Viilennä viisaasti kesähelteillä – jos muu ei auta, ota koneet avuksi

Julkaistu 16.6.2020

Sulkemalla ovet ja ikkunat helteen aikana ja vetämällä verhot ikkunoiden eteen estät jo hieman kuumuuden pääsyä sisälle. Onneksi tekniikkaa on olemassa helpottamassa oloa, jos lämpö nousee. Katso, paljonko viilennys maksaa eri laitteilla.

Säädä oikein

Kun käytät ilmalämpöpumppua viilentämiseen, säädä viilennyslämpötila vain pari astetta ulkoilmaa kylmemmäksi. Sisäilma tuntuu heti viileämmältä. Jäähdytysasennossa ilmalämpöpumppu poistaa myös kosteutta ilmasta. Kesähelteellä juuri ilman kosteus tekee olosta tukalan. Pienikin suhteellisen kosteuden aleneminen vaikuttaa asumismukavuuteen enemmän kuin lämpötilan lasku.

Käytä vain silloin, kun tarvitset

Tyhjää taloa tai kesämökkiä on turha viilentää. Sama koskee myös koneellista ilmanvaihtoa. Sen voi hyvin säätää pienemmälle esimerkiksi päivän ajaksi, kun asukkaat ovat töissä ja koulussa.

Jos haluat minimoida kulutuksen mahdollisimman pieneksi, voit viilentää ilmaa esimerkiksi makuuhuoneissa vasta pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Siirrettävät viilentäjät tuovat lisähelpotusta

Ilmalämpöpumpun lisäksi nopeaa viileyttä saa siirrettävillä jäähdytyslaitteilla.
Sama pätee niidenkin käyttöön. Vain silloin, kun on tarpeen. Siirrettävissä viilennyslaitteissa ei ole erikseen ulkoyksikköä. Energiatehokkuuden kannalta on tärkeä varmistaa, että niiden tuottama lämmin poistoilma saadaan ulos viilennettävästä tilasta. Poistoilmaletkun pitää olla lyhyt ja hyvin eristetty.

Pelkkä tuuletin ei alenna lämpötilaa, mutta tuntuu viilentävän ihoa. Tuulettimen teho perustuu siihen, että se saa lämpimän ilman liikkumaan ja se tuntuu iholla viileämmältä. Tuuletinta ei siis kannata jättää huoneeseen yksin ”viilentämään” ilmaa.

Paljonko viilennys maksaa?

Esimerkkejä tuuletus- ja jäähdytyslaitteiden kulutuksista:

Pöytätuuletin:

Pöytätuuletinten teho on yleensä 40-45 W. Jos laite on päällä 24h/vrk, kuluu sähköä vuorokaudessa noin 1,1 kWh ja käyttökulut ovat noin 20 senttiä*.

Lattiatuuletin:

Lattialle sijoitettavien tuuletinten teho on yleensä 50-70 W. Jos laite on päällä 24h/vrk, kuluu sähköä vuorokaudessa noin 1,7 kWh ja käyttökulut ovat noin 30 senttiä*.

Siirrettävät ilmastointilaitteet ja kiinteästi asennetut ilmalämpöpumput:

Sekä siirrettävät ilmastointilaitteet että kiinteästi asennetut ilmalämpöpumput jäähdyttävät kompressorin avulla sisäilmaa. Siirrettävät mallit kuluttavat kompressorin päällä ollessa sähköä yleensä 0,8-1,5 kW mallista riippuen.

Kiinteiden invertteri-Ilmalämpöpumppujen kuluttama sähköteho jäähdytystilanteessa vaihtelee olosuhteista, asetuksista ja mallista riippuen useimmiten 0,2-2,0 kW välillä.

Jäähdytyksen energiankulutukseen vaikuttaa oleellisesti käyttötapa: Onko laite käytössä ympäri vuorokauden, jolloin vain laitteen lämpötilatermostaatti rajoittaa kompressorin toimintaa vai laitetaanko laite päälle hellepäivinä vain silloin kun tullaan kotiin esimerkiksi töistä/uimarannalta.

Usein jo 25-26 asteeseen viilennetty sisäilma tuntuu miellyttävältä, koska huoneilmasta on poistunut viilennyksen yhteydessä myös kosteutta.

Kesäaikainen pientalon jäähdytys kuluttaa sähköä käyttötavasta riippuen yleensä noin 100-500 kWh vuodessa, jolloin käyttökuluja kertyy käyttötavasta riippuen noin 18-90 euroa*.

Käytetty sähkönhinta: 18 snt/kWh. Lähde: Motiva

Mitä uutta?

Uusi tutkimushanke edistää kestävää energiantuotantoa Pohjois-Savossa

Pohjois-Savossa käynnistyy uusi tutkimushanke, jonka tavoitteena on kehittää uusiutuvan energian ratkaisuja voimalaitoskattiloihin.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
11.3.2024

Savon Voima satsaa vesivoiman optimoinnin ja säätökyvyn kehitykseen

Savon Voima on satsannut viime aikoina energiantuotannon optimoinnin kehitykseen. Tehdyt kehitystoimenpiteet auttavat Savon Voiman sähköntuotantoa vastaamaan energiajärjestelmän asettamiin kapasiteetti- ja säätötarpeisiin mahdollisimman kilpailukykyisesti sekä tehokkaasti.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Ympäristö,
7.3.2024

Toimisivatko hiilidioksiditonnit ympäristöraportoinnin liikevaihtona?

Mittaaminen, raportointi, teot sekä jatkuva parantaminen ovat kaikki tärkeitä osa-alueita ilmastopäästöjen vähentämisessä Savon Voimalla.
Lue lisää

Blogi, Ympäristö,
27.2.2024

Kirjastosta voit lainata energiamittareita

Paljonko sähkölaitteet vievät sähköä? Mittaamalla se selviää.
Lue lisää

Energiaa säästämässä,
5.1.2024

Uuden sukupolven sähkömittarien vaihdot ovat käynnissä

Savon Voima Verkko on aloittanut uuden sukupolven etäluettavien Aidon 7000 -sarjan mittareihin siirtymisen vuoden 2023 alussa. Mittarien massavaihdot alueittain suorittaa Savon Voima Verkon aliurakoitsijat Omexom ja Voimatel.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Verkossa,
4.1.2024

Sisäisillä auditoinneilla kehitetään toimintaa ja ylläpidetään laatua

Savon Voima ylläpitää ISO 14001 ympäristösertifikaattia sisäisten auditointien avulla, joilla tutkitaan ja havainnoidaan yhtiön ympäristöön vaikuttavia toimintoja.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
7.12.2023