Linjanraivaus on kustannustehokas tapa lisätä toimitusvarmuutta

Julkaistu 3.3.2021

Savon Voiman verkkoalueella rakennetaan nyt säävarmaa verkkoa. Vaikka merkittävimmät osuudet keskijänniteverkosta ja lähes kaikki pienjännitejohdot maakaapeloidaan, jäävät avojohdot kuitenkin tärkeäksi osaksi verkkoa. Metsässä olevia avojohtoja suojellaan säiden vaikutuksilta jatkuvalla johtoalueiden kunnossapidolla.

Kunnossapitoteknikko Ilkka Korhosen työhuoneesta näkyy metsä. Suunnistajana Korhonen osaa nauttia metsän tunnelmasta. On hyvä silloin tällöin nostaa katse koneelta ja katsella tovi vähän kauemmas. Tällöin näkee paremmin metsän puilta. Savon Voima Verkon alueella verkkoa on 27 300 km. Siitä 70 prosenttia eli 19 300 km kulkee vielä ilmassa. 

– Vaikka maakaapeloinnilla verkon saisi kokonaan säävarmaksi, se on kustannuksiltaan kuitenkin erittäin kallista, eivätkä kaikki alueet siihen sovellu. Avolinjat tulevat aina säilymään. Niitä vaan siirretään paremmin huollettavaksi teiden viereen, kertoo Korhonen. 

Avolinjojen johtoalueiden jatkuvalla kunnossapidolla parannetaan toimitusvarmuutta ilman kaapelointia. Se säästää kustannuksia ja antaa lisäaikaa verkon­rakentamiseen. Linjoja ei tarvitse uudistaa ennenaikaisesti eikä sähköverkkoon investoida turhaan. Se lisäisi vain turhaan siirtomaksuja.

Varsinaisen huoltoraivauksen lisäksi hoidetaan johtoalueiden vierimetsiä ja oksitaan reunapuita. Hoidettavat johtoalueet valitaan sen mukaan, kuinka paljon alueella on katkoja ja toisaalta, miten linjaan on suunniteltu muita rakentamistoimia. Johdon reunoja ei kannata hoitaa, jos linja pian maakaapeloidaan.

Huoltoraivauksessa linjat käydään läpi kuuden vuoden välein. Järjestelmällinen raivaus aloitettiin vuonna 2000 ja nyt mennään jo neljättä kierrosta. Vuosittain raivataan noin 3 000 km johtoa. Sitä tehdään sekä suurjännite-, keskijännite- että pienjännitelinjoilla.

Raivattavat alueet voi tarkistaa nettisivuilla olevasta kartasta

– Raivausalueet näkyvät tarkasti netissä olevasta kartasta. Siihen voi laittaa oman osoitteen, niin saa näkymään lähellä tai omalla maalla olevat toimet.  Suuremmissa vierimetsänhoitokohteissa ollaan aina yhteydessä metsänomistajaan, mutta pienistä raivaustöistä ei tule ilmoituksia. Niissäkin voi linjan alueella syntyä polttopuuksi kelpaavaa rankaa, joka on maanomistajan omaisuutta ja käytössä vaikka polttopuun tekoon. Ne voi hakea pois ja hyödyntää, vinkkaa Korhonen.

Korhonen kannustaa retkeilemään metsissä

– Metsästä saa voimaa ja energiaa. Se hoitaa mielenterveyttä. Tee sinne retkiä. Samalla voit katsoa sähkönlinjan lähellä olevien puiden tilannetta. Jos näyttää siltä, että joku puu uhkaa linjaa, ilmoitathan siitä meille vaikkapa vikailmoituksena Väpin kautta tai soittamalla asiakaspalveluun. Tämä on meille arvokasta tietoa. Vaikka linjoja tarkistetaan jatkuvasti, kaikkialle ei ehditä. Tämä voi pelastaa monta taloutta sähkökatkolta, neuvoo Korhonen.

Kunnossapitoteknikko Ilkka Korhonen 

Oletko kiinnostunut linjan raivauksesta?

Tarjoamme joka kesä työmaita metsuriyrittäjille. Jos moottorisahan ja raivaussahan käyttö on hallussa, otathan yhteyttä: asiakaspalvelu@savonvoima.fi

Pyydä apua vaikeiden puiden poistoon

Savon Voimalta saat maksutonta puunkaato-opastusta esimerkiksi piha-alueella olevan, ilmajohdon lähellä sijaitsevan puun poistoon. Palveluumme kuuluu puiden kaatosuunnan ohjaus tarvittavalla kalustolla, esimerkiksi tunkein tai taljoin. Itse puun kaataminen ei kuulu palveluun. Tilaa puunkaatoapu numerosta 017 224 400 (ark. klo 8–16) vähintään neljä arkipäivää ennen varsinaista toteutuspäivää. Normaalina työaikana tehty opastus on maksutonta.

Mitä uutta?

Etsimme motivoitunutta ja aikaansaavaa verkostoanalyytikkoa sähköverkkoliiketoimintaamme

Tehtäviisi kuuluu datan käsittelyä ja analysointia sekä johtopäätösten, toimenpiteiden ja suositusten tekemistä. Tuot esiin uusia tapoja hyödyntää ja visualisoida dataa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
25.4.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Kiuruvedellä

Perjantaina 26.4. kello 9.00–16.00 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Kiuruvedellä Asematien alueella. Keskeytys koskee kiinteistöjä Asematien ja Kievarintien alueilla
Lue lisää

Häiriöt,
25.4.2024

Savon Voima lisää Vasaralankosken juoksutusta kevättulvan hillitsemiseksi

Vesitilanteen takia Savon Voiman Maaveden vesivoimalaitoksen ohijuoksutusta Vasaralankoskeen johtavan ohijuoksutusväylän kautta tullaan lisäämään nykyisestä 5,5 kuutiosta aina 10 kuutioon sekunnissa. Juoksutuksen takia Maaveden alapuolisessa Sysmän ja Paron vesistöissä ennustetaan tulevan tulvahaittoja.
Lue lisää

Häiriöt,
24.4.2024

Hukkalämpö hyödyksi: Savon Voiman ja PKO:n pioneerityössä hukkalämpö siirretään takaisin kaukolämpöverkkoon

Sokos-Vaakuna-korttelin uusilla lämpöpumpuilla voidaan ensi kertaa siirtää hukkalämpöä Savon Voiman Joensuun kaukolämpöverkkoon. Vastaavaa ei ole aiemmin Joensuun yrityskentässä tehty.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat,
22.4.2024

Etsimme voimalaitosoperaattoreita Joensuun voimalaitokselle

Täydennämme käynnistyvän biohiilituotannon myötä Joensuun voimalaitoksen vuorovahvuutta rekrytoimalla voimalaitosoperaattoreita kolmivuorotyöhön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
19.4.2024

Haemme teknistä palveluvastaavaa sähköverkkopalvelut-tiimiin

Etsimme liittymä- ja verkkopalvelutiimin toiminnasta vastaavaa asiakassuuntautunutta ja kokenutta teknistä asiantuntijaa Palvelukeskus-yksikköömme.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.4.2024