Yhdessä kohti hiilineutraalia Joensuuta

Julkaistu 16.3.2022

Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen on tyytyväinen mies. Tiedot Savon Voiman voimalaitostontille tulevasta uudesta, noin 20 miljoonan euron investoinnista bioteollisuuslaitokseen ja biomassan hankintayhtiön perustamisesta ovat juuri julkaistu. Nämä ovat tärkeitä panostuksia niin kaupungille, kuin koko Itä-Suomelle.   

Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen

– Yhteistyö Savon Voiman kanssa on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle ja etenkin hiilineutraalisuusasioissa olemme positiivisesti yllättyneitä yhteistyön laadusta. Meillä on yhteiset intressit. Savon Voima sitoutui hyvin alusta alkaen hiilineutraalisuustavoitteisiimme, kertoo Karjalainen.  

– Ensisijainen tavoite meillä on, että perusasiat toimivat eli lämpöä riittää asukkaille ja hinta on kohtuullinen. Se on toiminut moitteettomasti. Me luomme yhdessä perusinfraa, joka palvelee asukkaita ja elinkeinoelämää. Nämä kaksi vuotta ovat lisänneet luottamusta yhteistyöhön. Toki hintojen vaihteluihin vaikuttavat isommat, maailmanlaajuisetkin asiat, joihin emme kumpikaan pysty vaikuttamaan. Yhdessä pyrimme jatkuvuuteen. Korona-aika on opettanut myös sen, miten tärkeää on turvata toiminta poikkeusoloissa. Hyvää yhteistyötä tarvitaan huoltovarmuuden ylläpidossa ja kaikenlaisiin poikkeusoloihin varautumisessa jo etukäteen, miettii Karjalainen. 

Yhteiset tavoitteet hiilineutraaliudessa 

Tavoitteidensa mukaan Joensuun kaupunki on hiilineutraali vuonna 2025 ja siitä eteenpäin voi Karjalaisen mukaan puhua jo hiilinegatiivisesta kaupungista. Matkalla tavoitteisiin pääsemiseksi tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä.   

– Meille tärkeä asia on turpeen käytön lopettaminen energiantuotannossa. Se vähentää kaupungin hiilidioksidipäästöjä yli 10 %.  Sen lisäksi energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä on lisättävä merkittävästi. Kiinteistöjen lämmitysjärjestelmät pitää saada ympäristöystävällisimmiksi. Öljyn tilalle aurinkosähköä ja puhtaasti tuotettua lämpöä. Näissä asioissa yhteistyömme jatkuu myös Savon Voiman kanssa, kertoo Karjalainen. 

Savon Voima osana biotalouden keskittymää

– Teollisuuspuistoon on varattu isot maa-alueet kestävää kehitystä ja hiilineutraaliutta edistävälle toiminnalle. Alueen toimijoille tulee keskinäistä synergiaa, jota voidaan yhteistoiminnalla hyödyntää. Yksin emme saa kukaan paljoakaan aikaiseksi, mutta yhdessä saamme. Myös maakuntien välisellä yhteistyöllä olemme vahvempia, kehitämme parempia ratkaisuja muuttuviin toimintaympäristöihin ja menestymme tulevaisuudessakin. Siitä hyötyy koko Itä-Suomi, painottaa Karjalainen. 

Mitä uutta?

Lapinlahden Hyvä Eväs pitää grillin kuumana läpi kesän

Lapinlahdella 5-tien varressa maamerkiksi muodostunut grilli Hyvä Eväs on toiminut Salonsalmen levähdysalueella vuodesta 2005 saakka.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Sähkö,
1.5.2024

Tule vaikuttamaan tulevaisuuden sähköverkon kehittämiseen – anna palautetta kehittämissuunnitelmaan

Avasimme sivuston, jonka kautta asiakkaat pääsevät tutustumaan sähköverkon kehityssuunnitelmaan. Tule mukaan vaikuttamaan tulevaisuuden verkon kehittämiseen ja anna palautetta 2.6.2024 mennessä!
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
30.4.2024

Asiakaspalvelun aukioloajat vapun ja helatorstain aikaan

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna 9.–10.5. Myös puhelinpalvelussa on poikkeusaikataulu.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
30.4.2024

Vesannolla suoritetaan verkon tarkastusta dronella

Savon Voima Verkko Oy sekä Insplan Oy pilotoivat dronella tehtävää akustista verkon tarkastusta Vesannolla.
Lue lisää

Ajankohtaista,
29.4.2024

Etsimme motivoitunutta ja aikaansaavaa verkostoanalyytikkoa sähköverkkoliiketoimintaamme

Tehtäviisi kuuluu datan käsittelyä ja analysointia sekä johtopäätösten, toimenpiteiden ja suositusten tekemistä. Tuot esiin uusia tapoja hyödyntää ja visualisoida dataa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
25.4.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Kiuruvedellä

Perjantaina 26.4. kello 9.00–16.00 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Kiuruvedellä Asematien alueella. Keskeytys koskee kiinteistöjä Asematien ja Kievarintien alueilla
Lue lisää

Häiriöt,
25.4.2024