Pian taas herkutellaan kesäkeittiössä – kokeile uusia makuja tai vaikka jälkiruokien tekoa ulkona
Sähkögrillillä tai -savustimella kokkaaminen on vaivatonta ja turvallista. Tikkupullat onnistuvat grillissäkin ja mökillä taikinana voi käyttää vaikka purkkicroissant-taikinaa.
Ulkona valmistettu ruoka vie kielen mennessään ja yhdessä kokkaaminen on mukavaa ohjelmaa. Ulkogrillissä tai savustimessa voi loihtia nälkäisille upeita makuelämyksiä pienellä vaivalla. Kokki Henri Alen on koonnut reseptejä innoitukseksi heille, joita makkaran grillaus ja hampurilaiset jo kyllästyttävät. Ei muuta kuin kokeilemaan!
Tässä Henri Alenin reseptivinkit kesäkeittiöön
Puolikas savustettu jyväbroileri sitruunatimjamilla ja salvialla
maustettuna à la Henri Alén
Resepti on toteutettu Muurikka Sähkösavustin PRO:lla, jossa lämpötilaa voi säätää. Siinä 3-asetuksen lämpötila on 190–230 °C ja 2-asetuksella 150–185 °C. Jos käytössäsi on sähkösavustin, jossa ei ole lämmönsäätöä, sen lämpötila on 230 °C. Huomioithan tuon savustusajassa, eli vähän lyhyempi aika riittää.
- 1 kokonainen jyväbroileri
- 1 sitruuna
- 4 oksaa timjamia tai sitruunatimjamia
- 8 oksaa salviaa
- 1 tl savustettua paprikajauhetta
- 2 sipulia
- 2 porkkanaa
- 4 kokonaista valkosipulinkynttä
- rouhittua mustapippuria
- suolaa
- tilkka oliiviöljyä
Halkaise broileri pitkittäin tukevilla saksilla. Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu kulhoon. Lisää kulhoon myös leikatut yrtit, rouhittu pippuri ja paprikajauhe.
Lisää marinadiin tilkka öljyä ja laita broilerit maustumaan siihen vähintään 2 tunniksi. Kuori ja paloittele porkkana ja sipuli.
Kuori ja halkaise valkosipulinkynnet.
Taita foliosta alunen broilerille savustusritilän päälle. Aseta vihannekset pediksi ja broilerin puolikkaat niiden päälle. Aloita savustus 3-asetuksella (20 minuuttia, kunnes savua alkaa syntymään kunnolla. Laske sitten teho 2-asetukseen ja savusta lintuja noin 1,5 tuntia. Mausta lopuksi vielä suolalla.
Savustettu leipäjuusto ja marinoidut marjat
Resepti on toteutettu Muurikka Sähkösavustin PRO:lla.
300 g leipäjuustoa
Marinoidut marjat:
- 200 g mansikoita, mustikoita ja vadelmia
- 4 dl vettä
- 1,5 dl sokeria
- 1 kpl kanelitanko
- 1 kpl vaniljatanko
- 3 kpl tähtianista
Sekoita sokeri ja mausteet veteen ja keitä seosta hiljalleen noin 30 min. Laita marjat mausteliemeen ja anna jäähtyä. Marjojen olisi hyvä antaa tekeytyä yön yli jääkaapissa, jolloin maut korostuvat, mutta ne ovat syöntivalmiita myös jäähdyttyään. Leikkaa leipäjuusto haluamasi kokoisiksi paloiksi ja savusta 2-teholla noin 10 min. Tarjoile leipäjuusto marinoitujen marjojen kanssa.
Croissantit saslikvartailla
- 1 tlk croissant taikinaa
- 1 rkl sokeria
- 1 tl kanelia
- mansikkahilloa
- tuoreita mansikoita
- foliota
Avaa taikinatölkki ohjeen mukaan ja levitä taikina alustalle. Ripottele päälle kanelia ja sokeria, leikkaa 6 osaan valmiiden katkoviivojen mukaan. Aseta sopivan kokoinen pala foliota saslikvartaan ympärille. Kääri taikinasiivu vartaan ympärille sokeripuoli sisäänpäin. Grillaa hiilloksella kokoajan käännellen. Tarjoile hillon ja mansikoiden kera.
Muurinpohjaletut
Pitsireunaiset muurinpohjaletut ovat kesän klassikko!
Taikina:
- 1 l maitoa
- 2 kananmunaa
- 1 ½ tl suolaa
- 2 dl ohrajauhoja
- 2 ½ dl vehnäjauhoja
Paistamiseen voita tai ruokaöljyä, täytteeksi maun mukaan marjoja, hilloa, jäätelöä, kermavaahtoa
Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Valmista taikina pari tuntia ennen paistopuuhaa, jotta se ehtii turvota. Kuumenna Muurikka Pannu ja rasvaa se voilla tai öljyllä. Valuta taikinaa ohuina kerroksina pannun reunalta keskelle. Taikinaa voi tasoittaa lastalla. Paista lettu molemmin puolin. Hyvä lettu on pitsimäisen ohut, ruskea ja rapea. Lisää letun päälle haluamasi täytteet ja kääri se rullalle. Nauti raikkaan maidon tai mehujuoman kanssa.
Hitaasti savustettua porsaanniskaa, sipulia ja gremolata kastiketta
Resepti on toteutettu Muurikka Sähkösavustin PRO:lla.
- 600g porsaan niskaa eli kassleria
- 6 keltasipulia
Mausteseos:
- 2tl rouhittua mustapippuria
- 1tl paprikajauhetta
- 0,5tl juustokuminaa
- 1tl kuivattua timjamia
- 1rkl suolaa
- 2rkl ruskeaa sokeria
Gremolata-kastike:
- 3 ruukkua lehtipersiljaa
- 2 kuorittu valkosipulinkynttä
- 1 sitruunanmehu
- 1dl oliiviöljyä
- mustapippuria
- ripaus suolaa
Pyyhi liha kuivaksi ja sekoita mausteseoksen ainesosat keskenään. Hiero huolellisesti lihan pintaan joka puolelta. Pistele sipuleihin veitsellä muutama reikä ja asettele ne folion päälle savustusritilälle. Aseta liha myös savustusritilälle ja savustimeen. Laita kourallinen puruja savustimeen ja aloita savustus 3-asennolla kunnes savua alkaa syntymään kunnolla. Savusta noin 20 minuuttia ja laske sitten teho 1-asetukseen ja savusta lihaa 3,5 tuntia tai kunnes sisälämpötila on 80-85 C.
Kastike:
Leikkaa persilja rouheasti ja laita syvään astiaan. Lisää loput raaka-aineet ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarjoile huoneenlämpöisenä lihan ja sipulien kera.
Viipaloi liha terävällä veitsellä ja leikkaa sipulit auki niin että sisus on helppo lusikoida lisukkeeksi. Nauti gremolatan ja raikkaan salaatin kera.
Reseptit: Opa