Joroisten Maaveden vesivoimalaitos on otettu saneerauksen jälkeen tuotantokäyttöön

Julkaistu 9.4.2021

Savon Voima on uusinut Joroisten kunnassa sijaitsevan Maaveden vesivoimalaitoksen loppuun palvelleet voimalaitoskoneistot ja -automaation. Saneeraus kesti noin seitsemän kuukautta, jolloin voimalaitos oli pois tuotantokäytöstä.

Maaveden (Kiekan) vesivoimalaitos on rakennettu vuosina 1957–1959 Maaveden ja Sysmän välille kaivettuun kanavaan. Voimalaitoksen teho on 1,9 MW ja keskimääräinen vuosituotanto 5,5 GWh. Nyt käyttöikänsä päähän tullut tekniikka on uusittu voimalaitoksen säädettävyyttä ja kokonaishyötysuhdetta parantaen. Uusitun laitteiston myötä myös laitoksen aiheuttama ympäristökuormitus ja -riskit pienenevät oleellisesti, sillä uusissa turbiinirakenteissa ei käytetä öljyjä vaan voiteluaineena on vesi.

Uusinnalla ei ollut vaikutusta Maaveden säännöstelyrajoihin eikä voimalaitoksen virtaamiin. Työmaa-aikainen ohijuoksutus tehtiin maltillisesti Vasaralankosken ohijuoksutuskanavan kautta. Ohijuoksutustarpeen rajoittamiseksi Maaveden pintaa laskettiin jo loppukesästä 2020 ennakoivasti nykyisestä tasosta noin 15 cm.

– Kaikki koekäyttöön liittyvät testit ja koestukset on saatu onnistuneesti tehtyä. Voimalaitos on nyt otettu normaaliin tuotantokäyttöön ja Vasaralankosken ohijuoksutus on lopetettu. Voimalaitoksella viimeistellään vielä sisätilojen lattia- ja seinäpinnoitteet sekä tehdään sisä- ja ulkoalueiden jälkisiivoukset, kertoo kunnossapitopäällikkö Juha Räsänen.

Saneeraushankkeen kokonaistoimituksesta on vastannut VEO Oy. Uuden ympäristöystävällisen voimalaitosturbiinin valmistaja on tšekkiläinen Mavel ja generaattorin tšekkiläinen TES. Paikallisautomaatio on VEO Oy:n omaa tuotantoa. Rakennusteknisiä muutoksia voimalaitokseen ei tehty saneerauksen aikana.

Lisätietoa:

Juha Räsänen
Kunnossapitopäällikkö, vesivoima
juha.rasanen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Muuttolintujen aiheuttamia sähkökatkoja havaittu runsaasti Iisalmen alueella

Olemme viime aikoina saaneet ilmoituksia Iisalmen alueilta lyhyistä sähkökatkoista, jotka ovat tapahtuneet erityisesti aamuisin ja iltaisin.
Lue lisää

Häiriöt,
15.5.2024

Asunto Oy Vuorelan Välke hyödyntää maa- ja kaukolämpöä

Siilinjärvelle vuonna 2023 valmistunut taloyhtiö Asunto Oy Vuorelan Välke lämpenee Savon Voiman palveluna toteuttamalla maalämmön sekä kaukolämmön hybridijärjestelmällä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu, Kaukolämpö,
14.5.2024

Joensuun Noljakassa kaukolämmön toimituksen katko

Joensuussa Noljakassa Kortetiellä on sattunut kaivuun yhteydessä kaukolämpöputkivaurio, josta johtuen kaukolämmön toimituksessa on katko. Vikaa korjataan ja alustavasti arvioituna vika saadaan korjattua perjantain 10.5. alkuiltapäivän aikana.
Lue lisää

Häiriöt,
10.5.2024

Säävarmaa sähköverkkoa valmistui Karttulan ja Pihkainmäen alueelle

Verkkoa on muutettu säävarmaksi verkostostrategian mukaisesti. Vanhaa verkkoa on kaapeloitu ja ilmajohdot on rakennettu teiden varsille.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
6.5.2024

Keskeytys lämmönjakelussa Kiuruvedellä

Maanantaina 6.5.2024 klo 9–16 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva keskeytys lämmönjakelussa Kiuruvedellä Asematien alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
3.5.2024

Lapinlahden Hyvä Eväs pitää grillin kuumana läpi kesän

Lapinlahdella 5-tien varressa maamerkiksi muodostunut grilli Hyvä Eväs on toiminut Salonsalmen levähdysalueella vuodesta 2005 saakka.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Sähkö,
1.5.2024