Tuleva talvi vaatii energiansäästöä – ja asennetta

Julkaistu 10.10.2022

Vietämme tällä viikolla vuosittaista energiansäästöviikkoa. Tänä vuonna tämä teemaviikko saa entistä suuremman painoarvon, kun Venäjän aloittama Ukrainan sota ja sen myötä energiavirtojen katkeaminen idästä haastaa meidät tulevana talvena.

Energiansäästö on aina ollut kannatettava ja ympäristöystävällinen teko, mutta tänä syksynä se on kantaverkkoyhtiö Fingridin päivittämän tehotasapainoarvion mukaan välttämätöntä. Olemme tilanteessa, jossa tulevana talvena järjestetyt sähkökatkot ovat mahdollisia toimenpiteitä tehotasapainon saavuttamiseksi. Tilannetta parantaa Olkiluoto 3 toimiessaan ja pahentaa Ringhalsin ydinvoimaloiden korjaus tammikuun 2023 loppuun saakka, joten Keski-Ruotsin tuontiin emme voi luottaa. Jo viime talvena Tukholman alueen tilanne oli kireä ja sähkönsäästö oli ajankohtaista. Baltia on myös tuonnin puolella, joten itse meidän on tästä selviydyttävä. Jokainen kotimainen sähkötuotantolaitos on tarpeen.

Tuotanto ja tuonti eivät riitä kulutuksen kattamiseen, jos jatkamme kuten ennenkin. Sinänsä suomalaiset eivät ole yksin, sillä haasteet ovat Euroopan laajuisia. Suomessa kaukolämpö tasapainottaa alaspäin sähköntarvetta ja jopa lisää sähköntuotantoa yhteistuotantolaitosten avulla. Mitä enemmän lämmön tarvetta, sitä enemmän sähköä syntyy. Kaksi megawattia lämpöä synnyttää yhden sähkömegawatin, todella kätevää.

Syksyn ja tulevan talven sähkön riittävyys on myös osaltaan säiden armoilla. Lämmin talvi yhdistettynä jokaisen meidän energiansäästöön, voimme päästä todennäköisesti lämmityskauden yli ilman sähkökatkoja. Kireä pakkastalvi lisää katkojen todennäköisyyttä, mutta energiansäästön avulla mahdolliset kiertävät sähkökatkot ovat lyhyempiä ja epätodennäköisempiä. Savon Voima on valmistautunut tilanteeseen jo pidemmän aikaa. Valmius- ja jatkuvuussuunnitelmamme ovat päivitetty ja tämän hetken tilannekuvaa varten suunnitelmaa vielä tarkastellaan. Tekninen ja viestinnällinen valmius on työn alla. Tiedämme jo, että sähköpulasta johtuva katko voi tulla suunnitelmallisemmin ennusteiden perusteella, esimerkiksi tuulettomana pakkaspäivänä, tai yllättäen esimerkiksi teknisen vian takia.

Mitä me voimme kansalaisina tehdä? Tehokkaimpia keinoja ovat yleinen energiansäästö ja sähkön käytön siirtäminen pois kulutushuipuilta. Todennäköisimmin tiukin tilanne on pakkasjakson aikana arkipäivinä klo 7–11 ja 16–22 välillä. Yöllä sähköä riittää, joten mahdollisuuksien mukaan siirretään kulutusta sinne. Yhden saunan teho voi olla 10 kW tunnissa. Jos sata kotia siirtää saunomistaan totutusta myöhempään, siirtyy 1000kW, eli yhden megawatin kuorma. Tuhat kotia niin vaikutus on jo 10 MW. Vaikutus kertautuu molempiin suuntiin. Omat saunat, taloyhtiöiden lenkkisaunat, sähköautojen lataukset – kaikki merkitsee. Säästö vähentää katkojen tarvetta mutta säästää myös rahaa. Esimerkiksi sähkölämmitystalossa takkaa lämmittämällä voi säästää tuhansia euroa talvessa.

Lisää vinkkejä energiansäästöön löytyy esimerkiksi Suomen valtionhallinnon yhteisen Astetta alemmas – energiansäästökampanjan sivuilta. Myös me Savon Voimalla haluamme tukea asiakkaitamme energiansäästössä ja olemme koonneet verkkosivuillemme vinkkejä energiansäästöstä.

Energiansäästämisen lisäksi varautuminen on asia, minkä jokainen meistä voi tehdä. Kansalaisina voimme varautua 72 tunnin katkojen kestoon. Se on itse asiassa kansalaisvelvollisuutemme. Varataan vettä – myös wc:tä varten – ruokaa, kirjoja ja hermoja, että siedämme epämukavuutta. Nautitaan liikunnasta, lukemisesta tai keskusteluista ihan kuin ennen vanhaan. Asenne ratkaisee.

Arto Sutinen
Toimitusjohtaja, Savon Voima

Email:  arto.sutinen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Pohjoissavolaiset ovat säästäneet sähköä maan keskiarvoa enemmän

Savon Voima Verkon toiminta-alueella on käytetty lokakuussa 2022 9,3 prosenttia vähemmän sähköä kuin lokakuussa 2021. Koko maan vastaava luku oli 7 prosenttia. Lisäksi lähes 80 prosenttia pohjoissavolaisista seuraa omaa sähkönkulutustaan joko sähkönlaskun tai sovelluksen kautta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Verkossa,
25.11.2022

Määräaikaiset sähkötuet avuksi kohonneisiin sähkökustannuksiin

Sähkökustannukset ovat nousseet kohonneiden sähkön markkinahintojen takia kuluneen vuoden aikana voimakkaasti. Suomen hallitus on päättänyt tuoda kotitalouksien haettavaksi määräaikaisia tukimuotoja, joilla pyritään helpottamaan kansalaisten selviytymistä tulevasta talvesta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
24.11.2022

Kaukolämmön jakelukeskeytys Naarajärvellä

Maanantaina 28.11.2022 klo. 09.00 - 12.00 on Pieksämäen Naarajärvellä kaukolämpöverkon korjaustöistä johtuva keskeytys lämmönjakelussa.
Lue lisää

Häiriöt,
24.11.2022

Kaukolämmön jakelukeskeytys Suonenjoella Rautalammintiellä

Torstaina 24.11. kello 8–12 on kaukolämpöverkoston saneerauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Suonenjoella.
Lue lisää

Häiriöt,
22.11.2022

Väppi-palvelussa on tänään huoltokatko kello 14.00 alkaen.

Väppi-palvelussa on tänään huoltokatko kello 14.00 alkaen.
Lue lisää

Häiriöt,
17.11.2022

Keskeytys kaukolämmön jakelussa Iisalmen Makkaralahdessa

Maanantaina 21.11. kello 8–14 on kaukolämpöverkoston vauriokorjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Iisalmessa Makkaralahden alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
17.11.2022