Pohjoissavolaisten sähkönsäästö jatkuu – marraskuussa käytettiin vähemmän sähköä vuodentakaiseen

Julkaistu 21.12.2022

Savon Voima Verkon toiminta-alueella on käytetty marraskuussa 2022 9,5 prosenttia vähemmän sähköä kuin marraskuussa 2021. Säästötoimenpiteet ja ennustettu lauha sää lupaavat hyvää joulun ajan sähkön riittävyyden kannalta.

Pohjoissavolaiset jatkavat sähkönsäästöään mallikkaasti. Savon Voima Verkon toiminta-alueen asiakkaat ovat käyttäneet sähköä 9,5 prosenttia vähemmän tämän vuoden marraskuussa verrattuna vuodentakaiseen. Lokakuun vastaava säästöluku oli 9,3 prosenttia. Luvuissa on huomioitu mahdollinen sään vaikutus.

– Nyt säästöä on tullut samalla tapaan kuin lokakuussa, joten suunta on oikea. Kulutusta ajavat alas sähkön korkea markkinahinta ja säästötoimenpiteet. Sähkön kulutuksen vähentämisen merkitys korostuu entisestään nyt kun menemme kohti sydäntalvea ja mahdollisia todella kylmiä säitä. Tämä on kaikkien yhteinen asia, että sähköpulalta ja siitä johtuvista sähkökatkoilta vältytään, sanoo Savon Voima Verkon toimitusjohtaja Lauri Siltanen.

Savon Voima Verkon toiminta-alueella sähköä on säästetty syksyn ja alkutalven aikana maan keskiarvoa enemmän. Fingridin mukaan koko maassa säästettiin sähköä marraskuussa 9 prosenttia vähemmän verrattuna vuodentakaiseen, mutta sään vaikutusta ole vielä huomioitu luvussa. Lokakuussa ja syyskuussa koko Suomea koskevat sähkönkulutusluvut olivat 7 prosenttia pienempiä kuin viime vuoden vastaavina kuukausina.

Joulun ajan sähköpulalta todennäköisesti vältytään

Suomalaisten sähkönsäästö ja jouluksi ennustettu lauha talvisää ennustavat hyvää sähkön riittävyydelle, vaikka jouluisin kotitalouksien sähkön käyttö usein kasvaakin. Tämän hetken arvion mukaan joulun pyhinä sähköpula ei näytä todennäköiseltä ja joulua voitaisiin viettää ilman kiertäviä sähkökatkoja. Siltanen kuitenkin muistuttaa, että tilanne voi muuttua nopeasti ja siksi jokaisen on hyvä olla varautunut katkoihin.

– Elämme poikkeuksellisia aikoja ja koko sähköjärjestelmämme on aivan erilaisessa tilanteessa kuin aiempina talvina. Tänä talvena isojen tuotantolaitosten vikaantumisilla ja sään nopeilla muutoksilla on normaalia tilannetta suurempi merkitys sähkön riittävyyden kannalta. Varautuminen siis kannattaa. On hyvä muistaa, että katkoja voi esiintyä myös muista syistä kuin sähköpulasta, kuten lumikuormista. Teemmekin tällä hetkellä paljon ennaltaehkäisevää työtä lumikuormista aiheutuvien sähkökatkojen välttämiseksi.

– Tämän talven tiukin tilanne sähkön riittävyyden kannalta on vielä edessä, sillä useina vuosina kovimmat pakkaset ovat sattuneet tammi-helmikuulle. Katkojen riskiä lisää myös ikävät uutiset Olkiluoto 3:n viivästymisestä. Kukaan ei osaa ennustaa varmaksi tulevaa, joten me olemme varautuneena moniin eri tilanteisiin, Siltanen sanoo.

Lisätietoja:
Lauri Siltanen
toimitusjohtaja, Savon Voima Verkko
lauri.siltanen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Haemme kunnossapitovastaavaa vesivoiman tuotantoon

Tuotamme uusiutuvaa sähköenergiaa 11 vesivoimalaitoksellamme Pohjois- ja Etelä-Savossa. Luotettava ja ympäristöystävällinen vesivoimalaitosten toiminta varmistetaan osaavalla ja huolellisella tuotantokoneiston ylläpidolla ja käytöllä. Haemme nyt teknistä asiantuntijaa vesivoimalaitosten käyttö- ja kunnossapitotehtäviin.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
27.1.2023

Haemme voimalaitosoperaattoria Iisalmeen

Tehtävässä toimit voimalaitoksen kunnossapitotehtävissä konekunnossapidossa sekä tarvittaessa erilaisissa käyttötehtävissä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
27.1.2023

Savon Voima lisää kaukolämmön toimitusvarmuutta myös mahdollisissa poikkeustilanteissa

Savon Voima lisää kaukolämmön toimitusvarmuutta
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
19.1.2023

Onko sinulla kipinää energia-alalle? Hae meille – haku on käynnistynyt!

Meillä pääset kehittämään uusia, kestäviä ratkaisuja ja palveluja energiantuotantoon, tulevaisuuden sähköverkkoon, ilmastonmuutoksen torjuntaan ja itäsuomalaisten sujuvaan arkeen. Tarjoamme harjoittelupaikkoja ja opinnäytetyötehtäviä monille eri aloille Kipinä-kesäharjoitteluohjelman kautta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.1.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Vihtatiellä Joensuussa

Kaukolämmön jakelukeskeytys Vihtatiellä Joensuussa
Lue lisää

Häiriöt,
17.1.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Noljakantiellä Joensuusssa

Kaukolämmön jakelukeskeytys Noljakantiellä Joensuusssa
Lue lisää

Häiriöt,
11.1.2023