Savon Voiman Joensuun voimalaitoksen uudistus vie kohti hiilineutraalia lämmön- ja sähköntuotantoa

Julkaistu 21.7.2022

Joensuun voimalaitoksella on käynnissä biokonversio, jossa laitteistoa on kesän aikana uusittu biopolttoon sopivammaksi. Suunnitelmien mukaan syksyllä Joensuussa käynnistyy lähes kokonaan kotimaisiin biopolttoaineisiin perustava hiilineutraali sähkön- ja lämmön yhteistuotanto. Investoinnin valmistuminen on merkittävä, sillä tulevan lämmityskauden odotetaan olevan haastava niin koko energiasektorille kuin itse tuotannolle.

Savon Voiman Joensuun voimalaitoksella otettiin heinäkuun puolivälissä askel kohti entistä ympäristöystävällisempää sähkön- ja lämmöntuotantoa, kun voimalaitoksella toteutettava biokonversio, eli voimalaitoskattilan ja muun laitteiston uusiminen biopolttoon sopivaksi, saavutti kriittisen painekoevaiheen. Biokonversion tavoitteena on varmistaa ensi vuoden alusta alkaen entistä ympäristöystävällisempi biopoltto, ja näin edistää Savon Voiman strategista tavoitetta saavuttaa hiilineutraalisuus Joensuun voimalaitoksella vuoteen 2025 mennessä sekä edistää uusiutuvien kotimaisten polttoaineiden käyttöä.

”Kuten kaikki tiedämme, maailmantilanne on ollut kaikin puolin haastava: materiaaleista ja tarvikkeista on ollut pulaa ja niiden kustannukset ovat nousseet. Samalla ilmastonmuutos ja luontokato eivät ole kadonneet mihinkään. Siksi meille oli selvää, että toteutamme tämän projektin, joka vie meitä taas askeleen kohti hiilineutraalia sähkön- ja lämmöntuotantoa”, kertoo Savon Voiman kaukolämmön ja sähköntuotannon liiketoimintajohtaja Juha Räsänen.

Joensuun biokonversioinvestoinnin lopullinen kustannusarvio on noin 6 miljoonaa euroa.  Kustannusten noususta huolimatta projekti on pysynyt kokonaisuudessaan alkuperäisessä budjetissa ja aikataulussa. Biokonversion pääurakoitsija on Sumitomo.

Tulevasta lämmityskaudesta odotetaan haastavaa

Biokoversio valmistuu kokonaisuudessaan syyskuussa, jolloin tavoitteena on aloittaa tuotannollinen käyttö. Tätä edeltää koekäyttö elokuussa. Räsäsen mukaan tuleva lämmityskausi tulee olemaan varsinainen tulikoe uudistukselle.

”Voimme jo nyt odottaa, että tulevasta lämmityskaudesta on tulossa haastava. Energian riittävyys mietityttää meitä kaikkia nyt kun menemme kohti ensimmäistä kokonaista talvea, jossa Venäjä ja sieltä tuotu energia on pois pelistä. Paljon on toki kiinni myös tulevan talven säästä ja hyvin kylmä sää voi viedä sähkö- ja lämmöntuotannon hetkittäin tiukoille.”

”Meidän tavoitteenamme on nyt kesän aikana huoltaa laitteisto tulevaa kautta varten ja varautua polttoaineiden riittävyyteen. Kaiken varautumisen takana on tietysti asiakkaidemme palvelu sekä huoltovarmuus ja sen varmistaminen. Vaikka biokonversio valmistuu syksyllä, on sen sisäänajo tehtävä huolellisesti ja 100-prosenttiseen biopolttoon siirrymme vaiheittain viimeistään 2026 mennessä, kun nyt huoltovarmuuspolttoaineena käytettävä turve jää pois”, Räsänen kertoo.

Lisätietoja:
Juha Räsänen, Savon Voima, Liiketoimintajohtaja, sähköntuotanto ja kaukolämpö, juhap.rasanen(at)savonvoima.fi

Mitä uutta?

Tule vaikuttamaan tulevaisuuden sähköverkon kehittämiseen!

Avasimme sivuston, jonka kautta asiakkaat pääsevät tutustumaan sähköverkon kehityssuunnitelmaan. Tule mukaan vaikuttamaan tulevaisuuden verkon kehittämiseen ja anna palautetta 2.6.2024 mennessä!
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
30.4.2024

Asiakaspalvelun aukioloajat vapun ja helatorstain aikaan

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna 9.–10.5. Myös puhelinpalvelussa on poikkeusaikataulu.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
30.4.2024

Vesannolla suoritetaan verkon tarkastusta dronella

Savon Voima Verkko Oy sekä Insplan Oy pilotoivat dronella tehtävää akustista verkon tarkastusta Vesannolla.
Lue lisää

Ajankohtaista,
29.4.2024

Etsimme motivoitunutta ja aikaansaavaa verkostoanalyytikkoa sähköverkkoliiketoimintaamme

Tehtäviisi kuuluu datan käsittelyä ja analysointia sekä johtopäätösten, toimenpiteiden ja suositusten tekemistä. Tuot esiin uusia tapoja hyödyntää ja visualisoida dataa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
25.4.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Kiuruvedellä

Perjantaina 26.4. kello 9.00–16.00 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Kiuruvedellä Asematien alueella. Keskeytys koskee kiinteistöjä Asematien ja Kievarintien alueilla
Lue lisää

Häiriöt,
25.4.2024

Savon Voima lisää Vasaralankosken juoksutusta kevättulvan hillitsemiseksi

Vesitilanteen takia Savon Voiman Maaveden vesivoimalaitoksen ohijuoksutusta Vasaralankoskeen johtavan ohijuoksutusväylän kautta tullaan lisäämään nykyisestä 5,5 kuutiosta aina 10 kuutioon sekunnissa. Juoksutuksen takia Maaveden alapuolisessa Sysmän ja Paron vesistöissä ennustetaan tulevan tulvahaittoja.
Lue lisää

Häiriöt,
24.4.2024