Haemme Savon Voimalle kahta dataninjaa

Julkaistu 21.12.2023

Kuvitellaanpa, että olisit meidän seuraava Lead Data Engineer tai Data Engineer tai tuttavallisemmin dataninja taistelemassa energiamurroksessa Itä-Suomen tunnetuimman energia-alan brändin viitassa.

Savon Voiman Liiketoimintateknologiat-yksiköstä lähetetään dataninjoja päivittäin etsimään ratkaisuja energiamurroksen haasteisiin ja luomaan onnistumisen edellytyksiä niin tukipalveluillemme kuin kaukolämpö- ja sähköntuotanto-, sähköverkko-, palvelukeskusliiketoiminnoillemme. Yhdessä noin 215 ammattilaisen kanssa ideoimme datakulttuurin kehitystä koko konsernissa, ja sinä pääset mahdollistamaan organisaatiomme kehittymisen aidosti dataperusteiseksi.

Korkeakoulututkinnon suorittaneena dataninjana työviikkosi voisi näyttää vaikkapa tältä:

Maanantai: Eräs liiketoimintamme on pohdiskellut, miten tuotantoprosessia voitaisiin kehittää lisäämällä olemassa oleva mittaus koneoppivaan tuotantoennustemalliin. Haastava tehtävä, mutta dataninja ei pelkää haasteita eikä sano ei, vaan lähtee etsimään ratkaisua. Tällä kertaa liiketoimintojen kanssa alas istahtaminen konttorilla Siilinjärven Rissalan yrityskylässä paljastaa, että tehtävä vaatii reaaliaikaisen mittausdatan välittämistä data-alustaan.

Dataninjan työkalupakista olisi hyvä löytyä kokemusta tai kiinnostusta dataintegraatiotuotteita, kuten Frendsiä tai vastaavia kohtaan sekä virtaavan datan (data streaming) käsittelyyn liittyvistä teknologioista, kuten Azure Stream Analytics tai vastaavista.

Tiistai: Edellispäivän tehtävän työstö jatkuu ja pohditaan, että data-alusta vaatii kehittämistä ratkaisun tueksi. Lead Dataninja ottaa yhteyttä kolmannen osapuolen kumppaneihin vastaten data-alustan kehityksestä kokonaisuutena. Toinen dataninja ratkaisee sillä välin liiketoimintojen kanssa konserniraportoinnin haasteita.

Dataninja kaivaa työkalupakista ymmärrystä ja näkemystä data-alustoista kuten Azure Synapse Analyticsista. Lisäksi työkalupakissa olisi hyvä olla suomen kielen taidon lisäksi sujuvaa englannin kielitaitoa.

Keskiviikko: Dataninja pääsee käärimään hihat ja upottamaan kädet bittiavaruuteen eli siis pohtimaan datan tallennusratkaisuja, tietojen siirtoa tallennustapojen välillä sekä koodaamaan ennustemallia. Dataninjan viikkoon sopii tässä vaiheessa rauha keskittyä töihin kotikonttorilta.

Työkalupakista kaivellaan hands-on koodaus- ja sovelluskehityskokemusta esimerkiksi Pyspark-, SQL-, Python- tai Java-kielillä. Haittaa ei ole myöskään, jos on kokemusta ja/tai vahvaa kiinnostusta eräpohjaiseen datan käsittelyyn liittyvistä teknologioista (kuten Apache Spark tai vastaavat). Myös relaatiotietokannat ja NoSQL-kannat pilkistävät työkalupakista.

Torstai: Dataninja kokee onnistumisen tunnetta hoksatessaan, että tämä tehtävä alkaakin olla valmistumassa. Dataninjan pitää vielä esitellä ratkaisu liiketoimintojen edustajille, vaikka ratkaisu vielä vaatiikin myös datan muokkaamista, rikastamista, suodattamista, analysointia, raportointia ja reagointia.

Dataninjalta kysytään tietojärjestelmäkehityksen valmiuksia, kuten versionhallintaa, dokumentointitaitoja, testausosaamista ja Agile-pohjaisen tiimin roolien ja käytäntöjen ymmärtämistä.

Perjantai: Onnistunut ratkaisu ja liiketoiminnan iloiset kiitokset siivittävät dataninjan viikonlopun viettoon. Ensi viikolle dataninja sopii vielä liiketoiminnan kanssa palaveriajan ideoidakseen yhdessä, miten muutettua ennustemallia monitoroidaan ja miten datan laatua voidaan kehittää.


Jos viikko energiakonsernin vauhdissa herätti sisäisen dataninjasi, täytä hakemuksesi mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 14.1.2024 mennessä. Kriittisen infrastruktuurin parissa työskennellessämme, tarkastamme valittavien dataninjojen taustatiedot.

Kysymyksiä tehtävästä voi esittää liiketoimintateknologianinja Tuomas Räsäselle tuomas.rasanen@savonvoima.fi. Puhelimella +358505903319 tavoittaa 3.1. klo 12–16.

Mitä uutta?

Myrskyihin varautuminen vaatii ennakointia, investointeja ja hyviä käytäntöjä

Savon Voima Verkko on sitoutunut pitämään sähköverkon kunnossa ja turvallisena, jotta myrskyt eivät aiheuttaisi merkittäviä häiriöitä asiakkaillemme. Lisäksi kehitämme ja investoimme verkkoon vuosittain kymmeniä miljoonia säävarmuuden sekä verkon kapasiteetin parantamiseksi.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
16.7.2024

Savon Voiman Joensuun voimalaitoksen uusi kaukolämpöakku on saavuttanut lakikorkeutensa

Valmistuva kaukolämpöakku tarjoaa Savon Voiman Joensuun voimalaitokselle mahdollisuuden entistä joustavampaan energian tuotantoon sekä lisää merkittävän keinon lämmöntuotanto- ja ohjausjärjestelmän optimointiin.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
11.7.2024

Suonenjoen Pakkasmarjan prosessin hukkalämmöt hyödynnetään kaukolämmöksi

Ratkaisu hukkalämpöjen hyödyntämiseen löytyi Savon Voiman kaukolämmön kaksisuuntaisuuden mahdollistamasta energian talteenotosta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
18.6.2024

Kesäkuussa tutustuttiin ja tienattiin

Me Savon Voimalla yhdistimme tänä keväänä voimamme Kuopion Energian kanssa ja järjestimme 15–17-vuotiaille suunnatun Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluohjelman.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.6.2024

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024

Sähköverkon lentotarkastukset jatkuvat maanantaista 17.6.2024 alkaen

Savon Voima Verkon lentotarkastukset ilmajohtoverkon kunnonhallintaa varten jatkuvat viikoilla 25 ja 26.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
14.6.2024