Suomi toimii sähköllä

Julkaistu 22.2.2022

Jokainen meistä on sähkönkäyttäjä. Voimme vertailla erilaisia vaihtoehtoja ja palveluita. Voimme ostaa tarvitsemamme sähkön valitsemaltamme sähkönmyyjältä ja paikallinen sähköverkkoyhtiö huolehtii sen kotiinkuljetuksesta. Olemme osa sähkömarkkinoita ja siihen liittyvää tiedonvaihtoa. Kansallinen keskitetty sähkömarkkinaosapuolien datahub-tiedonvaihtojärjestelmä on juuri otettu käyttöön ja sitä hyödyntää nyt kaikki Suomen noin  sata sähkönmyyjää ja yli 80 jakeluverkkoyhtiötä. Tietojen yhdenmukaistamisen ja niiden keskittäminen eri toimijoiden järjestelmistä yhteen paikkaan nopeuttaa sekä parantaa asiakkaiden saaman palvelun laatua sekä tarjoaa alustan uusien palvelujen kehittämiselle.

Yhteinen järjestelmä selkeyttää toimintaa

Suomessa on kaikkiaan noin 3,7 miljoonaa sähkönkäyttöpaikkaa. Jokaisesta käyttöpaikasta löytyy  jakeluverkkoyhtiön ja sähkönmyyjän järjestelmistä paljon asiakas- ja sähkönkäyttötietoa. Se ei ole  muodoltaan yhdenmukaista toimijoiden välillä ja se on sijainnut hajautettuna eri yritysten omissa järjestelmissä. Lisäksi hajautetussa mallissa tieto on vaihtunut hitaasti eri osapuolten kesken. Tätä tiedonvaihtoa selkeyttämään ja nopeuttamaan on kehitetty yhteinen järjestelmä, datahub.

Miten datahub helpottaa asiakasta?

Datahubin kautta sähkösopimuksiin, sähkönkäyttöpaikkaan ja sen kulutukseen liittyvät tiedot ovat entistä nopeammin eri toimijoiden saatavilla ja se näkyy entistä nopeampana ja sujuvampana asiakaspalveluna. Esimerkiksi sähkönmyyjän vaihtaminen tulee olemaan entistä mutkattomampaa.

Datahubiin tulee myös asiakkaan palveluportaali, jonne kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistuspalvelun kautta. Palvelussa asiakas näkee omat asiakas- ja sähkönkäyttötietonsa. Lisäksi siellä hän voi valtuuttaa kolmannen osapuolen pääsyn omiin kulutustietoihinsa esimerkiksi kilpailuttaessaan sähkösopimustaan. 

Datahubin tietoturva ja yksityisyydensuoja

Tietoturva ja yksityisyydensuoja on varmistettu ja tietoihin on pääsy vain niillä, joilla siihen on oikeus. Kun tiedot löytyvät yhdestä paikasta, myös niiden käytön jäljitettävyys on helpompaa.  

Datahubia hallinnoi Fingrid Datahub Oy, joka on kantaverkkoyhtiö Fingridin tytäryhtiö. 

Mikä muuttuu?

Datahubin käynnistyttyä taustalla muuttui paljonkin. Asiakkaalle konkreettisin muutos on käyttöpaikkatunnuksen vaihtuminen aiemmasta Savon Voiman omasta tunnuksesta uuteen valtakunnalliseen, 18 merkin mittaiseen käyttöpaikkatunnukseen. Huomio tämä muutos, sillä käyttöpaikkatunnus on tärkeä tieto asioidessasi sähköasioissa myynti- tai verkkopalveluyhtiön kanssa. Uusi tunnus löytyy Savon Voiman sähkölaskuilta maaliskuusta 2022 alkaen.

Yhden luukun periaate

Datahubin myötä suurempi osa asiakaspalvelusta hoituu nyt suoraan sähkönmyyjän kautta. Muuttaessasi uuteen kotiin sinun ei tarvitse enää olla yhteydessä Savon Voimaan. Kaikki asiat sopimuksista sähköjen päälle kytkemiseen hoituvat valitsemasi sähkönmyyjän toimesta. Savon Voima tosin suorittaa edelleen varsinaisen sähköjen kytkennän myyjän ilmoituksesta ja siksi turvallisuussyistä lähetämme tätä ennen asiakkaalle varmistusviestin sähköjen turvallisesta kytkennästä.

Lue lisää: Tietoa muuttajalle

Vaikuttaako muutos hintoihin?

Datahub-järjestelmän käyttöönotto ei aiheuta korotuksia Savon Voiman verkkopalveluhintoihin eikä muutoksia asiakkaiden sähkölaskuille.

Milloin yhteys Savon Voimaan?

HUOM! kun kyseessä on muutto kaukolämmitettyyn pientaloon, kohteen sähkösopimus solmitaan sähkönmyyntiyhtiön kanssa ja kaukolämpösopimus Savon Voiman kanssa.

Mitä uutta?

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024

Sähköverkon lentotarkastukset jatkuvat maanantaista 17.6.2024 alkaen

Savon Voima Verkon lentotarkastukset ilmajohtoverkon kunnonhallintaa varten jatkuvat viikoilla 25 ja 26.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
14.6.2024

Joroisen sähköaseman saneeraus jatkuu kesän aikana

Savon Voima Verkko jatkaa Joroisen sähköaseman saneerausta ja modernisoi sähköaseman keskijännitekojeistoa sekä uusii 110 kV ensiölaitteita. Aseman suunniteltu valmistuminen on 1.11.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Häiriöt,
14.6.2024

Keskeytys kaukolämmön jakelussa Iisalmessa

Maanantaina 10.6. kello 8–15 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva keskeytys kaukolämmön jakelussa Iisalmessa.
Lue lisää

Häiriöt,
7.6.2024

Ukkonen aiheutti sähkökatkon Iisalmessa

Ukkonen aiheutti Iisalmen kaupunkialueen eteläosan Marjahaan, Kangaslammen ja Paloisvuoren alueilla sähkökatkon 6.6.2024 klo 00.09 alkaen. Sähköt saatiin palautettua viimeisiin sähköttömiin kohteisiin klo 01.55.
Lue lisää

Ajankohtaista,
6.6.2024

Maalämpö- ja hybridijärjestelmät suurissa kohteissa: Haasteet ja parhaat käytännöt

Onnistuneen lämmitysratkaisun kannalta on tärkeää, että suunnittelun ja ylläpidon ketju on saumaton ja eri näkökulmat otetaan huomioon ennen toteutusta. Näin on erityisesti hybridikohteissa, joissa käytetään sekä lämpöpumppuja että kaukolämpöä.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
5.6.2024