Sähköverkon raivausalueet

Vastaamme omalla verkkoalueellamme sähköverkon kunnossapidosta ylläpitämällä verkon kuntoa ja turvallisuutta. Johtoalueiden huoltoraivauksella ja oksinnalla sekä vierimetsien ja reunavyöhykkeiden hoidolla huolehdimme sähkönjakelun varmuudesta.

Rakennamme säävarmaa sähköverkkoa vuosittain noin 1 000 kilometriä, josta kaapeloinnin osuus on noin 500 kilometriä. Huolimatta mittavista verkostosaneerauksista suurin osa sähköverkostamme sijaitsee edelleen ilmajohtoina metsissä ja puut ovatkin merkittävä vaurioiden ja sähkökatkojen aiheuttaja.

Raivausalueet kartalla

Ennakoi puunkorjuu mailtasi

Omaan selainikkunaansa aukeavasta kartasta voit käydä kurkkaamassa tehdäänkö metsässäsi huoltoraivauksia tai vierimetsänhoitoa. Näin pystyt ennakoimaan esimerkiksi polttopuuksi kelpaavan puuston korjauksen maillasi kulkevilta johtoalueilta.

Avaa kartta

Vierimetsänhoidolla kohti säävarmaa sähköverkkoa sekä hyvinvoivaa ja tuottavaa metsää

Vierimetsänhoito tarkoittaa johtoalueen vieressä olevan metsän harvennusta ja taimikonhoitoa. Tavoitteena on aikaansaada sellainen puuston rakenne, että metsä kehittyy hoitamatonta metsää paremmin kestämään siihen kohdistuvat lumen ja myrskyjen rasitukset. Hoidamme vierimetsiä vuosittain noin 500 johtokilometriä ja valitsemme kohteet alueilta, joilla vikoja on esiintynyt usein ja joille ei kohdistu lähivuosina sähköverkoston saneeraushankkeita.

Johtoalueiden kunnossapitoraivaus ja reunavyöhykehakkuut ovat jatkuvaa toimintaa

Raivaamme metsää verkkoalueemme johtoalueilta kesäisin. Raivauksessa poistamme johtoalueella kasvavan puuston. Lisäksi johtoalueen reunalta poistamme sähkölinjoille vaaralliset, kallellaan olevat puut sekä suurempien puiden linjoille kasvaneet oksat.

Suurjännitteisen 110 kilovoltin siirtojohdon johtoaukean raivausleveys vaihtelee 26–30 metrin välillä. Johtoaukean molemmilla puolilla on kymmenen metriä leveä reunavyöhyke, jonka sisälaidassa kasvavan puun pituus saa olla enintään kymmenen metriä ja ulkolaidassa enintään kaksikymmentä metriä. Reunavyöhykkeiden käsittelyllä puusto pidetään juuri oikean mittaisena niin, että se ei uhkaa sähkönjakelua.

Mitä uutta?

Myrskyihin varautuminen vaatii ennakointia, investointeja ja hyviä käytäntöjä

Savon Voima Verkko on sitoutunut pitämään sähköverkon kunnossa ja turvallisena, jotta myrskyt eivät aiheuttaisi merkittäviä häiriöitä asiakkaillemme. Lisäksi kehitämme ja investoimme verkkoon vuosittain kymmeniä miljoonia säävarmuuden sekä verkon kapasiteetin parantamiseksi.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
16.7.2024

Sähköverkon lentotarkastukset jatkuvat maanantaista 17.6.2024 alkaen

Savon Voima Verkon lentotarkastukset ilmajohtoverkon kunnonhallintaa varten jatkuvat viikoilla 25 ja 26.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
14.6.2024

Sukevan alueella tehdään mittavaa säävarman sähköverkon rakennushanketta

Uusi sähköverkko otetaan kokonaisuudessaan käyttöön vuoden 2025 alkupuolella ja lopulliset purku- sekä viimeistelytyöt valmistuvat vuoden 2025 elokuun loppuun mennessä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
27.5.2024