Savon Voima testasi sataprosenttisesti biopolttoainepohjaista lämmön ja sähkön yhteistuotantoa

Julkaistu 24.6.2019

Savon Voiman kaukolämmön ja sähkön yhteistuotanto Iisalmessa ja Pieksämäellä pohjautuu täysin kotimaisiin polttoaineisiin. Turpeen osuus kaukolämmön ja sähkön yhteistuotannosta oli vuonna 2018 noin 60 prosenttia. Savon Voima testasi yhteistuotantoa 100 prosentin biopolttoaineosuudella toukokuussa 2019.

Kokeen tarkoituksena oli selvittää sekä polttoainelogistiikan että polttotekniikan soveltuvuutta biopolttoaineosuuden kasvattamiseen tulevaisuudessa. Savon Voima varautuu näin uudessa hallitusohjelmassa linjattuun turpeen energiakäytön puolittamiseen.

Savon Voiman alun perin turpeen energiahyödyntämiseen hankitut voimalaitokset Iisalmessa ja Pieksämäellä siirtyivät käyttämään testausmielessä 100 prosenttisesti biopolttoaineita toukokuussa 2019 noin kolmen viikon ajaksi. Testi suoritettiin nyt ensimmäisen kerran. Testin aikana todettiin muun muassa biopolttoaineiden toimitusketjujen luotettavuuden merkitys, joka joutuikin koetukselle jo heti kokeen alkupuolella ilmenneiden puupolttoaineiden saatavuushaasteiden vuoksi. Polttoteknisesti koe onnistui odotusten mukaisesti, ja toi esille myös jatkokehitystarpeita.

– Sähkön ja kaukolämmön yhteistuotannon käynnistyessä kesän jälkeen on polttoainepohjana jälleen turpeen ja biopolttoaineiden seos. Tasalaatuinen ja toimitusvarma toimialueelta saatava turve on merkittävässä roolissa myös lähivuosina. Turpeen polton kustannusten mahdollisesti kasvaessa sekä biopolttoaineiden markkinoiden kehittyessä Savon Voimalla on nyt entistä parempi tietotaito siirtyä käyttämään aiempaa suurempia biopolttoaineosuuksia sähkön- ja lämmön yhteistuotannossa, kertoo liiketoimintajohtaja Juha Räsänen.

Savon Voiman 20 kaukolämpöverkostosta osa hyödyntää jo tänä päivänä 100 prosenttisesti biopohjaisia tai hukkalämpöihin perustuvia energialähteitä.

Lisätietoa:

Juha Räsänen
Liiketoimintajohtaja
juhap.rasanen(at)savonvoima.fi
P. 040 746 1220

Mitä uutta?

Etsimme motivoitunutta ja aikaansaavaa verkostoanalyytikkoa sähköverkkoliiketoimintaamme

Tehtäviisi kuuluu datan käsittelyä ja analysointia sekä johtopäätösten, toimenpiteiden ja suositusten tekemistä. Tuot esiin uusia tapoja hyödyntää ja visualisoida dataa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
25.4.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Kiuruvedellä

Perjantaina 26.4. kello 9.00–16.00 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Kiuruvedellä Asematien alueella. Keskeytys koskee kiinteistöjä Asematien ja Kievarintien alueilla
Lue lisää

Häiriöt,
25.4.2024

Savon Voima lisää Vasaralankosken juoksutusta kevättulvan hillitsemiseksi

Vesitilanteen takia Savon Voiman Maaveden vesivoimalaitoksen ohijuoksutusta Vasaralankoskeen johtavan ohijuoksutusväylän kautta tullaan lisäämään nykyisestä 5,5 kuutiosta aina 10 kuutioon sekunnissa. Juoksutuksen takia Maaveden alapuolisessa Sysmän ja Paron vesistöissä ennustetaan tulevan tulvahaittoja.
Lue lisää

Häiriöt,
24.4.2024

Hukkalämpö hyödyksi: Savon Voiman ja PKO:n pioneerityössä hukkalämpö siirretään takaisin kaukolämpöverkkoon

Sokos-Vaakuna-korttelin uusilla lämpöpumpuilla voidaan ensi kertaa siirtää hukkalämpöä Savon Voiman Joensuun kaukolämpöverkkoon. Vastaavaa ei ole aiemmin Joensuun yrityskentässä tehty.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat,
22.4.2024

Etsimme voimalaitosoperaattoreita Joensuun voimalaitokselle

Täydennämme käynnistyvän biohiilituotannon myötä Joensuun voimalaitoksen vuorovahvuutta rekrytoimalla voimalaitosoperaattoreita kolmivuorotyöhön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
19.4.2024

Haemme teknistä palveluvastaavaa sähköverkkopalvelut-tiimiin

Etsimme liittymä- ja verkkopalvelutiimin toiminnasta vastaavaa asiakassuuntautunutta ja kokenutta teknistä asiantuntijaa Palvelukeskus-yksikköömme.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.4.2024