Laita lämmitys kiinni kesäksi – säädä myös ilmanvaihtokoneen asetukset kesäasentoon

Julkaistu 14.5.2019

Kesällä lämmitysjärjestelmät on syytä kytkeä pois päältä ja säätää myös jäähdytyslaitteet jäähdyttämään mahdollisimman energiatehokkaasti.

Kesällä lämmitysjärjestelmät on syytä kytkeä pois päältä ja säätää myös jäähdytyslaitteet jäähdyttämään mahdollisimman energiatehokkaasti.

Sähkölämmitteisenkin omakotitalon lämmitysjärjestelmä on aika siirtää kesälomalle. Järjestelmä tulee todellakin sammuttaa kokonaan, huolimatta siitä, että järjestelmässä olisi säädöt ja termostaatit. Näin varmistetaan, ettei järjestelmä kytkeydy päälle automaattisesti, kun todellista lämmitystarvetta ei kerran ole.

Lämmitysjärjestelmä säätyy ulko- ja/tai sisälämpötilan mukaan, eli periaatteessa kesällä sen tulisi säätyä itsekseen pois päältä, Motivan asiantuntija, Elvarin projektipäällikkö Antti Kokkonen sanoo.

– Käytännössä termostaattien säädöt voivat kuitenkin olla sellaiset, että kesälläkin joku patteri jää toisinaan vahingossa lämpimäksi.

Ilmanvaihtokin tarvitsee kesäsäädöt

Mikäli rakennuksessa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, tulee myös ilmanvaihtokoneen jälki- tai esilämmitys kääntää kokonaan pois päältä kesän ajaksi. Kesällä tarvitaan enemmänkin jäähdytystä, ja kytkemällä jälki- tai esilämmitykset pois päältä, huolehditaan siitä, ettei rakennukseen keräänny ylimääräistä lämpökuormaa esimerkiksi viileinä öinä, jolloin ilmanvaihtokoneen lämmitys saattaa kytkeytyä päälle, mikäli asetusarvo on liian korkea.

Ilmanvaihtokonetta voi sen sijaan hyödyntää yöaikaan jäähdyttämisessä. Kesäöinä lämpötila usein laskee ja viileää kesäyön ilmaa voi puhaltaa asuntoa jäähdyttämään, kun ohittaa lämmön talteenoton. Lämmön talteenotto ohitetaan koneen käyttöohjeessa kuvatulla tavalla, joko ohituskytkintä käyttämällä tai hankkimalla erillinen kesäkenno.

Myös kodissa mahdollisesti oleva lisälämmitysjärjestelmä kuten ilmalämpöpumppu kytketään pois päältä. Ilmalämpöpumppu otetaan pois lämmitystoiminnolta, jolla se on ollut talven ajan. Myös ilmalämpöpumppu on hyvä keino ajoittain viilentää asuntoa. Ilmalämpöpumpulla viilennettäessä tulee kuitenkin muistaa välttää pumpun lämpötilan automaattiasentoa, ja kytkeä pumppu sen sijaan jäähdytyskäytölle.  Ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää vain silloin, kun on itse kotona. Pumppu viilentää rakennuksen niin nopeasti, ettei sitä ole syytä jättää työpäivän ajaksi päälle, tyhjää kotia viilentämään.

Käyttöveden lämmittämiseksi riittää kesällä vähempikin

Jos lämmitysjärjestelmä on vesikiertoinen, on syytä varmistua siitä, että lämmitys on myös kytketty pois päältä, esimerkiksi säätökäyristä tai kesäsulkuja käyttämällä. Kiertovesipumppua ei kannata jättää koko kesäksi seisomaan, ettei se jumitu. Hyvä keino on pyöräyttää pumppua säännöllisesti tai säätää se pienimmälle teholle. Mikäli lämmitysverkostolle ja lämpimälle käyttövedelle on yhteinen varaaja, se on hyvä kytkeä kesäkäyttöasentoon eli varaajan alaosaa lämmittävät alavastukset pois päältä. Kesällä lämpimän käyttöveden tuottamiseksi riittää pelkän ylävastuksen päällä pito. Muutenkin varaajan lämpötilaa voi huoletta alentaa kesän ajaksi noin 65–75 asteeseen.

Laita lämmitysjärjestelmä kesälomalle:

Mitä uutta?

Etsimme motivoitunutta ja aikaansaavaa verkostoanalyytikkoa sähköverkkoliiketoimintaamme

Tehtäviisi kuuluu datan käsittelyä ja analysointia sekä johtopäätösten, toimenpiteiden ja suositusten tekemistä. Tuot esiin uusia tapoja hyödyntää ja visualisoida dataa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
25.4.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Kiuruvedellä

Perjantaina 26.4. kello 9.00–16.00 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Kiuruvedellä Asematien alueella. Keskeytys koskee kiinteistöjä Asematien ja Kievarintien alueilla
Lue lisää

Häiriöt,
25.4.2024

Savon Voima lisää Vasaralankosken juoksutusta kevättulvan hillitsemiseksi

Vesitilanteen takia Savon Voiman Maaveden vesivoimalaitoksen ohijuoksutusta Vasaralankoskeen johtavan ohijuoksutusväylän kautta tullaan lisäämään nykyisestä 5,5 kuutiosta aina 10 kuutioon sekunnissa. Juoksutuksen takia Maaveden alapuolisessa Sysmän ja Paron vesistöissä ennustetaan tulevan tulvahaittoja.
Lue lisää

Häiriöt,
24.4.2024

Hukkalämpö hyödyksi: Savon Voiman ja PKO:n pioneerityössä hukkalämpö siirretään takaisin kaukolämpöverkkoon

Sokos-Vaakuna-korttelin uusilla lämpöpumpuilla voidaan ensi kertaa siirtää hukkalämpöä Savon Voiman Joensuun kaukolämpöverkkoon. Vastaavaa ei ole aiemmin Joensuun yrityskentässä tehty.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat,
22.4.2024

Etsimme voimalaitosoperaattoreita Joensuun voimalaitokselle

Täydennämme käynnistyvän biohiilituotannon myötä Joensuun voimalaitoksen vuorovahvuutta rekrytoimalla voimalaitosoperaattoreita kolmivuorotyöhön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
19.4.2024

Haemme teknistä palveluvastaavaa sähköverkkopalvelut-tiimiin

Etsimme liittymä- ja verkkopalvelutiimin toiminnasta vastaavaa asiakassuuntautunutta ja kokenutta teknistä asiantuntijaa Palvelukeskus-yksikköömme.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.4.2024