Hukkalämpö hyödyksi: Savon Voiman ja PKO:n pioneerityössä hukkalämpö siirretään takaisin kaukolämpöverkkoon

Julkaistu 22.4.2024

Sokos-Vaakuna-korttelin uusilla lämpöpumpuilla voidaan siirtää hukkalämpöä Savon Voiman Joensuun kaukolämpöverkkoon. Järjestelmä on ensimmäinen Joensuun yrityskentässä toteutettu hanke.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) omistamassa Joensuun keskustassa toimivassa Sokos-Vaakuna-korttelissa on päivitetty lämmitysjärjestelmä. Uusinta lämpöpumpputeknologiaa hyödyntävä järjestelmä käyttää lämmitykseen pääosin Savon Voiman tuottamaa hiilineutraalia °Kauko Vihreä -kaukolämpöä, ja kykenee samalla ottamaan talteen hotellissa syntyvää hukkalämpöä lämpöpumppujen avulla. PKO:n laskelmien mukaan uusi järjestelmä pienentää Sokos-Vaakuna-korttelin kaukolämmön käyttöä vuodessa noin 1 000 megawattituntia (MWh), joka vastaa yli 50 omakotitalon tai yli 100 kerrostalokaksion vuotuista lämpöenergian kulutusta. Lisäksi kahden lämpöpumpun avulla kiinteistön ilmanvaihdosta otetaan takaisin muutoin ulos päätyvää lämpöenergiaa. Tätä energiaa voidaan ohjata takaisin joko hotellin tilojen tai käyttöveden lämmitykseen tai ohjata hukkalämpö kiinteistöstä Savon Voiman kaukolämpöverkkoon. Kiinteistössä toimivat Original Sokos Hotel Vaakuna, S-market Rantakatu sekä ravintolat Rosso, Amarillo, Rosita, Bepop, Bepop Street, Torero ja Hesburger Sokos.

Savon Voiman tuotepäällikkö Juha Kurikka (vas.) ja Granlund Oy:n Joensuun aluetoimiston LVI ryhmäpäällikkö Tommi Nuutinen Sokos-Vaakuna-korttelin päivitetyn lämmitysjärjestelmän lämpöpumppujen edessä.

– Tällaiset kiertotalouteen perustuvat toimintamallit ovat keskeinen keino energiajärjestelmien tehostamisessa ja päästöjen vähentämisessä, josta hyötyvät sekä yritykset että energiayhtiöt, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä kommentoi yhteistyötä.

Järjestelmän suunnittelusta ja valvonnasta on vastannut Granlund Oy:n Joensuun aluetoimiston LVI ryhmäpäällikkö Tommi Nuutinen. Hän on toiminut tiiviissä yhteistyössä niin PKO:n projektihenkilöiden kuin Savon Voiman asiantuntijoiden kanssa järjestelmän kaksisuuntaisuuden suunnittelun ja käyttöönoton parissa. Savon Voimalta projektiin osallistunut tuotepäällikkö Juha Kurikka näkee kaksisuuntaisen kaukolämmön hyödyntämisen tukevan hiilineutraalisuustavoitteita sekä parantavan asiakkaiden lämmitysjärjestelmien kustannustehokkuutta.

– Kaukolämmön kaksisuuntaisuuden toteuttaminen kaukolämpökohteessa olevan lämpöpumppujärjestelmän yhteyteen on muutaman tuhannen euron lisäinvestointi. Sen avulla asiakas pääsee hyötymään mahdollisen hukkalämmön myynnistä. Sen lisäksi investointi tarjoaa yritykselle mahdollisuuden saada lämpöpumppujärjestelmän käyttämä sähkö asemoitua alempaan sähköveroluokkaan. Sekin pienentää yrityksen kuluja, tuotepäällikkö Juha Kurikka kertoo.

Kaukolämmön kaksisuuntaisuuden toteuttaminen kaukolämpökohteessa olevan lämpöpumppujärjestelmän yhteyteen on muutaman tuhannen euron lisäinvestointi.

– Tämä projekti tukee PKO:n strategiaa olla hiilinegatiivinen vuonna 2025. Lisäksi hanke tukee pitkäntähtäimen nettonollatavoitettamme. PKO on osana S-ryhmää sitoutunut asettamaan kunnianhimoisen pitkäntähtäimen Net Zero -päästötavoitteen koko arvoketjulleen, mikä tarkoittaa ilmastopäästöjen vähentämistä nettonollaan sekä oman toiminnan että arvoketjun osalta vuoteen 2050 mennessä, PKO:n puolelta projektin suunnittelusta ja käyttöönotosta on vastannut kiinteistöjohtaja Jani Lehikoinen kertoo.

Vaakunan tarpeisiin valmistunut järjestelmä on Savon Voiman Joensuun kaukolämpöverkon alueella ensimmäinen laatuaan yritysmaailman käyttöönottamana. Kiinteistöjohtaja Lehikoinen sanoo yhteistyön saavan jatkoa, kun Joensuun keskustassa rakenteilla olevaan S-market Suvantokatuun asennetaan vastaava järjestelmä. Tuotepäällikkö Kurikka uskoo vastaavien järjestelmien yleistyvän lähivuosina.

– Sokos-Vaakuna-korttelin uusi järjestelmä ja Savon Voiman kanssa tehty sopimus kaksisuuntaisen lämpöenergian siirrosta antavat asiakkaalle mahdollisuuden keventää lämmityskustannuksia sekä samalla pienentää liiketoimintayksiköiden hiilijalanjälkeä, Juha Kurikka tiivistää.

Lisätietoja:

Juha Kurikka
Tuotepäällikkö, energiantuotanto, Savon Voima
juha.kurikka@savonvoima.fi

Jani Lehikoinen
Kiinteistöjohtaja, PKO
jani.lehikoinen@sok.fi
p. 010 762 2033

Mitä uutta?

Asunto Oy Vuorelan Välke hyödyntää maa- ja kaukolämpöä

Siilinjärvelle vuonna 2023 valmistunut taloyhtiö Asunto Oy Vuorelan Välke lämpenee Savon Voiman palveluna toteuttamalla maalämmön sekä kaukolämmön hybridijärjestelmällä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu, Kaukolämpö,
14.5.2024

Säävarmaa sähköverkkoa valmistui Karttulan ja Pihkainmäen alueelle

Verkkoa on muutettu säävarmaksi verkostostrategian mukaisesti. Vanhaa verkkoa on kaapeloitu ja ilmajohdot on rakennettu teiden varsille.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
6.5.2024

Lapinlahden Hyvä Eväs pitää grillin kuumana läpi kesän

Lapinlahdella 5-tien varressa maamerkiksi muodostunut grilli Hyvä Eväs on toiminut Salonsalmen levähdysalueella vuodesta 2005 saakka.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Sähkö,
1.5.2024

Tule vaikuttamaan tulevaisuuden sähköverkon kehittämiseen – anna palautetta kehittämissuunnitelmaan

Avasimme sivuston, jonka kautta asiakkaat pääsevät tutustumaan sähköverkon kehityssuunnitelmaan. Tule mukaan vaikuttamaan tulevaisuuden verkon kehittämiseen ja anna palautetta 2.6.2024 mennessä!
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
30.4.2024

Asiakaspalvelun aukioloajat vapun ja helatorstain aikaan

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna 9.–10.5. Myös puhelinpalvelussa on poikkeusaikataulu.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
30.4.2024

Vesannolla suoritetaan verkon tarkastusta dronella

Savon Voima Verkko Oy sekä Insplan Oy pilotoivat dronella tehtävää akustista verkon tarkastusta Vesannolla.
Lue lisää

Ajankohtaista,
29.4.2024