Pohjoissavolaisten sähkönsäästö jatkuu – marraskuussa käytettiin vähemmän sähköä vuodentakaiseen

Julkaistu 21.12.2022

Savon Voima Verkon toiminta-alueella on käytetty marraskuussa 2022 9,5 prosenttia vähemmän sähköä kuin marraskuussa 2021. Säästötoimenpiteet ja ennustettu lauha sää lupaavat hyvää joulun ajan sähkön riittävyyden kannalta.

Pohjoissavolaiset jatkavat sähkönsäästöään mallikkaasti. Savon Voima Verkon toiminta-alueen asiakkaat ovat käyttäneet sähköä 9,5 prosenttia vähemmän tämän vuoden marraskuussa verrattuna vuodentakaiseen. Lokakuun vastaava säästöluku oli 9,3 prosenttia. Luvuissa on huomioitu mahdollinen sään vaikutus.

– Nyt säästöä on tullut samalla tapaan kuin lokakuussa, joten suunta on oikea. Kulutusta ajavat alas sähkön korkea markkinahinta ja säästötoimenpiteet. Sähkön kulutuksen vähentämisen merkitys korostuu entisestään nyt kun menemme kohti sydäntalvea ja mahdollisia todella kylmiä säitä. Tämä on kaikkien yhteinen asia, että sähköpulalta ja siitä johtuvista sähkökatkoilta vältytään, sanoo Savon Voima Verkon toimitusjohtaja Lauri Siltanen.

Savon Voima Verkon toiminta-alueella sähköä on säästetty syksyn ja alkutalven aikana maan keskiarvoa enemmän. Fingridin mukaan koko maassa säästettiin sähköä marraskuussa 9 prosenttia vähemmän verrattuna vuodentakaiseen, mutta sään vaikutusta ole vielä huomioitu luvussa. Lokakuussa ja syyskuussa koko Suomea koskevat sähkönkulutusluvut olivat 7 prosenttia pienempiä kuin viime vuoden vastaavina kuukausina.

Joulun ajan sähköpulalta todennäköisesti vältytään

Suomalaisten sähkönsäästö ja jouluksi ennustettu lauha talvisää ennustavat hyvää sähkön riittävyydelle, vaikka jouluisin kotitalouksien sähkön käyttö usein kasvaakin. Tämän hetken arvion mukaan joulun pyhinä sähköpula ei näytä todennäköiseltä ja joulua voitaisiin viettää ilman kiertäviä sähkökatkoja. Siltanen kuitenkin muistuttaa, että tilanne voi muuttua nopeasti ja siksi jokaisen on hyvä olla varautunut katkoihin.

– Elämme poikkeuksellisia aikoja ja koko sähköjärjestelmämme on aivan erilaisessa tilanteessa kuin aiempina talvina. Tänä talvena isojen tuotantolaitosten vikaantumisilla ja sään nopeilla muutoksilla on normaalia tilannetta suurempi merkitys sähkön riittävyyden kannalta. Varautuminen siis kannattaa. On hyvä muistaa, että katkoja voi esiintyä myös muista syistä kuin sähköpulasta, kuten lumikuormista. Teemmekin tällä hetkellä paljon ennaltaehkäisevää työtä lumikuormista aiheutuvien sähkökatkojen välttämiseksi.

– Tämän talven tiukin tilanne sähkön riittävyyden kannalta on vielä edessä, sillä useina vuosina kovimmat pakkaset ovat sattuneet tammi-helmikuulle. Katkojen riskiä lisää myös ikävät uutiset Olkiluoto 3:n viivästymisestä. Kukaan ei osaa ennustaa varmaksi tulevaa, joten me olemme varautuneena moniin eri tilanteisiin, Siltanen sanoo.

Lisätietoja:
Lauri Siltanen
toimitusjohtaja, Savon Voima Verkko
lauri.siltanen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Juha Räsänen Savon Voiman uudeksi toimitusjohtajaksi joulukuun alusta alkaen

Savon Voima Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön toimitusjohtajaksi DI Juha Räsäsen 1.12.2023 alkaen. Juha Räsänen on toiminut vuodesta 2019 alkaen Savon Voiman energiantuotannon ja kaukolämmön liiketoimintajohtajana.
Lue lisää

Ajankohtaista,
30.11.2023

Savon Voima Oyj lisää varavoimaa Joensuussa

Savon Voima Oyj on investoinut Joensuun alueen lämmöntuotantoon uuden sähkön varavoimakoneen vuoden 2023 aikana.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
27.11.2023

Joensuun voimalaitoksen alueella muurattiin biohiilitehtaan peruskivi

Joensuun Iiksenvaaralle on rakentumassa moderni energiayhteisö, johon kuuluvat muun muassa Savon Voiman CHP-voimalaitos ja rakenteilla oleva Taalerin omistama Joensuu Biocoalin Euroopan suurin teollisen mittaluokan torrefioidun biomassan tuotantolaitos. Torstaina 23.11.2023 juhlistettiin projektin etenemistä peruskiven muurauksella.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
24.11.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa

Keskiviikkona 22.11. on Iisalmessa kaukolämpövaurionkorjauksesta johtuva keskeytys kaukolämmön jakelussa.
Lue lisää

Häiriöt,
22.11.2023

Sähkönmyyntiyhtiö Väre kasvaa – 80 000 asiakasta siirtymässä Väreelle

Kymenlaakson Sähkön sähkönmyynnin asiakkaat siirtyvät energiapalveluyhtiö Väre Oy:n asiakkaiksi 1.1.2024 alkaen.
Lue lisää

Ajankohtaista,
21.11.2023

Äkillinen kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa

Vuotokorjauksen yhteydessä vaurioituneen kaukolämpöputken vuoksi joudumme keskeyttämään kaukolämmön jakelun Iisalmessa maanantaina 20.11.2023. Putken korjaus on aloitettu välittömästi ja arvion mukaan lämmönjakelu saadaan normalisoitua alkuiltaan mennessä.
Lue lisää

Häiriöt,
20.11.2023