Savon Voima Verkko aloittaa sähkömittareiden vaihdot eri puolilla Pohjois-Savoa

Julkaistu 29.5.2023

Uusia sähkömittareita vaihdetaan käyttöikänsä päähän tulleiden mittareiden tilalle kesäkuusta 2023 alkaen Joroisissa ja heinäkuusta alkaen muissa alueemme kunnissa. Savon Voima Verkko lähettää asiakkailleen kirjeitse lisätietoja vaihdosta. Uudenajan mittarit tukevat energiansäästöä ja uusiutuvan energiantuotannon yleistymistä.

Savon Voima Verkko aloittaa tänä kesänä uusien, älykkäiden sähkömittareiden vaihdot yli 20 000 kohteeseen toimialueellaan. Mittareita vaihdetaan vuosina 2023–2024. Vaihtoprojekti alkoi kesäkuussa, jolloin ensimmäisenä uuden mittarin saavat Joroisen alueen asukkaat.

Suurin osa mittarivaihdoista tulee kerrostaloihin, joissa asukkaiden ei tarvitse huolehtia vaihtoaikataulutuksesta. Sen sijaan kolmannes kohteista on yksittäisiä taloja tai kesämökkejä. Savon Voima Verkko lähettää kirjeen mittareiden vaihdosta kohteiden omistajille. Tämän jälkeen asennuksen suorittava kumppani ottaa yhteyttä sopiakseen asennuksen yksityiskohdat. Joroisten ja Varkauden alueilla mittareiden vaihtotyön suorittaa Voimatel Oy.

Mittarin vaihto on itsessään suhteellisen nopea, noin 15 minuuttia kestävä työ. Sen aikana kohteen sähköt ovat poissa päältä. Asentaja testaa vaihdon jälkeen mittarin toimivuuden.

Sähkömittarit tukevat asiakkaiden energiansäästöä

Nyt vaihdettavat sähkömittarit ovat tulossa käyttöikänsä päähän. Niiden tilalle vaihdetaan uudet, älykkäät sähkömittarit, jotka mahdollistavat muun muassa asiakkaille joustojen entistä tehokkaamman hyödyntämisen.

Uudet mittarit tukevat myös niin kutsuttua varttitasetta. Suomeen on rakennettu viime vuosina paljon uusiutuvaa energiantuotantoa, kuten tuulivoimaa ja aurinkovoimaloita, mikä aiheuttaa sähköntuotannon isompaa vaihtelua. Sähköjärjestelmän tasapainon ylläpitämiseksi sähkömittareiden tulee toimittaa tietoa entisen 60 minuutin sijaan 15 minuutin tarkkuudella.

Uudet mittarit siis mahdollistavat uusiutuvan energiamuotojen yleistymistä ja asiakkaiden vaikutusmahdollisuuksia omaan kulutukseen.

Heinäkuussa mittarivaihdot laajenevat muihin kuntakeskittymiin

Heinäkuussa mittareiden vaihdot laajenevat muihin Savon Voiman Verkon toimialueen kuntiin. Varkauden, Pieksämäen, Leppävirran, Suonenjoen, Karttulan, Iisalmen, Siilinjärven, Toivalan ja Maaningan asutuskeskittymien kohteisiin vaihdetaan suunnitelmien mukaan mittareita heinä-joulukuun välillä.

Savon Voima Verkon toimialueen haja-asutusseutujen mittareita vaihdetaan heinäkuun ja helmikuun 2024 välisenä aikana. Mittareiden tarkempi vaihtoaika vaihtelee alueittain ja mittareiden saatavuuden mukaan. Asiakkaat saavat mukana mittareiden käyttöohjeet.

Mittarit vaihdetaan vain kohteisiin, joiden sähkömittareiden käyttöikä alkaa olla päättymässä. Tämä tarkoittaa, että jos kohteeseen on vaihdettu sähkömittari lähivuosina, palvelevat näiden mittareiden ominaisuudet vielä vuosia.

Mittareiden vaihto pähkinänkuoressa

Yleisimmät mittareihin liittyvät kysymykset ja vastaukset löydät täältä.

Lisätietoja:
Mikko Vähäsaari
palveluvastaava, Savon Voima
mikko.vahasaari@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Savon Voima Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.–31.8.2023: Toimintaympäristön heikentyneet näkymät haastavat kannattavuutta 

Konsernin liikevaihto oli 147,7 miljoonaa euroa ja pieneni edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna 0,5 %.  Konsernin liikevoitto oli 33,9 miljoonaa euroa ja kasvoi edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna 2,7 %.  
Lue lisää

Ajankohtaista,
29.9.2023

Iisalmen voimalaitoksella käyttöönotetaan uudet polttoaineenkäsittely- ja näytteenottolaitokset

Savon Voiman Iisalmen Parkatin voimalaitoksella tehdyt mittavat investoinnit kiinteän polttoaineenkäsittelyyn ja -näytteenottoon liittyen ovat edenneet käyttöönottovaiheeseen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
28.9.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytyksiä Joensuussa

Keskiviikkona 27.9. kello 7.30–10.30 on Joensuussa Rauhankadun ja Vanamokadun alueella sekä torstaina 28.9. kello 7.30–13.30 Vanatien alueella keskeytys kaukolämmön jakelussa.
Lue lisää

Häiriöt,
26.9.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmen Paloisvuorentiellä

Keskiviikkona 27.9.2023 kello 8–18 välisenä aikana on Iisalmessa kaukolämpöverkoston saneerauksesta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
25.9.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Suonenjoella

Kaukolämmön jakelukeskeytys Suonenjoella
Lue lisää

Häiriöt,
25.9.2023

Väppi-palvelussa voi esiintyä hitautta

Teemme tietojärjestelmien päivityksiä keskiviikosta 20.9.2023 kello 15.00 alkaen ja muutostöiden on arvioitu olevan ohi torstaina 21.9.2023 iltapäivällä.
Lue lisää

Häiriöt,
20.9.2023