Tuleva talvi vaatii energiansäästöä – ja asennetta

Julkaistu 10.10.2022

Vietämme tällä viikolla vuosittaista energiansäästöviikkoa. Tänä vuonna tämä teemaviikko saa entistä suuremman painoarvon, kun Venäjän aloittama Ukrainan sota ja sen myötä energiavirtojen katkeaminen idästä haastaa meidät tulevana talvena.

Energiansäästö on aina ollut kannatettava ja ympäristöystävällinen teko, mutta tänä syksynä se on kantaverkkoyhtiö Fingridin päivittämän tehotasapainoarvion mukaan välttämätöntä. Olemme tilanteessa, jossa tulevana talvena järjestetyt sähkökatkot ovat mahdollisia toimenpiteitä tehotasapainon saavuttamiseksi. Tilannetta parantaa Olkiluoto 3 toimiessaan ja pahentaa Ringhalsin ydinvoimaloiden korjaus tammikuun 2023 loppuun saakka, joten Keski-Ruotsin tuontiin emme voi luottaa. Jo viime talvena Tukholman alueen tilanne oli kireä ja sähkönsäästö oli ajankohtaista. Baltia on myös tuonnin puolella, joten itse meidän on tästä selviydyttävä. Jokainen kotimainen sähkötuotantolaitos on tarpeen.

Tuotanto ja tuonti eivät riitä kulutuksen kattamiseen, jos jatkamme kuten ennenkin. Sinänsä suomalaiset eivät ole yksin, sillä haasteet ovat Euroopan laajuisia. Suomessa kaukolämpö tasapainottaa alaspäin sähköntarvetta ja jopa lisää sähköntuotantoa yhteistuotantolaitosten avulla. Mitä enemmän lämmön tarvetta, sitä enemmän sähköä syntyy. Kaksi megawattia lämpöä synnyttää yhden sähkömegawatin, todella kätevää.

Syksyn ja tulevan talven sähkön riittävyys on myös osaltaan säiden armoilla. Lämmin talvi yhdistettynä jokaisen meidän energiansäästöön, voimme päästä todennäköisesti lämmityskauden yli ilman sähkökatkoja. Kireä pakkastalvi lisää katkojen todennäköisyyttä, mutta energiansäästön avulla mahdolliset kiertävät sähkökatkot ovat lyhyempiä ja epätodennäköisempiä. Savon Voima on valmistautunut tilanteeseen jo pidemmän aikaa. Valmius- ja jatkuvuussuunnitelmamme ovat päivitetty ja tämän hetken tilannekuvaa varten suunnitelmaa vielä tarkastellaan. Tekninen ja viestinnällinen valmius on työn alla. Tiedämme jo, että sähköpulasta johtuva katko voi tulla suunnitelmallisemmin ennusteiden perusteella, esimerkiksi tuulettomana pakkaspäivänä, tai yllättäen esimerkiksi teknisen vian takia.

Mitä me voimme kansalaisina tehdä? Tehokkaimpia keinoja ovat yleinen energiansäästö ja sähkön käytön siirtäminen pois kulutushuipuilta. Todennäköisimmin tiukin tilanne on pakkasjakson aikana arkipäivinä klo 7–11 ja 16–22 välillä. Yöllä sähköä riittää, joten mahdollisuuksien mukaan siirretään kulutusta sinne. Yhden saunan teho voi olla 10 kW tunnissa. Jos sata kotia siirtää saunomistaan totutusta myöhempään, siirtyy 1000kW, eli yhden megawatin kuorma. Tuhat kotia niin vaikutus on jo 10 MW. Vaikutus kertautuu molempiin suuntiin. Omat saunat, taloyhtiöiden lenkkisaunat, sähköautojen lataukset – kaikki merkitsee. Säästö vähentää katkojen tarvetta mutta säästää myös rahaa. Esimerkiksi sähkölämmitystalossa takkaa lämmittämällä voi säästää tuhansia euroa talvessa.

Lisää vinkkejä energiansäästöön löytyy esimerkiksi Suomen valtionhallinnon yhteisen Astetta alemmas – energiansäästökampanjan sivuilta. Myös me Savon Voimalla haluamme tukea asiakkaitamme energiansäästössä ja olemme koonneet verkkosivuillemme vinkkejä energiansäästöstä.

Energiansäästämisen lisäksi varautuminen on asia, minkä jokainen meistä voi tehdä. Kansalaisina voimme varautua 72 tunnin katkojen kestoon. Se on itse asiassa kansalaisvelvollisuutemme. Varataan vettä – myös wc:tä varten – ruokaa, kirjoja ja hermoja, että siedämme epämukavuutta. Nautitaan liikunnasta, lukemisesta tai keskusteluista ihan kuin ennen vanhaan. Asenne ratkaisee.

Arto Sutinen
Toimitusjohtaja, Savon Voima

Email:  arto.sutinen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Haemme asentajaa kaukolämpötoimintaan

Haemme kunnossapidon moniosaajaa eteläiselle tuotantoalueellemme, pääpaikkana Suonenjoki.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
24.3.2023

Savon Voima etsii startup-kumppaneita Tahkon Ski Lift Pitch -tapahtumassa

Savon Voima aikoo avata energiankäytön dataa startup-kumppaneiden hyödynnettäväksi. Yhteistyön ainoana ehtona on, että lopputulemana on asiakkaille hyötyä tuottava palvelu tai tuote.
Lue lisää

Ajankohtaista,
21.3.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pielaveden Virtelantien alueella

Keskiviikkona 22.3.2023 kello 8.00-16.00 välisenä aikana on lämmönjakelun keskeytys Pielaveden Virtelantien alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
21.3.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Suonenjoella

Torstaina 16.3.2023 kello 8–20 on kaukolämpöverkoston vauriokorjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Suonenjoella.
Lue lisää

Häiriöt,
15.3.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Siilikujalla Joensuussa

Kaukolämmön jakelukeskeytys Siilikujalla Joensuussa
Lue lisää

Häiriöt,
13.3.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Tiistaina 7.3.2023 kello 9.00-11.00 välisenä aikana on Pieksämäellä lämmönjakelun keskeytys Ruusalantien alueella
Lue lisää

Häiriöt,
3.3.2023