Mittausmuutos parantaa asiakkaan aurinkosähköjärjestelmän kannattavuutta

Julkaistu 28.2.2022

Savon Voima Verkko  siirtyy huhtikuun 2022 aikana  sähkön pientuotannon mittauksessa asiakasystävällisempään, niin sanottuun netottavaan mittaukseen. Jatkossa pientuottaja saa tuottamansa aurinkosähkön entistä tarkemmin omaan käyttöönsä, jolloin järjestelmän kannattavuus  paranee.

Uudessa mallissa kumpikin, sekä asiakkaan kulutus että tuotanto, lasketaan yhteen tunnin mittaisen mittausjakson sisällä eli netotetaan. Näin ollen ulos myytävää ylijäämäsähköä syntyy ainoastaan silloin, kun oma tuotanto ylittää kohteen sähkönkulutuksen mittausjakson aikana. Pientuottaja ei enää osta ja myy sähköä yhtä aikaa saman tunnin aikana, vaan kaikki itse tuotettu sähkö menee ensisijaisesti omaan käyttöön. Asialla on merkitystä, sillä aurinkosähkön oma käyttö on tuottajalle edullisempaa kuin sen myynti ulos. Tyypillisesti oman käytön ja ulos myynnin ero on suuruusluokaltaan noin 10 senttiä/kWh.

Muutoksen jälkeen Väppi-palvelussa asiakas näkee kiinteistönsä näkymässä netotetun sähkönkulutuksen ja pientuotannon näkymässä ylijäämäsähkön määrän eli ulos myymänsä sähkön. Selkeimmin eron huomaa siitä, että jatkossa samalla tunnilla  aina toisessa näkymässä tuntitiedon arvo on nolla. Eli jos oma aurinkovoimala tuottaa yli asiakkaan kulutuksen, on kiinteistön kulutuspylväs nolla ja vastaavasti, jos oma kulutus ylittää tuotannon, niin pientuotannon pylväs on nolla.

Asiakkailta mittausmuutos ei vaadi mitään toimenpiteitä, vaan uuteen menetelmään siirrytään automaattisesti kaikilla pientuottajilla, joiden tuotanto on enintään 100 kVA.

Esimerkki netotuksen vaikutuksesta aurinkosähkön tuottoon  

Vaikka oman voimalan tuotanto  ilmoitetaan yhtenä arvona, kyseessä on tyypillisesti kolmen vaiheen yhteenlaskettu arvo. Jonkin verran on myös yksivaiheisia aurinkovoimaloita, ja niissäkin netotus toimii asiakkaan kannalta edullisemmin. Enää ei ole niin suurta merkitystä sillä, mihin talon kolmesta vaiheesta voimala on kytketty tai missä niistä milloinkin on suurin kulutus.

Alla olevan esimerkin laskelmassa tunnin aikana tuotettu sähkömäärä 3 kWh jakaantuu kaikille kolmelle vaiheelle tasaisesti ollen 1 kWh/vaihe. Kulutusta puolestaan on eri vaiheilla 3kWh, 1 kWh ja 0 kWh.

Ei netottava mittaus:
Vaihe 1 –  Kulutus 3 kWh ja tuotanto 1 kWh => Ostetaan sähköä 2 kWh
Vaihe 2 –  Kulutus 1 kWh ja tuotanto 1 kWh => Ei osteta, eikä myydä sähköä
Vaihe 3 – Kulutus 0 kWh ja tuotanto 1 kWh => Myydään sähköä ulos 1 kWh

=> Asiakas ostaa 2 kWh sähköä ja myy ulos 1 kWh

Netottava mitaus
Yhteenlaskettu kulutus on 4 kWh ja tuotanto 3 kWh
=> Asiakas ostaa 1 kWh eikä myy sähköä ulos

Oletko ryhtymässä sähköntuottajaksi?

Sivuiltamme löydät tietoa ja ohjeita sähkön pien- ja mikrotuotannon suunnitteluun, toteutukseen sekä laitteistojen sähköverkkoon liittämiseen. Katso myös omaan sähköntuotantoon liittyvät jakeluverkon liittämis- ja mitoitusohjeet.

Tutustu oman sähköntuotannon ohjeisiin

Mitä uutta?

Säävarmaa sähköverkkoa valmistui Karttulan ja Pihkainmäen alueelle

Verkkoa on muutettu säävarmaksi verkostostrategian mukaisesti. Vanhaa verkkoa on kaapeloitu ja ilmajohdot on rakennettu teiden varsille.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
6.5.2024

Keskeytys lämmönjakelussa Kiuruvedellä

Maanantaina 6.5.2024 klo 9–16 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva keskeytys lämmönjakelussa Kiuruvedellä Asematien alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
3.5.2024

Lapinlahden Hyvä Eväs pitää grillin kuumana läpi kesän

Lapinlahdella 5-tien varressa maamerkiksi muodostunut grilli Hyvä Eväs on toiminut Salonsalmen levähdysalueella vuodesta 2005 saakka.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Sähkö,
1.5.2024

Tule vaikuttamaan tulevaisuuden sähköverkon kehittämiseen – anna palautetta kehittämissuunnitelmaan

Avasimme sivuston, jonka kautta asiakkaat pääsevät tutustumaan sähköverkon kehityssuunnitelmaan. Tule mukaan vaikuttamaan tulevaisuuden verkon kehittämiseen ja anna palautetta 2.6.2024 mennessä!
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
30.4.2024

Asiakaspalvelun aukioloajat vapun ja helatorstain aikaan

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna 9.–10.5. Myös puhelinpalvelussa on poikkeusaikataulu.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
30.4.2024

Vesannolla suoritetaan verkon tarkastusta dronella

Savon Voima Verkko Oy sekä Insplan Oy pilotoivat dronella tehtävää akustista verkon tarkastusta Vesannolla.
Lue lisää

Ajankohtaista,
29.4.2024