Mikä on sähkönkäyttäjän vastuu, voiko pistorasiaan työntää mitä vain?

Julkaistu 13.2.2018

Voisi luulla, että sähköverkkoon saa kytkeä vaikka minkälaisia sähkölaitteita niin paljon kuin sulake kestää. Muutamat sähkölaitteet voivat kuitenkin aiheuttaa häiriöitä sähköverkkoon.

Millaisia laitteita pistorasiaan voi liittää?

Pistorasiaan voi kytkeä laitteita, jotka ovat hyväksyttyjä Euroopan alueella eli niillä on CE-merkki.  Laitteiden tulee olla valmistettu Euroopan unionin asettamien vaatimusten ja standardien mukaisesti, jotta ne ovat turvallisia.

Laitteen ottama virta ei kuitenkaan saa ylittää pääsulakkeen nimellisvirtaa. Verkkopalvelu- ja sähköntoimitusehtojen mukaisesti sähköasennuksia ja -laitteita ei saa käyttää niin, että niistä aiheutuu vahinkoa tai häiriötä toisille sähkönkäyttäjille tai jakeluverkolle. Esimerkiksi jokin sähkölaite voi päälle laitettaessa hetkellisesti haukata jopa yli 10-kertaisesti virtaa käyntitilanteeseen nähden, jolloin liittymän suurin sallittu virta voi ylittyä.  Tämä voi aiheuttaa sähköverkkoon jännitevaihtelua, joka näkyy mm. valojen välkyntänä yleensä myös naapurustossa.

Miten se on mahdollista? Eikö sulake pidä huolta siitä, että virran määrä ei ylity?

Omakotitalon pääsulakkeet ovat yleensä 25 ampeeria ja yksittäisiä sähkölaitteita suojaavat sulakkeet puolestaan 10 tai 16 ampeeria. Tavallinen tulppasulake kestää hetkellisesti 10–20-kertaisen virran nimellisvirtaan verrattuna. Kun sulake ei pala, ei käyttäjä huomaa aiheuttaneensa verkkoon jännitevaihtelua.

Millaiset laitteet tätä aiheuttavat?

Tavallisimmin tällaiset laitteet ovat yksivaihemoottoreilla varustettuja sähkölaitteita, esimerkiksi klapikoneita, hitsauskoneita, kompressoreja ja painepesureita sekä kolmivaiheisia maalämpöpumppuja, joissa ei ole tehokasta virranrajoitinta.

Onko sähkönkäyttäjällä korvausvastuu oman laitteen käytön aiheuttamasta vahingosta?

Käyttäjä on korvausvelvollinen vain, jos hän on tiennyt tai hänen olisi pitänyt tietää laitteiden käytön aiheuttamista riskeistä tai hän jatkaa käyttöä kielloista huolimatta.  Sähkönkäyttäjällä on velvollisuus tarkistaa, että hänen verkkoon liittämänsä laite on standardien mukaan kytkentäkelpoinen. Jos hankitun laitteen käyttämän virran määrä on suuri verrattuna liittymän kokoon tai se kytkeytyy verkkoon usein, kannattaa tarkistaa ennen laitehankintaa sen käyttö verkkoyhtiöltä. Sieltä saa tietoa siitä, millaisia laitteita omaan liittymään saa kytkeä. Sähköä verkkoon päin syöttävien laitteiden käyttö on kielletty ilman verkkoyhtiön antamaa lupaa. Niille tarvitaan aina eri sopimus. Muutenkin verkkoyhtiön kanssa on hyvä tarkistaa ennakolta esim. maalämpöpumpun, hitsauslaitteiden ja kompressorien käyttö.

Jos valot välkkyvät…

Jos valot välkkyvät ajoittain tai säännöllisesti, esim. aina samaan aikaan vuorokaudesta, syynä voivat olla omat tai naapurisi sähkölaitteet. Sähkölaitteista johtuva välkyntä saadaan hallintaan esim. rajoittamalla niiden ottamaa virtaa, siirtämällä käyttöä tiettyihin aikoihin, muuttamalla kytkentöjä, mitoittamalla liittymä oikein tai vahvistamalla verkkoa. Ellei ongelmaan löydy ratkaisua omasta taloudesta tai välkyntä on häiritsevää, ole tarvittaessa yhteydessä verkkoyhtiöösi asian selvittämiseksi.

Mikäli valot kirkastuvat tavallista kirkkaammaksi tai ovat poikkeuksellisen himmeitä, tällöin voi olla kyse viasta joko kiinteistössä tai verkkoyhtiön verkossa. Soita verkkoyhtiön vikapäivystykseen.

Kun hankit sähkölaitteita, ota huomioon tämä:

– Usein käynnistyvät ja suuren käynnistysvirran tarvitsevat laitteet, kuten pumput, kompressorit ja moottorit tulee varustaa sellaisella virranrajoittimella, että niiden käynnistysvirta ei ylitä sallitun pääsulakkeen kokoa.

– Suosi laitehankinnoissa kolmivaiheisia eli voimavirtaa käyttäviä sähkölaitteita. Niiden ottama virta jakaantuu kolmelle vaiheelle ja on siksi suuruudeltaan karkeasti kolmasosa vastaavantehoisen yksivaiheisen (valovirta) sähkölaitteen ottamasta virrasta.

– Ostaessasi klapikonetta, hanki aina sellainen, jossa moottori käy jatkuvasti ja halkaisua ohjataan vain hydrauliikkavivuilla. Jos klapikoneen moottori käynnistetään aina uudelleen joka klapia varten, kone aiheuttaa välkyntää.

Mitä uutta?

Etsimme motivoitunutta ja aikaansaavaa verkostoanalyytikkoa sähköverkkoliiketoimintaamme

Tehtäviisi kuuluu datan käsittelyä ja analysointia sekä johtopäätösten, toimenpiteiden ja suositusten tekemistä. Tuot esiin uusia tapoja hyödyntää ja visualisoida dataa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
25.4.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Kiuruvedellä

Perjantaina 26.4. kello 9.00–16.00 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Kiuruvedellä Asematien alueella. Keskeytys koskee kiinteistöjä Asematien ja Kievarintien alueilla
Lue lisää

Häiriöt,
25.4.2024

Savon Voima lisää Vasaralankosken juoksutusta kevättulvan hillitsemiseksi

Vesitilanteen takia Savon Voiman Maaveden vesivoimalaitoksen ohijuoksutusta Vasaralankoskeen johtavan ohijuoksutusväylän kautta tullaan lisäämään nykyisestä 5,5 kuutiosta aina 10 kuutioon sekunnissa. Juoksutuksen takia Maaveden alapuolisessa Sysmän ja Paron vesistöissä ennustetaan tulevan tulvahaittoja.
Lue lisää

Häiriöt,
24.4.2024

Hukkalämpö hyödyksi: Savon Voiman ja PKO:n pioneerityössä hukkalämpö siirretään takaisin kaukolämpöverkkoon

Sokos-Vaakuna-korttelin uusilla lämpöpumpuilla voidaan ensi kertaa siirtää hukkalämpöä Savon Voiman Joensuun kaukolämpöverkkoon. Vastaavaa ei ole aiemmin Joensuun yrityskentässä tehty.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat,
22.4.2024

Etsimme voimalaitosoperaattoreita Joensuun voimalaitokselle

Täydennämme käynnistyvän biohiilituotannon myötä Joensuun voimalaitoksen vuorovahvuutta rekrytoimalla voimalaitosoperaattoreita kolmivuorotyöhön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
19.4.2024

Haemme teknistä palveluvastaavaa sähköverkkopalvelut-tiimiin

Etsimme liittymä- ja verkkopalvelutiimin toiminnasta vastaavaa asiakassuuntautunutta ja kokenutta teknistä asiantuntijaa Palvelukeskus-yksikköömme.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.4.2024