Kuivanapitolämmitys säästää ja kesämökki säilyy kunnossa yli talven

Julkaistu 29.7.2018

Kesämökki ja asuntoauto säilyvät kunnossa talven yli lämmityksen avulla. Säästäväinen valitsee kuivanapitolämmityksen, koska se kuluttaa selvästi vähiten sähköä.

Kuivanapitolämmityksen idea on, että sisälämpötila pidetään koko talvikauden ajan vain muutamia asteita ulkolämpötilaa korkeammalla. Se tarkoittaa, että sisälämpötila saa ajoittain painua jopa pakkaselle. Tästä huolimatta ulko- ja sisätilan lämpötilaero riittää estämään kosteushaitat, ja sähköä säästyy jopa sadoilla euroilla talvikaudessa verrattuna peruslämmön ylläpitoon. Kuivanapitolämmitys toimii niin kesämökillä, piharakennuksessa, kellarissa, veneessä kuin karavaanarin kesäkodissa.

Muutama reunaehto toki on. Jos tilassa on hanoja, putkia, varaajia tai pesukoneita, on ne voitava tyhjentää vedestä, jotta pakkanen ei riko niitä. Myös wc-istuimen vesilukko pitää muistaa tyhjentää tai kaataa tilalle pakkasnestettä. Useimmat elektroniset laitteet puolestaan kestävät pakkasta, kunhan saavat lämmetä hitaasti ennen käyttöä. Jääkaapin ja pakastimen talvenkestävyys tosin kannattaa erikseen tarkistaa.

Anturi kertoo, tekoäly säätää

Kuivanapitolämmitykseen tarvitaan lämmitin tai lämmittimiä sekä niiden säätömahdollisuus. Tuore kotimainen vaihtoehto säätölaitteeksi on Leveltec Oy:n kehittämä ProMod Lite -kuivanapitolämmitysohjain. Yhtiön mukaan se tuo säästöjä kolmella tapaa: alhaisen sähkötehon tarpeen ja sähkön huipputehon vähentymisen myötä sekä vähentämällä lämmittämisestä aiheutuvia kasvihuonepäästöjä. Laitteen hankintahinnan (249 €, www.leveltec.fi) voi kohteesta riippuen saada takaisin jo yhden lämmityskauden sähkölaskussa. Laitteen asetuksia/lokitietoja voidaan hallita bluetoothin välityksellä Android sovelluksella joka löytyy Play-kaupasta.

Paketti sisältää sisä- ja ulkolämpötila-anturit sekä ohjainyksikön, joka kytkee yhden tai useita irrallisia sähköpattereita päälle ja pois tarpeen mukaan. Lisäksi tarvitaan patteri, joka on varustettu maadoitetulla pistotulpalla ja omalla termostaatilla. Tavallisessa kesämökissä patteri sijoitetaan keskelle tupaa, neuvoo Leveltec Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Liiman. Ovet makuutiloihin jätetään auki, jotta ilma kiertää. Sisälämpötila-anturin paras sijoituspaikka on noin metrin korkeudella lattiasta, etäällä patterista ja kylmistä pinnoista. Liiman laskee, että optimaalisesti säädettynä ProMod Lite pitää sisälämpötilan 5–7 astetta ulkolämpötilaa korkeampana.

Tampereen teknillisen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että jo 3–5 asteen lämpötilaero riittää säilyttämään sisäilman suhteellisen kosteuden turvallisella 60–70 prosentin tasolla. Tällöin rakenteet eivät homehdu.

kuivanapitolämmitysohjain

Syksy ja kevät kriittisimmät ajat

Kuivanapitolämmitys on Suomessa vielä niin uutta, ettei tarkkoja tuloksia sähkönsäästön suuruudesta ole. Asumisen ja kotitalouksien energiankäyttöön perehtynyt asiantuntija Sami Seuna Motiva Oy:stä laskee, että esimerkiksi kesäkäytössä olevan mökin talvilämmityksen sähkönkulutuksessa voi päästä kolmasosaan kuivanapitolämmityksen avulla.

Seuna summaa, että selvästi eniten sähköä kuluttaa sähköpattereilla ylläpidettävä peruslämpö – sitä enemmän mitä korkeampi peruslämpö halutaan, ja sitä enemmän mitä heikommin mökki on eristetty. Pääasiassa ilmalämpöpumpun avulla tuotettu peruslämpö säästää sähköä jo paljon. Eniten säästöä syntyy kuitenkin kuivanapitolämmityksellä.

Seuna myös muistuttaa, että kesämökkien talvilämmitys on hyvä aloittaa jo heti syksyllä, ennen pakkasten tuloa. Lämmitystä jatketaan lähes kesän tuloon. Syksyllä ja keväällä on absoluuttinen ilmankosteus korkea, kun taas talvipakkasilla se voi olla hyvinkin alhainen.

Aurinkoenergia on jo vaihtoehto

Aurinkoenergialla toimivat kuivainlämmittimet ovat nousseet verkkovirtakäyttöisten ratkaisujen rinnalle. Niiden etu on, että ne eivät tarvitse toimiakseen verkkovirtaa. Käyttö on ilmaista, eikä siitä aiheudu päästöjä. Miinuspuoli on heikko teho pilvisinä syyspäivinä ja toimimattomuus talvella, jos lumi peittää aurinkopaneelin. Laitteiden teho ei yleensä riitä lämmittämiseen vaan yksinomaan ilmanvaihtoon. Siksi talvella sisälämpötila putoaa pakkaselle, mikä tulee huomioida.

Aurinkoenergiatoimisten järjestelmien perusosat ovat aurinkokenno ja -keräin sekä puhallin. Seinälle tai katolle asennettava kenno kerää auringon lämpöä. Se voi kerätä myös vesikattoon varautunutta auringon lämpöä. Huonetilaan lämpö siirretään sähköisellä puhaltimella, joka saa käyttövoimansa aurinkopaneelista. Puhallin käyn-nistyy automaattisesti paisteessa ja sammuu illan tullen.

Laitteistojen hinnat ovat tyypillisesti muutamia satoja euroja riippuen koosta, tehosta ja valmistajasta. Ne soveltuvat niin kesäasunnon, piharakennusten, asuntoauton ja -vaunun kuin veneenkin kuivanapitoon.

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Siilinjärvellä

Tiistaina 30.7. kello 05.00–09.00 Siilinjärvellä on kaukolämpöverkon huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys. Keskeytys koskee kiinteistöjä Sorakujan, Kuiluntien, Kasurilantien ja Kotipolun alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
26.7.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Etu-Noljakassa

Maanantaina 29.7. kello 09.00–14.00 Joensuun Etu-Noljakassa on kaukolämpöverkon korjaustöistä johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys. Keskeytys koskee kaukolämmössä olevia kiinteistöjä Vihtatiellä.
Lue lisää

Häiriöt,
26.7.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Leppävirralla

Torstaina 25.7. kello 04.00–08.00 Leppävirralla on kaukolämpöverkon huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
24.7.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Siilinjärvellä

Keskiviikkona 24.7. kello 12.00–16.00 on Siilinjärven Asematien, Toritien ja Kotipolun alueilla kaukolämpöverkon huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
23.7.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Nilsiän Tahkovuorella

Maanantaina 22.7. kello 4.00–16.00 on Nilsiän Tahkovuoren Ahopellontien, Golftien, Etelä- ja Pohjois-Aspan, Syvärinkaaren, Sääskiniementien, Tähtitien, Pointintien, Ukontien, Keitaankadun, Mailatien ja Hotelli Tahkovuoren alueilla kaukolämpöverkon huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
19.7.2024

Myrskyihin varautuminen vaatii ennakointia, investointeja ja hyviä käytäntöjä

Savon Voima Verkko on sitoutunut pitämään sähköverkon kunnossa ja turvallisena, jotta myrskyt eivät aiheuttaisi merkittäviä häiriöitä asiakkaillemme. Lisäksi kehitämme ja investoimme verkkoon vuosittain kymmeniä miljoonia säävarmuuden sekä verkon kapasiteetin parantamiseksi.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
16.7.2024