Suomi toimii sähköllä

Julkaistu 22.2.2022

Jokainen meistä on sähkönkäyttäjä. Voimme vertailla erilaisia vaihtoehtoja ja palveluita. Voimme ostaa tarvitsemamme sähkön valitsemaltamme sähkönmyyjältä ja paikallinen sähköverkkoyhtiö huolehtii sen kotiinkuljetuksesta. Olemme osa sähkömarkkinoita ja siihen liittyvää tiedonvaihtoa. Kansallinen keskitetty sähkömarkkinaosapuolien datahub-tiedonvaihtojärjestelmä on juuri otettu käyttöön ja sitä hyödyntää nyt kaikki Suomen noin  sata sähkönmyyjää ja yli 80 jakeluverkkoyhtiötä. Tietojen yhdenmukaistamisen ja niiden keskittäminen eri toimijoiden järjestelmistä yhteen paikkaan nopeuttaa sekä parantaa asiakkaiden saaman palvelun laatua sekä tarjoaa alustan uusien palvelujen kehittämiselle.

Yhteinen järjestelmä selkeyttää toimintaa

Suomessa on kaikkiaan noin 3,7 miljoonaa sähkönkäyttöpaikkaa. Jokaisesta käyttöpaikasta löytyy  jakeluverkkoyhtiön ja sähkönmyyjän järjestelmistä paljon asiakas- ja sähkönkäyttötietoa. Se ei ole  muodoltaan yhdenmukaista toimijoiden välillä ja se on sijainnut hajautettuna eri yritysten omissa järjestelmissä. Lisäksi hajautetussa mallissa tieto on vaihtunut hitaasti eri osapuolten kesken. Tätä tiedonvaihtoa selkeyttämään ja nopeuttamaan on kehitetty yhteinen järjestelmä, datahub.

Miten datahub helpottaa asiakasta?

Datahubin kautta sähkösopimuksiin, sähkönkäyttöpaikkaan ja sen kulutukseen liittyvät tiedot ovat entistä nopeammin eri toimijoiden saatavilla ja se näkyy entistä nopeampana ja sujuvampana asiakaspalveluna. Esimerkiksi sähkönmyyjän vaihtaminen tulee olemaan entistä mutkattomampaa.

Datahubiin tulee myös asiakkaan palveluportaali, jonne kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistuspalvelun kautta. Palvelussa asiakas näkee omat asiakas- ja sähkönkäyttötietonsa. Lisäksi siellä hän voi valtuuttaa kolmannen osapuolen pääsyn omiin kulutustietoihinsa esimerkiksi kilpailuttaessaan sähkösopimustaan. 

Datahubin tietoturva ja yksityisyydensuoja

Tietoturva ja yksityisyydensuoja on varmistettu ja tietoihin on pääsy vain niillä, joilla siihen on oikeus. Kun tiedot löytyvät yhdestä paikasta, myös niiden käytön jäljitettävyys on helpompaa.  

Datahubia hallinnoi Fingrid Datahub Oy, joka on kantaverkkoyhtiö Fingridin tytäryhtiö. 

Mikä muuttuu?

Datahubin käynnistyttyä taustalla muuttui paljonkin. Asiakkaalle konkreettisin muutos on käyttöpaikkatunnuksen vaihtuminen aiemmasta Savon Voiman omasta tunnuksesta uuteen valtakunnalliseen, 18 merkin mittaiseen käyttöpaikkatunnukseen. Huomio tämä muutos, sillä käyttöpaikkatunnus on tärkeä tieto asioidessasi sähköasioissa myynti- tai verkkopalveluyhtiön kanssa. Uusi tunnus löytyy Savon Voiman sähkölaskuilta maaliskuusta 2022 alkaen.

Yhden luukun periaate

Datahubin myötä suurempi osa asiakaspalvelusta hoituu nyt suoraan sähkönmyyjän kautta. Muuttaessasi uuteen kotiin sinun ei tarvitse enää olla yhteydessä Savon Voimaan. Kaikki asiat sopimuksista sähköjen päälle kytkemiseen hoituvat valitsemasi sähkönmyyjän toimesta. Savon Voima tosin suorittaa edelleen varsinaisen sähköjen kytkennän myyjän ilmoituksesta ja siksi turvallisuussyistä lähetämme tätä ennen asiakkaalle varmistusviestin sähköjen turvallisesta kytkennästä.

Lue lisää: Tietoa muuttajalle

Vaikuttaako muutos hintoihin?

Datahub-järjestelmän käyttöönotto ei aiheuta korotuksia Savon Voiman verkkopalveluhintoihin eikä muutoksia asiakkaiden sähkölaskuille.

Milloin yhteys Savon Voimaan?

HUOM! kun kyseessä on muutto kaukolämmitettyyn pientaloon, kohteen sähkösopimus solmitaan sähkönmyyntiyhtiön kanssa ja kaukolämpösopimus Savon Voiman kanssa.

Mitä uutta?

Asiakaspalvelun aukioloajat viikolla 10

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna viikolla 10.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
21.2.2024

Viikonlopulle ennustettu rankka lumisade nostaa sähkökatkojen riskiä toimialueellamme

Perjantai-iltana ja lauantaina Savon Voima Verkon alueelle saapuva rankka lumisade voi aiheuttaa sähkökatkoja koko jakelualueella. Pyydämme asiakkaitamme varautumaan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Verkossa,
16.2.2024

Uusien mittarien myötä kulutusta voi seurata Väpissä aiempaa reaaliaikaisemmin

Aidon 7000-sarjan sähkömittarien lähettämä kulutusmittausdata on nyt luettavissa Väppi-sovelluksessa 1–3 tunnin viiveellä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
12.2.2024

Kaukon päivä tulee jälleen – tervetuloa polskimaan ilmaiseksi!

Kutsumme kaiken ikäiset uintimaisterit polskimaan maksutta kuuteen alueemme uimahalliin sunnuntaina 3.3.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
12.2.2024

Kuopion Energian ja Savon Voiman Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma tarjoaa kesätöitä alaikäisille

Energia-alan houkuttelevuus on ollut matalalla viime vuosina nuorten keskuudessa, minkä vuoksi Kuopion Energia ja Savon Voima järjestävät tänä kesänä yhdessä nuorille suunnatun Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.2.2024

Energia-ala tutuksi – hae 2 viikon harjoittelujaksolle nyt!

Me Savon Voimalla ja Kuopion Energialla etsimme nyt reippaita 15–17-vuotiaita peruskoululaisia ja lukiolaisia tutustumaan energia-alan monipuolisiin työtehtäviin!
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
9.2.2024