Mitä tapahtuisi, jos sähkökatko kestäisi valtakunnassa koko vuorokauden? – 24 tuntia ilman sähköä

Julkaistu 28.11.2018

Mitä oikeasti tapahtuisi, jos valot sammuisivat koko valtakunnasta vuorokaudeksi? Miten siihen pitäisi varautua?

Yleensä pitkätkin sähkökatkot ovat paikallisia ja aiheutuvat poikkeuksellisista luonnonolosuhteista, esimerkiksi myrskystä. Vuorokauden mittainen sähkökatko koko valtakunnassa olisi todella harvinainen ja vaatisi monen merkittävän uhkakuvan toteutumisen. Vaikka se ei ole todennäköistä, mikään ei ole mahdotonta. Mitä oikeasti tapahtuisi, jos valot sammuisivat koko valtakunnasta vuorokaudeksi? Miten siihen pitäisi varautua?

Kuvitteellinen tilanne – se epätavallinen työpäivä

Toimistohuoneen valot sammuvat yllättäen. Helena tarkistaa nopeasti kannettavan akun tilan ja huomaa, että virtaa on vielä 20 prosenttia jäljellä. Työn saa tehtyä loppuun, mutta olisi pitänyt kuitenkin ladata koneen akku aamulla, hän miettii. Hämmentynyt puheensorina leviää hämärän myötä toimistoon. Naapuritaloissakaan ei näy valoa. Kahvinkeitin on mykkä, ja toimeton väki tekee lähtöä kotiin. Helenan kone varoittaa virran vähyydestä, ja hän päättää liittyä joukkoon. Toimiston oven sähkölukko onneksi toimii, ja autotalliinkin pääsee, mutta autotallin ulko-ovi on avattava painamalla nappia, joka löytyy seinällä olevasta kotelosta. Onneksi auton tankissa on polttoainetta, sillä tankkaus ei nyt onnistu eikä pankkikortilla voi maksaa. Kukkarossa on rahaa muutama kymppi. Voi olla vielä tarpeen.

Liikenne on kaoottista, sillä liikennevalot eivät toimi. Lapsi on noutovalmiina päiväkodin pihalla, mutta seuraavana päivänä hoitopaikka olisi kiinni, jollei sähköä tulisi. Kotimatkalla pitää poiketa kauppaan. Lähikauppa on kiinni, mutta isompi market on onneksi auki. Ruokaa saa sieltä vielä parin tunnin ajan, niin kauan kuin kaupan varavoimajärjestelmä toimii. Kotona iltaruokana on kaupasta ostettua vispipuuroa ja salaattia. Mehu- ja limsavarastot täydennettiin kauppareissulla.

Kännykän avulla pääsee sähköyhtiön sivuille lukemaan tietoja suurhäiriöstä ja tilanteen etenemisestä. Kriittisiä toimintoja hoidetaan nyt varavoiman avulla. Matkaradioon löytyvät paristot, ja radio valjastetaankin tiedonlähteeksi. Kännykät pidetään päällä vuorotellen. Onneksi ne voi käydä lataamassa autolaturissa ja ne toimivat niin kauan kuin tukiasemilla riittää virtaa. Televisio ja pelikoneet ovat hiljaa. Helena laskee juomavettä ämpäriin varmuuden vuoksi. Vedentulo loppuu kuitenkin lähitunteina. Joku vetää vessan. Sen jälkeen vettä ei klosettiin tule.

Onneksi takka on olemassa ja polttopuita on vielä varastossa, joten lämmintä riittää. Kotona liikutaan tasku- ja otsalamppujen avulla. Kynttilät palavat pöydällä. Takan eteen tehdään patjoista leveä siskonpeti. Suurin huoli on jääkaapin sisällöstä, joka alkaa pikkuhiljaa lämmetä. Osan ruokatarvikkeista Helena siirsi jo viileälle kuistille. Pakastinta ei kukaan saa nyt avata turhaan. Hyvällä onnella ruoka pysyy siellä kunnossa vuorokauden.

Näin varaudut sähköhäiriöön

Vaikka suurhäiriö on harvinainen, sähköhäiriöihin on hyvä varautua ainakin haja-asutusalueella. Luonnonolosuhteet ovat joskus arvaamattomia, ja voimakkaat sääilmiöt ovat yleistyneet. Jos sähköt katkeavat, kytke ainakin kodin valot ja sähkölaitteet pois päältä katkon alettua. Tärkeintä on katkaista virta liedestä, silitysraudasta, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta. Ne voivat aiheuttaa tulipalon, jos ne ovat päällä sähköjen palauduttua.

Hanki sähkökatkon varalle:

Kotivaralla selviät poikkeusoloista

Kotivara on kotona oleva varasto, jolla varaudutaan poikkeukselliseen päivään. Se tarkoittaa paitsi ruokaa ja juomaa myös muita kodin päivittäistarvikkeita. Tarkemmat ohjeet ovat muun muassa Marttojen sivuilla: www.martat.fi

Pahasti poikki -esitteen kansi.

Ohjeita pitkän sähkökatkon varalle löytyy Pahasti poikki -esitteestä.

Savon Voiman sähkökatkokartta: hairioinfo.savonvoima.fi

Suurhäiriöihin varaudutaan monella tasolla

Pitkät sähkökatkot ovat entistä harvinaisempia, sillä verkkoyhtiöissä tehdään jatkuvasti töitä ja suuria investointeja toimitusvarmuuden parantamiseksi. Sähkömarkkinalaki edellyttää toimitusvarmuutta: jakeluverkon vioittuminen myrskyn tai lumikuorman seurauksena ei saa aiheuttaa asemakaava-alueella yli 6 tuntia kestävää eikä verkon muille käyttäjille yli 36 tuntia kestävää sähkönjakelun keskeytystä.

Valtakunnallisesta sähköverkosta vastaa Fingrid. Paikallinen verkkoyhtiö, Savon Voima Verkko Oy valvoo omaa sähköverkkoaan ympäri vuorokauden. Lisäksi verkkoyhtiöillä on varautumissuunnitelmat suurhäiriöiden varalle. Silloin yhteistyötä tehdään mittavasti valtakunnan muiden toimijoiden kanssa, jotta yhteiskunnan tärkeät toiminnot turvataan, isoilta vahingoilta vältytään ja energiantoimitukset saadaan taas käyntiin.

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa

Tiistaina 25.6.2024 kello 08.00–18.00 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa. Keskeytys koskee kiinteistöjä Päiviönkadun, Riistakadun, Rantakadun, Haukiniemenkadun, Iivolankadun, Kirkkopuistonkadun ja Louhenkadun alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
20.6.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Maanantaina 24.6.2024 kello 10–16 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä.
Lue lisää

Häiriöt,
19.6.2024

Suonenjoen Pakkasmarjan prosessin hukkalämmöt hyödynnetään kaukolämmöksi

Ratkaisu hukkalämpöjen hyödyntämiseen löytyi Savon Voiman kaukolämmön kaksisuuntaisuuden mahdollistamasta energian talteenotosta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
18.6.2024

Kesäkuussa tutustuttiin ja tienattiin

Me Savon Voimalla yhdistimme tänä keväänä voimamme Kuopion Energian kanssa ja järjestimme 15–17-vuotiaille suunnatun Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluohjelman.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.6.2024

Pieksämäellä kaukolämmön toimituksessa äkillinen katko

Pieksämäellä on sattunut kaukolämpöverkostoon putkirikko, mistä johtuen Pieksämäellä on tällä hetkellä äkillinen kaukolämmön jakelukatko.
Lue lisää

Häiriöt,
18.6.2024

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024