Tuleva talvi vaatii energiansäästöä – ja asennetta

Julkaistu 10.10.2022

Vietämme tällä viikolla vuosittaista energiansäästöviikkoa. Tänä vuonna tämä teemaviikko saa entistä suuremman painoarvon, kun Venäjän aloittama Ukrainan sota ja sen myötä energiavirtojen katkeaminen idästä haastaa meidät tulevana talvena.

Energiansäästö on aina ollut kannatettava ja ympäristöystävällinen teko, mutta tänä syksynä se on kantaverkkoyhtiö Fingridin päivittämän tehotasapainoarvion mukaan välttämätöntä. Olemme tilanteessa, jossa tulevana talvena järjestetyt sähkökatkot ovat mahdollisia toimenpiteitä tehotasapainon saavuttamiseksi. Tilannetta parantaa Olkiluoto 3 toimiessaan ja pahentaa Ringhalsin ydinvoimaloiden korjaus tammikuun 2023 loppuun saakka, joten Keski-Ruotsin tuontiin emme voi luottaa. Jo viime talvena Tukholman alueen tilanne oli kireä ja sähkönsäästö oli ajankohtaista. Baltia on myös tuonnin puolella, joten itse meidän on tästä selviydyttävä. Jokainen kotimainen sähkötuotantolaitos on tarpeen.

Tuotanto ja tuonti eivät riitä kulutuksen kattamiseen, jos jatkamme kuten ennenkin. Sinänsä suomalaiset eivät ole yksin, sillä haasteet ovat Euroopan laajuisia. Suomessa kaukolämpö tasapainottaa alaspäin sähköntarvetta ja jopa lisää sähköntuotantoa yhteistuotantolaitosten avulla. Mitä enemmän lämmön tarvetta, sitä enemmän sähköä syntyy. Kaksi megawattia lämpöä synnyttää yhden sähkömegawatin, todella kätevää.

Syksyn ja tulevan talven sähkön riittävyys on myös osaltaan säiden armoilla. Lämmin talvi yhdistettynä jokaisen meidän energiansäästöön, voimme päästä todennäköisesti lämmityskauden yli ilman sähkökatkoja. Kireä pakkastalvi lisää katkojen todennäköisyyttä, mutta energiansäästön avulla mahdolliset kiertävät sähkökatkot ovat lyhyempiä ja epätodennäköisempiä. Savon Voima on valmistautunut tilanteeseen jo pidemmän aikaa. Valmius- ja jatkuvuussuunnitelmamme ovat päivitetty ja tämän hetken tilannekuvaa varten suunnitelmaa vielä tarkastellaan. Tekninen ja viestinnällinen valmius on työn alla. Tiedämme jo, että sähköpulasta johtuva katko voi tulla suunnitelmallisemmin ennusteiden perusteella, esimerkiksi tuulettomana pakkaspäivänä, tai yllättäen esimerkiksi teknisen vian takia.

Mitä me voimme kansalaisina tehdä? Tehokkaimpia keinoja ovat yleinen energiansäästö ja sähkön käytön siirtäminen pois kulutushuipuilta. Todennäköisimmin tiukin tilanne on pakkasjakson aikana arkipäivinä klo 7–11 ja 16–22 välillä. Yöllä sähköä riittää, joten mahdollisuuksien mukaan siirretään kulutusta sinne. Yhden saunan teho voi olla 10 kW tunnissa. Jos sata kotia siirtää saunomistaan totutusta myöhempään, siirtyy 1000kW, eli yhden megawatin kuorma. Tuhat kotia niin vaikutus on jo 10 MW. Vaikutus kertautuu molempiin suuntiin. Omat saunat, taloyhtiöiden lenkkisaunat, sähköautojen lataukset – kaikki merkitsee. Säästö vähentää katkojen tarvetta mutta säästää myös rahaa. Esimerkiksi sähkölämmitystalossa takkaa lämmittämällä voi säästää tuhansia euroa talvessa.

Lisää vinkkejä energiansäästöön löytyy esimerkiksi Suomen valtionhallinnon yhteisen Astetta alemmas – energiansäästökampanjan sivuilta. Myös me Savon Voimalla haluamme tukea asiakkaitamme energiansäästössä ja olemme koonneet verkkosivuillemme vinkkejä energiansäästöstä.

Energiansäästämisen lisäksi varautuminen on asia, minkä jokainen meistä voi tehdä. Kansalaisina voimme varautua 72 tunnin katkojen kestoon. Se on itse asiassa kansalaisvelvollisuutemme. Varataan vettä – myös wc:tä varten – ruokaa, kirjoja ja hermoja, että siedämme epämukavuutta. Nautitaan liikunnasta, lukemisesta tai keskusteluista ihan kuin ennen vanhaan. Asenne ratkaisee.

Arto Sutinen
Toimitusjohtaja, Savon Voima

Email:  arto.sutinen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Hukkalämpö hyödyksi: Savon Voiman ja PKO:n pioneerityössä hukkalämpö siirretään takaisin kaukolämpöverkkoon

Sokos-Vaakuna-korttelin uusilla lämpöpumpuilla voidaan ensi kertaa siirtää hukkalämpöä Savon Voiman Joensuun kaukolämpöverkkoon. Vastaavaa ei ole aiemmin Joensuun yrityskentässä tehty.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat,
22.4.2024

Etsimme voimalaitosoperaattoreita Joensuun voimalaitokselle

Täydennämme käynnistyvän biohiilituotannon myötä Joensuun voimalaitoksen vuorovahvuutta rekrytoimalla voimalaitosoperaattoreita kolmivuorotyöhön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
19.4.2024

Haemme teknistä palveluvastaavaa sähköverkkopalvelut-tiimiin

Etsimme liittymä- ja verkkopalvelutiimin toiminnasta vastaavaa asiakassuuntautunutta ja kokenutta teknistä asiantuntijaa Palvelukeskus-yksikköömme.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.4.2024

Sähköiset maksumuistutukset käyttöön laskutuksessa

Mikäli unohdat maksaa laskusi eräpäivään mennessä, saat maksumuistutuksen samassa sähköisessä kanavassa, johon olet alkuperäisen laskusi vastaanottanut. Sähköinen maksumuistutus on nopea sekä vaivaton tapa reagoida maksamattomaan laskuun.
Lue lisää

Ajankohtaista,
17.4.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Rautalammilla

Torstaina 18.4. kello 8.00–14.00 on kaukolämpöverkoston huoltotöistä johtuva lämmönjakelun keskeytys Rautalammilla.
Lue lisää

Häiriöt,
17.4.2024

Etsimme Savon Voimalle tuotantopäällikköä

Tuotantopäällikkönä johdat kaukolämmön ja sähköntuotannon noin 70 ammattilaisen tuotantotiimiä ja vastaat tehokkaasta toiminnasta sekä tuotannon toimintavarmuudesta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
16.4.2024