentyminen, päästöoikeuksien korkea hinta sekä polttoainemarkkinoiden kiristynyt kilpailu vaikuttavat heikentävästi Savon Voiman toimintaan. Energiahyödykkeiden hinnat ovat poikkeuksellisen herkkiä sekä positiivisille että negatiivisille muutoksille aiheuttaen markkinoilla epävakautta ja arvaamattomuutta. Myös liiketoimintojen sääriippuvaisuus ja poliittisen sääntelyn ennustamattomuus luovat epävarmuutta energia-alalle, mikä haastaa hiilineutraalisuuden ja toimitusvarmuuden saavuttamiseksi tehtäviä investointeja. Sähköverkon rakentamista jatketaan suunnitellusti regulatiivisista epävarmuuksista huolimatta.   

Savon Voima -konsernin vuoden 2023 liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä ennakoidaan toteutuvan edellisvuotta heikompana. 

Lue Savon Voiman osavuosikatsaus kokonaisuudessaan:

Lisätietoja:

Arto Sutinen
Toimitusjohtaja, Savon Voima Oyj  
arto.sutinen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Rantakylässä

Tiistaina 21.5. kello 7.30–15.00 välisenä aikana on kaukolämpöverkoston saneeraustöistä johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Rantakylässä. Keskeytys koskee kiinteistöjä kaduilla Aallontie, Vihurintie, Tyrskytie ja Vanatie.
Lue lisää

Häiriöt,
21.5.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joroisissa

Torstaina 23.5. kello 8–14 on kaukolämpöverkoston huoltotöistä johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Joroisissa.
Lue lisää

Häiriöt,
20.5.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Keskiviikkona 22.5. kello 8–12 välisenä aikana on kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä. Keskeytys johtuu kaukolämpöverkoston huoltotöistä.
Lue lisää

Häiriöt,
20.5.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Varpaisjärvellä

Tiistaina 21.5. klo 6.00 – 10.00 on keskeytys lämmönjakelussa Varpaisjärven koulun ympäristössä, tarkemmin alueella Koivuniementie, Koulutie, Kirjastontie, Kauppatie ja Rivitie.
Lue lisää

Häiriöt,
20.5.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa

Maanantaina 20.5. klo 7.30 – 13.30 on keskeytys lämmönjakelussa Joensuussa Patotien, Luototien sekä Riuttatien alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
16.5.2024

Muuttolintujen aiheuttamia sähkökatkoja havaittu runsaasti Iisalmen alueella

Olemme viime aikoina saaneet ilmoituksia Iisalmen alueilta lyhyistä sähkökatkoista, jotka ovat tapahtuneet erityisesti aamuisin ja iltaisin.
Lue lisää

Häiriöt,
15.5.2024