Savon Voima Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.–30.4.2024: Kylmä alkuvuosi kasvatti liikevaihtoa mutta polttoainekustannukset käänsivät kannattavuuden laskuun

Julkaistu 31.5.2024

Tammi–huhtikuu lyhyesti


Sähkön tuotantomäärä laski, lämpö kasvoi

Sähkön markkinahinnat olivat tammi-huhtikuussa viime vuotta alhaisemmat, mistä johtuen myös sähköä tuotettiin viime vuotta vähemmän. Sähköntuotanto oli tammi-huhtikuussa 202 gigawattituntia, mikä oli 3,7 prosenttia viime vuotta vähäisempi. Vesivoimaa tuotettiin 32 gigawattituntia, mikä on saman verran kuin vuosi sitten. Sähkön ja lämmön yhteistuotanto (CHP) oli yhteensä 103 gigawattituntia, mikä oli 10,9 prosenttia vuotta 2023 vastaavaa ajankohtaa vähemmän.

Normaalia kylmempi alkuvuosi nostatti kaukolämmön myyntiä viime vuoteen verrattuna. Alkuvuoden lämmitystarveluku kasvoi 12,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Lämmön myynti oli kokonaisuudessaan 598 gigawattituntia, joka ylittää 11,8 prosentilla edellisen vuoden vastaavan tarkastelujakson myynnin. Sähkön ja lämmöntuotantoon käytetyistä energianlähteistä oli uusiutuvia 73,9 (edellisvuonna: 68,4) prosenttia tammi – huhtikuun tarkastelujaksolla. Kovat pakkasjaksot alkuvuodesta lisäsivät öljyn ja nestekaasun käyttöä kaukolämmön tuotannossa öljyn ja nestekaasun osuuden oltua kaikista polttoaineista 5,2 (1,7) prosenttia. Energialähteiden kotimaisuusaste oli 94,8 (98,3) prosenttia puun ja turpeen ollessa täysin kotimaisia.

Sähkönsiirtomäärissä kasvua

Kylmä alkuvuosi vaikutti myös sähkönsiirron määrään. Alkuvuoden osalta sähkönsiirtomäärä oli hieman budjetoitua suurempi. Sähköä siirrettiin 780 GWh, mikä oli 7,9 prosenttia enemmän kuin viime vuonna (723 GWh). Asiakkaat ovat jatkaneet aiempina vuosina aloittamiaan sähkönsäästö- ja energiatehokkuustoimia.

Aurinkosähkön pientuotannon sähköverkkoon liittäminen on jatkunut vilkkaana alkuvuoden aikana, vaikkakaan edellisen vuoden huippulukemiin ei päästy. Huhtikuun loppuun mennessä aurinkosähköjärjestelmiä on liitetty Savon Voima Verkon sähköverkkoon yhteensä 139 (366) kappaletta. Sähkönjakelun palveluaste oli tammi–huhtikuussa erinomainen 99,99 prosenttia ja sähköverkon keskimääräinen vikakeskeytysaika oli 8 minuuttia (9 minuuttia) asiakasta kohden. Pitkäkestoisia vikoja oli keväällä keskimääräistä vähemmän.

Hintojen nousu vaikuttaa myös loppuvuonna kannattavuuteen

Talouden ennakoidaan alkavan toipumaan vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla. Inflaatio on alkanut hidastumaan energian hintojen laskun ja kiristyneen rahapolitiikan seurauksena. Biomassajakeiden kysyntä on jatkuvasti tarjontaa suurempaa. Edelleen jatkuva polttoaineiden hintojen nousu tulee heikentämään erityisesti kaukolämpöliiketoiminnan kannattavuutta kuluvan vuoden aikana. Sään mukaan vaihtelevan uusiutuvan tuotannon osuuden kasvaessa sähkömarkkinat ovat äärimmäisen herkkiä muutoksille aiheuttaen sähkön hintaan suurta vaihtelua lyhyilläkin ajanjaksoilla. Tämä tekee sähköntuotannon tuloskehityksen ennakoinnista erittäin vaikeaa.

Käytettävissä olevin tiedoin Savon Voima -konsernin vuoden 2024 liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä ennakoidaan jäävän edellisvuotta alemmalle tasolle.

Lue Savon Voiman osavuosikatsaus kokonaisuudessaan täältä. 

Lisätietoa:

Juha Räsänen, toimitusjohtaja
Savon Voima Oyj
juha.rasanen(at)savonvoima.fi

Mitä uutta?

Mökkikausi päättyy – älä katkaise mökkisi sähköjä pääkytkimestä

Mikäli luentayhteys mittariisi katkeaa, saatamme joutua pyytämään sinut paikan päälle, jotta pääsemme tarkistamaan mistä yhteysongelmat johtuvat.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ohjeet ja vinkit, Sähkö,
2.9.2024

Sähkövarastoja nousee nyt Savon Voima Verkon alueelle vauhdilla

Savon Voima Verkon alueella on suunnitteilla kymmeniä sähkövarastoja eri puolille Pohjois-Savoa, joista ensimmäiset valmistuvat jo syksyn aikana. Pohjois-Savossa sähkövarastoille löytyy niin maata kuin verkkokapasiteettia.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Verkossa,
30.8.2024

Tervetuloa käyttämään uutta Savon Voiman verkkosivujen asiointikanavaa

Keväällä 2024 uudistettu Savon Voiman verkkosivujen sähköisen asioinnin palvelusivu kokoaa kaikki tarvittavat sähköiset lomakkeet yhteen paikkaan. Sivulta löydät sähköiset lomakkeet vaikkapa uuden sähköliittymän tai kaapelinäytön tilaamiseen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu, Ohjeet ja vinkit,
28.8.2024

Investointeja ympäristön hyväksi

Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat nykypäivän trendisanoja. Yritysten vastuullisuudesta puhuttaessa käytetään usein nimitystä ESG.
Lue lisää

Ajankohtaista, Blogi, Ympäristö,
23.8.2024

Savon Voima Verkko on mukana LUT-ylipiston tutkimuksessa sähkönkulutuksen hintavolatiliteetin vaikutuksista sähkön kulutusjoustoon ja sähkönjakelujärjestelmään

Savon Voima Verkko on mukana LUT-yliopiston tutkimushankkeessa, joka selvittää sähkön hinnan vaihtelun vaikutuksia kuluttajien sähkönkäyttöön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
20.8.2024

Arvonlisäverokannan nousu 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen näkyy myös Savon Voiman asiakashinnoissa

Syksy tuo mukanaan arvonlisäverokannan yleisen korotuksen, joka astuu voimaan 1.9.2024. Eduskunnan päätöksellä ALV-verokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu, Hinnat ja ehdot,
19.8.2024