Onko pakastin huurussa? – pakkasella sulatus onnistuu helposti ja energiatehokkaasti

Julkaistu 10.2.2022

Jos automaattisulatusta ei ole, on pakastin syytä sulattaa kerran pari vuodessa. Pakkasella se onnistuu helpoimmin. Katso lisää ohjeita.

Pakastin kaipaa sulatusta, jos sen seinämiin on kauttaaltaan kertynyt huurrekerros. Jos automaattisulatusta ei ole, on pakastin syytä sulattaa kerran pari vuodessa.

Laita pakastin pakastuskytkennälle hyvissä ajoin ennen sulatusta. Pakastimessa olevien tuotteiden lämpötila saadaan näin mahdollisimman alhaiseksi, jolloin ne lämpenevät hitaammin ja kestävät sulatuksen paremmin. Pakkaskeleille ajoitettu pakastimen sulatus on energiatehokas tapa, sillä voit viedä pakasteet sulatuksen ajaksi ulos ja tätä pakastusvaihetta ei tarvitse tehdä. Kytke virta pois pakastimesta ja tyhjennä pakastin tavaroista. Lado pakasteet kylmälaukkuihin tai sanomalehdillä vuorattuihin pahvilaatikoihin. Sanomalehdet toimivat hyvin lämmöneristeenä.

Sulata jäät pakastimen seinistä

Jos haluat nopeuttaa jään sulamista, laita kuumalla vedellä täytettyjä astioita pakastimeen ja sulje ovet tai kansi. Säiliöpakastimen seinämiä voit valella kuumalla vedellä. Jäälevyjä voi myös irrottaa ja kerätä pois ennen kuin ne ehtivät sulaa vedeksi. Älä kuitenkaan käytä mitään teräviä esineitä, kuten veistä, työkaluina huurre- tai jääkerrosten poistamisessa, jotta pakastimen seinämät tai jäähdytysputket eivät rikkoudu.

Sulatuksessa ei pidä laittaa laitteen sisälle lämpöä tuottavia sähkölaitteita, sillä muoviosat voivat sulaa. Veden ja sähkön yhdistelmä muutoinkin voi olla vaarallinen. Älä käytä myöskään sulatus- tai jäänestoaineita, koska ne voivat sisältää muovia vahingoittavia liuotinaineita tai olla terveydelle vaarallisia.

Pakastimen pohjalle sulanut vesi valuu pois joko pakastimen pohjassa olevan reiän tai etureunassa olevan kourun kautta. Kaikissa pakastimissa erillistä reikää tai kourua ei ole, jolloin vesi kerätään laitteen pohjasta.

Pese, kuivaa ja tuuleta

Sulatuksen jälkeen pyyhi pakastin huolellisesti astianpesuaineeseen kostutetulla siivousliinalla. Pyyhi myös ulkopuoli ja pese irto-osat. Älä käytä puhdistukseen hankausaineita, kemiallisia liuottimia tai happamia puhdistusaineita, sillä ne voivat jättää laikkuja muovisiin pintoihin.

Pakastimen on hyvä antaa kuivua ja tuulettua ennen kuin kytket sen päälle. Laita pakastin pakastuskytkennälle ja tuotteet takaisin pakastimeen. Kun pakastin on jälleen sisälämpötilaltaan -18 astetta, voit palauttaa säädön normaalille teholle. Pakasteita takaisin asetellessasi on hyvä samalla miettiä niiden kätevintä järjestystä käyttötarpeiden kannalta.

Muista imuroida myös pölyt pakastimen lauhdutusritilästä laitteen takaosasta.

Mitä uutta?

Asiakaspalvelun aukioloajat viikolla 10

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna viikolla 10.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
21.2.2024

Viikonlopulle ennustettu rankka lumisade nostaa sähkökatkojen riskiä toimialueellamme

Perjantai-iltana ja lauantaina Savon Voima Verkon alueelle saapuva rankka lumisade voi aiheuttaa sähkökatkoja koko jakelualueella. Pyydämme asiakkaitamme varautumaan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Verkossa,
16.2.2024

Uusien mittarien myötä kulutusta voi seurata Väpissä aiempaa reaaliaikaisemmin

Aidon 7000-sarjan sähkömittarien lähettämä kulutusmittausdata on nyt luettavissa Väppi-sovelluksessa 1–3 tunnin viiveellä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
12.2.2024

Kaukon päivä tulee jälleen – tervetuloa polskimaan ilmaiseksi!

Kutsumme kaiken ikäiset uintimaisterit polskimaan maksutta kuuteen alueemme uimahalliin sunnuntaina 3.3.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
12.2.2024

Kuopion Energian ja Savon Voiman Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma tarjoaa kesätöitä alaikäisille

Energia-alan houkuttelevuus on ollut matalalla viime vuosina nuorten keskuudessa, minkä vuoksi Kuopion Energia ja Savon Voima järjestävät tänä kesänä yhdessä nuorille suunnatun Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.2.2024

Energia-ala tutuksi – hae 2 viikon harjoittelujaksolle nyt!

Me Savon Voimalla ja Kuopion Energialla etsimme nyt reippaita 15–17-vuotiaita peruskoululaisia ja lukiolaisia tutustumaan energia-alan monipuolisiin työtehtäviin!
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
9.2.2024