Joensuun voimalaitoksen alueella muurattiin biohiilitehtaan peruskivi

Julkaistu 24.11.2023

Joensuun Iiksenvaaralle on rakentumassa moderni energiayhteisö, johon kuuluvat muun muassa Savon Voiman CHP-voimalaitos ja rakenteilla oleva Taalerin omistama Joensuu Biocoalin Euroopan suurin teollisen mittaluokan torrefioidun biomassan tuotantolaitos. Torstaina 23.11.2023 juhlistettiin projektin etenemistä peruskiven muurauksella.

Marraskuun lopun sankka lumisade ei haitannut, kun Joensuun voimalaitoksella juhlistettiin torrefioidun biomassan, eli tuttavallisemmin biohiilen, tuotantolaitoksen peruskiven muurausta. Tilaisuudessa peruskiveen muurattiin aikakapseli ja Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutinen muisteli puheessaan hankkeen alkua:

– Hanke alkoi jo vuonna 2020 kun sain puhelun Taalerin Tero Saarnolta ja hän tiedusteli, kuinka Savon Voimalla suhtaudutaan vihreän siirtymän hankkeisiin voimalaitosten yhteydessä. Kolme vuotta tämän puhelun jälkeen olemme muuraamassa tämän hienon hankkeen peruskiveä. Monta kiveä on käännetty, hiottu ja pinottu, jotta hanke on nyt tässä vaiheessa. Tämä on hieno hanke, jossa yhdistyy niin sivuvirtojen hyödyntäminen kuin vihreä siirtymä. Se on tärkeä koko Itä-Suomen alueelle. Kiitos kaikille tahoille, jotka ovat olleet mukana tekemässä tätä mahdolliseksi.

Aikakapselin sisälle tallennettiin tuleville sukupolville ihmeteltäväksi muun muassa Savon Voiman sekä Taalerin vuosikertomukset, päivän Karjalainen-sanomalehti, Polaroid-valokuvat muuraustilaisuudesta sekä palanen biohiiltä. Kapseli suljettiin tiukasti ja se tulee tallentumaan syvälle nousevan laitoksen kivijalkaan.

60 000 tonnia biohiiltä vuodessa

Biohiilitehtaan arvioidaan käynnistyvän vuoden 2024 aikana, ja sen kokonaistuotanto on noin 60 000 tonnia biohiiltä vuodessa. Tehdas hyödyntää metsäteollisuuden ja metsänhoidon sivuvirtoja. Biomassan eli pienkokoisen rangan ja puun kuoren käyttö on noin 250 000 kuutiota vuodessa. Investoinnin arvo on noin 15 miljoonaa euroa. Raaka-aineen toimittamisesta tulevalle tehtaalle vastaa Savon Voiman ja Taalerin yhdessä omistama Itä-Suomen Biomassa Oy.

Joensuun biohiilitehtaan ympärille on tarkoitus rakentaa klusteri, jossa kehitysyhteistyötä tekevät muun muassa Luonnonvarakeskus Luke, Joensuun yliopisto, Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu sekä Business Joensuu. Klusterin vahvan tutkimus- ja kehitysyhteistyön avulla Joensuun biohiilitehdas tulee olemaan maailmanlaajuisesti edelläkävijä tuotekehityksessä ja biohiilen uusien käyttökohteiden jalostamisessa, kuten esimerkiksi biohiilen käyttämisessä maanparannuskäyttökohteissa, vesienkäsittelyssä sekä aktiivihiilen hyödyntämisen erilaisissa muodoissa.

Hanke on Taalerin omistaman Joensuu Biocoalin omistama ja tehdas toimii Savon Voiman Joensuun voimalaitoksen alueella. Lisäksi tulevan laitoksen prosessista vapautuvat hukkalämmöt otetaan hyötykäyttöön Joensuun kaukolämpöverkkoon.

Mitä uutta?

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024

Sähköverkon lentotarkastukset jatkuvat maanantaista 17.6.2024 alkaen

Savon Voima Verkon lentotarkastukset ilmajohtoverkon kunnonhallintaa varten jatkuvat viikoilla 25 ja 26.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
14.6.2024

Joroisen sähköaseman saneeraus jatkuu kesän aikana

Savon Voima Verkko jatkaa Joroisen sähköaseman saneerausta ja modernisoi sähköaseman keskijännitekojeistoa sekä uusii 110 kV ensiölaitteita. Aseman suunniteltu valmistuminen on 1.11.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Häiriöt,
14.6.2024

Ukkonen aiheutti sähkökatkon Iisalmessa

Ukkonen aiheutti Iisalmen kaupunkialueen eteläosan Marjahaan, Kangaslammen ja Paloisvuoren alueilla sähkökatkon 6.6.2024 klo 00.09 alkaen. Sähköt saatiin palautettua viimeisiin sähköttömiin kohteisiin klo 01.55.
Lue lisää

Ajankohtaista,
6.6.2024

Maalämpö- ja hybridijärjestelmät suurissa kohteissa: Haasteet ja parhaat käytännöt

Onnistuneen lämmitysratkaisun kannalta on tärkeää, että suunnittelun ja ylläpidon ketju on saumaton ja eri näkökulmat otetaan huomioon ennen toteutusta. Näin on erityisesti hybridikohteissa, joissa käytetään sekä lämpöpumppuja että kaukolämpöä.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
5.6.2024

Etsimme prosessi- ja polttoaineanalyytikkoa Joensuun voimalaitoksen laboratorioon

Suoritamme omassa laboratoriossamme voimalaitoksen toiminnan kannalta tärkeitä vesikemia- ja polttoaineanalyyseja muun muassa varmistaaksemme tuotannossamme käytettävän veden ja voimalaitoksessamme poltettavan biopolttoaineen laadun.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
3.6.2024