Motivire-ohjelmalla parannettiin työkuntoisuutta yksilöllisin askelin
Savon Voiman sairauspoissaolomäärät ovat olleet pitkään varsin maltillisia, mutta työntekijöiden suhteellisen korkea keski-ikä, lisääntyneet tuki- ja liikuntaelinvaivat sekä tapaturmien määrä saivat meidät pohtimaan, mitä voidaan tehdä enemmän ennaltaehkäisyn eteen?
Totesimme, että kun henkilöstöllä on mahdollisuus saada mitattua ja analysoitua tietoa oman hyvinvointinsa tilasta sekä konkreettista, matalan kynnyksen ohjausta sen kehittämiseen, itse kukin on motivoitunut oman hyvinvointinsa kehittämiseen. Tällä teemalla lanseerasimme vuonna 2020 pilotin energiantuotannon henkilöstölle, joka kulki nimellä Motivire-ohjelma. Fyysistä työtä tehtäessä se on myös osa tapaturmien ennaltaehkäisyä.
Ohjelma käynnistyi joulukuussa 2019 ja loppuraportti vastaanotettiin syyskuun lopulla 2020. Tulokset olivat lupaavia, vaikka haasteita ja nälkää kehittämiseen jäikin. Vaikuttavuudesta viitettä antoi se, että lähes kaikkien ymmärrys terveellisen ravitsemuksen parantamiseen arjessa kehittyi ja terveysliikunta lisääntyi.
– Omalla kohdallani Motivireestä oli paljon hyötyä. Harrastan epäsäännöllisen säännöllistä liikuntaa, pääasiassa punttisalia. Sain oikeaan syömiseen hyviä neuvoja ja ruokailukertojen määrää sai nostaa. Samoin tuli tietoa, mitä on terveellistä syödä. Hyvinvointianalyysi oli todella hyvä. Selkeästi näki, miten esimerkiksi riittävä määrä lepoa on tärkeää, kun paljon kuntoilee, hehkuttaa kaukolämmön käytön esimies Jussi Hartikainen kokemuksiaan ohjelmasta.
– Motivire aiheutti pientä keskinäistä kilpailua työyhteisössä. Tuli itsekin otettua melko kova 3,5 kuukauden treenijakso. Sai selkeästi mustaa valkealle, miten paljon saa tuloksia aikaan, lyhyessäkin ajassa. En olisi uskonut, että tulokset paranisivat niin dramaattisesti niin lyhyessä ajassa!
Seuraavaksi jatkamme ohjelmaa eri kohderyhmään ja pidämme saatuja oppeja yllä.